Дијеле акционарима четири милијарде евра

Финска Нокија, трећи свјетски произвођач опреме за телекомуникационе мреже, најавила је данас да ће акционарима исплатити 4,0 милијарде евра дивиденде наредних година, захваљујући бољем профиту од очекиваног, пошто је раст продаје у Кини компензовао слабију тражњу у Сјеверној Америци и Европи.

Свијет 29.10.2015 | 22:30
Дијеле акционарима четири милијарде евра

Финска компанија је у саопштењу прецизирала да ће акционарима вратити 4,0 милијарде евра (4,4 милијарде долара) наредних година кроз исплату дивиденди и откуп акција, преноси Ројтерс.

Нокија, која је овог мјесеца обезбиједила одобрење регулатора за преузимање француског ривала Алкател Лусента за 15,6 милијарди евра (17,1 милијарди долара), такође је изнијела план уштеде 900 милиона евра на том послу до 2018. године.

У трећем тромјесечју ове године оперативни профит мрежног сектора компаније био је 391 милиона евра, односно 13,6 одсто прихода.

То је отприлике на нивоу прошлогодишњег резултата од 397 милиона евра, али знатно изнад просјечне прогнозе аналитичара, који су у анкети Ројтерса очекивали добит од 297 милиона евра, уз удио у приходима од 10,2 одсто.

Аналитичари су били опрезни у погледу добити Нокије након што је тржишни лидер Ериксон овог мјесеца објавио разочаравајуће резултате, наводећи као разлог за то успоравање тражње у Кини.

„Иако су приходи (Нокије) нижи, профитабилност у мрежном сектору је била изврсна. Резултати у Кини су били посебно добри“, рекао је аналитичар компаније Индерес Еквити Рисерч, Микаел Раутанен.

Нокија је подигла и своју прогнозу профитабилности за мрежни огранак за цијелу годину, прецизирајући да очекује оперативну маржу око или мало испод свог дугорочно циљаног распона од 8,0 до 11 одсто, у односу на раније предвиђену маржу око средине тог распона.

Коментари / 0

Оставите коментар