Шеф ФСБ-а: Свијет је на ивици сукоба

Радње појединих земаља у Азији и Африци довеле су свијет на ивицу глобалног сукоба религија и цивилизација – упозорио је директор Федералне службе безбједности Русије Александар Бортњиков на засједању Савјета шефова органа безбједности и специјалних служби држава-чланица Заједнице Независних Држава.

Свијет 29.10.2015 | 22:37
Шеф ФСБ-а: Свијет је на ивици сукоба

По ријечима Бортњикова, „у овом тренутку међународна заједница се суочила са новим геополитичким изазовом - терористичком интернационалом у виду такозване Исламске државе. Тај пројекат, који је проистекао из фамозног „арапског прољећа”, стекао је снагу захваљујући двострукој политици појединих свјетских и регионалних сила, које су помоћу „терористичког ударног овна” покушале да ријеше своје стратешке задатке у Азији и Африци” - нагласио је директор ФСБ.

Тиме су те државе довеле свијет на ивицу глобалног сукоба религија и цивилизација, што може довести до најгорих посљедица, истакао је Бортњиков.

„Према нашм процјенама, у овом тренутку у терористичким структурама ратују држављани више од 100 земаља свијета. Удио таквих најамника износи 40 одсто” - саопштио је Бортњиков.

„Око 10 терористичких формација чине држављани Русије, Грузије, Украјине и држава Централноазијског региона. При том, географија земаља одакле долазе се неумитно шири” - истакао је директор ФСБ Русије.

Бортњиков је нагласио да је „за обуку новајлија створена разграната мрежа кампова за обуку у Сирији и Ираку, као и у сусједним државама”.

„Осим тога, Исламској држави су се заклеле на вјерност вође више регионалних терористичких и екстремистичких групација које дјелују на простору од Африке и Европе до Југоисточне Азије” - нагласио је шеф ФСБ.

Бортњиков истиче растућу опасност од повратка бојовника из врућих тачака у земље ЗНД.

„Стекавши практично искуство конспирације, минско-експлозивног рата и ратовања у градским условима, они стварају аутономне борбене ћелије спремне за извођење терористичких напада и диверзија. Циљ терориста и њихових ментора јесте дестабилизација у државама Заједнице” - нагласио је Бортњиков.

„У таквим условима, као и с обзиром на неефикасност дејстава међународне коалиције на челу са САД на неутрализацији терористичке претње на Блиском Истоку, Русија се одазвала позиву сиријског руководства за пружање војне помоћи. Та одлука је доњета, између осталог, с циљем спречавања масовног повратка терориста у земље „порјекла”. Као што знате, та операција је већ постигла значајне резултате” - истакао је шеф ФСБ.

Он је нагласио да поред војног сузбијања жаришта тероризма ван граница РФ, руске специјалне службе и државни органи марљиво раде на сузбијању терористичких и екстремистичких појава унутар Русије, подсјетивши да су „недавно у Москви неутралисане велике ћелије Исламске државе и Хизб ут Тахрира, у чијим редовима су били и држављани ЗНД”.

С тим у вези, шеф ФСБ је позвао на „повећање размјене упозоравајућих обавештајних информација о личним подацима терориста, њиховим плановима и саучесницима”.

По ријечима Бортњикова, растућа претња међународног тероризма захтјева јачање спољних граница земаља ЗНД, нарочито у Централној Азији.

„Озбиљну забринутост изазива ескалација напетости у Авганистану. Сада су на сјеверним границама те земље сконцентрисане многобројне терористичке формације које припадају покрету Талибана. Део њих је већ стао под заставу Исламске државе, што је довело до наглог пораста пријетње упада терориста у Централну Азију” - нагласио је први човјек ФСБ.

„Инциденти на границама наших регионалних партнера, нажалост, догађају се већ данас” - нагласио је он.

„У том контексту, актуелан задатак је јачање спољне границе Заједнице, нарочито централноазијском региону” - нагласио је Бортњиков.

„Треба држати под сталном контролом кретање присталица идеологије тероризма унутар ЗНД и тешње координисати акције на пресецању маршрута кретања бојовника у зоне конфликата и назад” - истакао је он.

Такође, сматра директор ФСБ, потребно је елиминисати изворе финансирања тероризма, као и „доњети мјере за спречавање врбовања нових регрута у нашим земљама”.

НН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

финанц.

29.10.2015 12:37

Главне финанције су из УСА и Сауд.Арабије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

29.10.2015 12:40

Овај Рус то добро примецује али и Русија је пуна масонски лоза које аминују новом светском поредку. Масони и зиони света у тјесној сарадњи са јеврејима праве неку нову религију, нацију и подјелу земљине кугле. Тај ударни ОВАН је Клинтон који је отац АЛ-КАИДЕ затим Бус који наивно наседа ЦИА -оперативцима Американцима који русе у Неw Yорку трговацки центар, оне две зграде које су називали БЛИЗАНЦИ и оптузују групу арапа које су послали из Босне у Неw Yорк а пре тога изрезирају у Пентагону и центгралној лози да сами оборе те две зграде и нападну на арапе ислам Клинтон је створио највеце терористе од муслимана обуцавајуци их да се боре против Руса у Афганистану акада се Осама БИН Ладин окренуо против америке они су напали цео исламски свет који њима није лојалан.Тај тероризам се финансира дрогом и нафтом под контролом америке која све ово смисља и финансира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

29.10.2015 14:24

Све си у праву. То је тако и ми ту ниста не моземо. Масонцине Wалл Стреет-а нам свима кроје капу, а неписмени сељаци то не разумију и изругују се теоријама завјере зато сто су не освјестени кретени.

Name

Серафиму

29.10.2015 12:52

Ботино неписмена, смараш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

29.10.2015 14:02

Ми смо насе одрадили разбили Југу и сад смо биједа над биједама

ОДГОВОРИТЕ