А шта мислите - да расформирамо ФИФА-у?!

Радикалан предлог стиже из "колевке фудбала", Енглеске.

Фудбал 30.10.2015 | 19:20
А шта мислите - да расформирамо ФИФА-у?!

Радикално!

Председник Фудбалске асоцијације Енглеске Грег Дајк оценио је данас да би ФИФА требало да се расформира због корупције, али да не верује да ће се тако нешто десити, пренели су данас британски медији.

Дајк је данас говорио пред Комисијом за медије, спорт и културу доњег дома британског парламента о кризи у ФИФА и начинима на који земља може да поврати новац уложен у кандидатуру за Светско првенство 2018. године.

Председник ФИФА Сеп Блатер, који је у међувремену поручио да "није готово док није готово" и да ће се борити до краја и председник УЕФА Мишел Платини, суспендовани су на 90 дана због "нелојалних исплата", које тренутну истражују швајцарске власти. То је био последњи у низу корупцијских скандала које потресају ове фудбалске организације, тако да су посланици питали Дајка да ли треба да се праве корените промене.

"У идеалном случају, да. Ако бисте окупили довољно моћних фудбалских нација у заједнички циљ, онда би то могло да се уради, али не верујем да је то могуће. ФИФА је корумпирана организација и таква је већ 40 година", рекао је Дајк.

Први човек ФА је бранио одлуку тог тела да подржи Платинија на изборима ФИФА, али да се предомислио када је видео да не постоји уговор за исплату око два милиона евра Платинију, на основу чега су изречене обе суспензије.

Посланике је занимало и да ли постоји могућност да се поврати 21 милион фунти, колико је ФА потрошила на кандидатуру Енглеске за Мундијал 2018, након што је Блатер руској агенцији ТАСС дао интервју у коме је казао да је постојао интерни договор да Русија добије турнир 2018.

"Спремни смо да детаљно истражимо шта је Блатер рекао. Да, очекујем да ће његов одговор бити 'погрешно су ме цитирали'. Ако се испотави да јесте то рекао, онда постоји нешто да се истражи. Ништа што Блатер говори ме не изненађује посебно. Ако он каже 'хтели смо Русију', а и пре тога је деловало као намештаљка, онда и јесте намештено", рекао је Дајк.

Од 21 милиона фунти, 2,5 милиона је било из државног буџета.

"Наравно да ћемо преиспитати све, то јесте добра идеја. Али од кога да тражимо новац за кампању назад? Од ФИФА? Али, истина је да би било лепо да повратимо новац пореских обвезника", рекао је Дајк.

Коментари / 0

Оставите коментар