Саво Милошевић: Србија ће бити међу три најбоље репрезентације на свијету!

Саво Милошевић, директор репрезентације Србије и потпредседник ФСС, тврди да неуспеси нису заштитно лице „орлова“ и поред три пропуштена велика такмичења.

Фудбал 01.11.2015 | 00:00
Саво Милошевић: Србија ће бити међу три најбоље репрезентације на свијету!

И не само то. Он тврди да Србија има тим који би у наредне четири године могао да постане и један од три најбоља у свету. Храбра изјава, нема шта!

- Када за неколико година буду стасале генерације које су недавно биле прваци Европе и прваци света, имаћемо тим који ће бити у три набоља на свету, ако будемо, наравно, паметно радили с њима.

Како, ипак, објашњавате још једне промашене квалификације?

- Када смо дошли у ФСС после лошег старта у квалификацијама затекли смо катастрофално самопоуздање играча и потпуно расуло из којег смо покушали да се извучемо. После пораза од Данске у Београду буквално се све распало. Од те утакмице па до последње против Португала говоримо о две различите галаксије. Резултат на крају јесте изостао, али постоји напредак.

У чему?

- У односу према тиму, али и у игри. Ко жели да буде реалан, може то да види.

Али навијаче интересују само резултати?

- Нисмо заслужили да одемо на Евро. Да смо имали државу иза себе, као што дубоко верујем да ћемо је у будућности имати, можда би нешто и урадили. Извините, али не можемо да преузмемо одговорност за све. Албанци су свој „проблем“ ухапсили на дан утакмице са Србијом, наш „проблем“ је шетао тереном. Како да објаснимо то УЕФА. Имају досије о проблематичном навијачу, а нама се тај проблем понавља. Ако никоме није у интересу да нам тим иде на Евро, онда у реду, али погледајте шта су све Албанци урадили да оду у Француску. И на терену и ван терена. Ни Ђенова, ни Хумска немају везе ни са играчима, ни са селектором. То је одговорност и полиције и државе, а најмање савеза.

То је један меч, а ми смо у квалификацијама победили само Јерменију и Албанију?

- Јерменија и Албанија су две важне победе, али навијачи то можда не разумеју. Против Јерменије смо играли пред празним трибинама и пред 60 одсто навијача пред ТВ екранима који су желели да изгубимо како би нас прозивали. За нас је то био меч над мечевима. И онај у Албанији. То је, малтене, било национално питање, шта да смо изгубили у Албанији?! Како бисте нас дочекали?

Да ли ћемо квалификације за Мондијал у Србији почети са истим селектором?

- Апсолутно!

Зашто, чиме вас је импресионирао?

- Радован Ћурчић је најбољи тренер за национални тим. Имају још три-четири квалитетна имена, али он је најбољи. Оно што је урадио с младим тимом као селектор јесте подвиг. Избацио је у баражу Шпанце, чији је тим вредео 250 милиона евра. То је могао да уради само још један тренер у Европи - Жозе Мурињо. Имао је много проблема и никад није кукао, већ је тражио решења. То су утакмице у којима видиш руку селектора.

Да ли Ћурчић има довољно ауторитета да настави да води А тим?

- Јавност је оправдано љута јер нема резултата, али ја не могу да подлегнем том притиску. Доносим одлуке које су најбоље за тим, а не за навијаче. Дакле, Ћурчић остаје селектор. Када бисте могли да уђете у свлачионицу, видели бисте да ли има ауторитет, као и да сте видели како је лако решио неспоразум Стефана Митровића и Коларова пред меч у Данској.

Шта ако и на путу за Русију ствари крену по злу?

- Ако у трећем колу видимо да не иде како треба - пакујемо кофере.

Али ви не мислите да ће кренути по злу?

- Верујем у овај тим. Знам да су људи гладни промена јер мисле да ће бити боље, али то и јесте проблем. Потребан нам је континуитет у раду и да наставимо да градимо систем који је дао резултате: злато на европском и светском првенству у млађим категоријама. Што бисмо стално мењали тим или селектора. Немци су послати прваци света са Јоакимом Левом, имао је жестоке противнике, али пустили су га два циклуса и то им се исплатило.

Значи, играћемо у Русији 2018?

- Убеђен сам у то. Противници који нас чекају имају квалитет између Данске, Јерменије и Албаније. Заправо мислим да су сви слабији од Данске. А, ми можемо бар 30 одсто боље.

О изборима

- Сада мислим само на фудбал. Ако ме питате да ли ће ме Томислав Караџић предложити за наследника, то не знам. Знам само да ако се у марту, априлу или јуну, када буду избори, не постигне јединство на свим нивоима, онда ме место председника уопште не занима.

Како Саво види "орлове"

О МАЈИЦАМА И ФРИЗУРАМА
- Играчи су нам као глинени голубови. Убеђивао сам Митровића да промени фризуру, бар док не почне да решета мреже. Због једне мајице хтели смо да играче дочекујемо на аеродрому и облачимо их у тренерке. Али треба разумети и нове генерације. Не би вам сметала мајица да смо отишли у Француску.

О НАПАДАЧИМА
- Док су играли Пантелић, Жигић, Лазовић, имали смо гаранцију за гол, и од тада је вакуум. Синиша Михајловић је имао највећи проблем, али се није либио да клинца Митровића убаци у први тим.

О НОВОЗЕЛАНЂАНИМА
- Ту су већ Рајковић, Живковић, Милинковић-Савић. „Чилеанци“ су били прваци света, а три године касније у Италији 1990. у тиму су били само Просинечки, Шукер и Јарни. А сви су били сјајни.

О ЛИДЕРУ
- Нема сумње да су то Ивановић, Коларов и Матић. Коларов је један од набољих левих бекова на свету, Ивановић је врхунски играч, а Матић је на својој позицији у топ три играча на свету.

О ИГРАЧИМА
- Три наша капитена дошла су повређена на меч са Албанијом. Играли су под ињекцијама и отишли су повређени. То ми говори колико им је стало да играју. Знате ли да Матић није хтео да се врати у Челси после Албаније, иако су то тражили од њега. Мени то говори колико му је стало да игра за Србију.

О НАЦИОНАЛНОМ СТАДИОНУ
- То је реална прича. Стадион би био негде на ободу града, 50.000-60.000 места, 50 одсто би финансирала држава. Од њега би држава зарадила, добили бисмо неко финале Лиге шампиона или Лиге Европе, неколико дана 50.000 људи би било у Београду, мислим да би и држава могла да размишља о озбиљној заради.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Васо

01.11.2015 06:43

Хоће ал 2050 године !

ОДГОВОРИТЕ