“Жеравица је промијенио менталитет кошарке”!

Бројни спортисти, клубови и организације изразили су тугу због смрти легендарног Ранка Жеравице у 86. години у четвртак.

Кошарка 29.10.2015 | 16:20
“Жеравица је промијенио менталитет кошарке”!

Жеравица је оставио неизбрисив траг у кошарци на простору старе Југославије, али и Шпанији, где је водио Барселону и Сарагосу.

Водио је репрезентацију Југославије до највећег успеха у историји – олимпијског злата у Москви 1980. године. Под његовим вођством, национални тим наше земље је био светски шампион.

Током богате каријере, Жеравица је седео на клупи два највећа српска клуба – Партизана и Црвене звезде, који су на свој начин одали почаст легенди светске кошарке.

“Нека му је вечна слава и хвала за све што је учинио како за Партизан, тако и за кошарку уопште на нашим просторима!”, стоји у саопштењу Партизана, уз подсећање на успехе које је Жеравица остварио у редовима ‘црно-белих’.

“Нека ти је Вечна слава и хвала чика Ранко! Твоја Црвена звезда”, наглашава се у саопштењу Црвене звезде, уз осврт на све што је Жеравица постигао на Малом Калемегдану, али и са репрезентацијом Југославије.

Уз ‘вечите’ огласили су се и Барселона и Сарагоса, као и вођство шпанске Ендеса лиге, испред које је председник Франциско Рока истакао да је Жеравица оставио велики траг у кошарци те земље.

“Жеравица је био један од најхаризматичнијих тренера који су радили у Шпанији, посебно у Сарагоси”, рекао је Рока и додао да изражава саучешће породици легендарног тренера.

Едуардо Портеља, некадашњи директор Барселоне, био је један од најзаслужнијих зашто је Жеравица 1974. године преузео вођење каталонског клуба.

“Ранко Жеравица је био један од тренера који је имао највећи утицај на кошарку. Био је шампион са Југославијом и тада сам га упознао. Био сам технички секретар Барселоне и довели смо га код нас. Од тада, променио је менталитет клуба, довео је младе да раде са њим. Много је утицао на шпанску кошарку, радио је на самој бази и био је један од најтраженијих тренера у то време, уз Мигела Диаса”, рекао је Портеља.

Медији у бившој Југославији такође су са великим жаљењем пренели вест о смрти легендарног стручњака.

“Жеравица је оставио неизбрисиви траг у раду са југословенском репрезентацијом током шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века”, истиче хрватска агенција Хина, “Жеравица је много допринео развоју кошарке како у Југославији, тако и у Европи. Преломни тренутак за развој кошарке у Југославији, као и у Жеравичиној тренерској каријери, било је освајање златне медаље на Светском првенству 1970. године у Југославији, након чега долази до огромне експанзије кошарке у целој Југославији”.

Коментари / 0

Оставите коментар