150 АФЕРА ДОДИКОВЕ ВЛАСТИ: Криминал, непотизам, пљачке, преваре, уцјене, лажи...

Журнал објављује комплетан списак највећих афера Додикове власти, које су Републику Српску коштале милионе марака.

Република Српска 28.10.2015 | 19:45
150 АФЕРА ДОДИКОВЕ ВЛАСТИ: Криминал, непотизам, пљачке, преваре, уцјене, лажи...

Тим Партије демократског прогреса (ПДП), прије свега посланици ове странке у Народној скупштини Републике Српске, сачинили су списак од 150 случајева, којима је причињена огромна штета по интересе Републике Српске.

ПДП сматра да би у вези са свим овим случајевима требало да се преиспита одговорност особа, које су произвеле такво штетно дејство по интетресе Републике Српске, тако што су дјеловале противуставно, незаконито, коруптивно, неодговорно и непотистички.

Шеф посланичког Клуба ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је на прављењу списка радио углавном тим посланика ове странке у Народној скупштини Републике Српске.

“Има тих случајева још много. На многе од њих смо сви заборавили, јер је актуелна власт починила толики криминал да смо и заборавили шта су све чинили”, казао је Бореновић за Журнал.

Он је казао да је већину питања која су наведена у списку дефинисана на основу извјештаја Главне службе за ревизију од 2006. године до данас, посебно из ревизорских извјештаја неколико министарстава који су давали грантове.

У наведених 150 случајева неки су добро познати јавности, попут приватизације Робне куће “Боска”, афере “Гранд Трејд”, убиства Милана Вукелића и Николе Ђуровића, афере “Папак”, али и мање познатих случајева ненамјенског трошења новца чиме су грађани и буџет Републике Српске оштећени за милионске износе.
Према ријечима Бореновића, наведени случајеви су само кап у мору криминалних и коруптивних радњи, за које нико није одговарао.

ПДП овај списак није изнио у Народној скупштини Републике Српске, јер је опозиција претходно напустила посебно скупштинско засједање одржано 19. октобра, зато што их је актуелна власт прогласила издајницима Републике Српске и српских националних интереса.

Занимљиво је да су у списку ПДП-а назначене многе теме које би, по садашњим аршинима СНСД-а, странку Милорада Додика могле оптужити за “пробосанску и издајничку” политику у Сарајеву. Наведени су и случајеви непотизма, који показују како високим функционерима државне институције нису биле мрске када су у њих запошљавали чланове својих најужих породица.

Журнал објављује комплетан списак случајева које је сачинио тим ПДП-а, а који су Републику Српску коштали милионе марака.

150 АФЕРА

1. ОСЛОБОЂЕЊЕ - ДЕЛТА

Позивамо да се истражи опраштање новчане казне у износу од 4 милиона КМ предузећу Делта ДМД (у власништву Мирослава Мишковића ) изречене због кршења уговора о приватизацији предузећа „Ослобођење“. Према казни коју је изрекла Инвестиционо развојна банка, а што је и у јавности потврђено од стране званичних представника ИРБ-а, Делта ДМД ( као купац Дарта трговине, која је извршила приватизацију ) је прекршила одребе о отуђењу и оптерећењу средстава, те обавезу запошљавања.

Након тога, на 118. редовној сједници Владе Републике Српске донесен је Закључак да се фирми Дарта трговина ( у власништву Делта ДМД ) опрости казна од 4 милиона КМ, која је требала да буде уплаћена у буџет Републике Српске, односно наложено је ИРБ-у да не врши наплату поменуте казне. У Закључку није наведено никакво образложење за доношење такве одлуке.

Сматрамо да се ради о директној штети нанесеној Републици Српској, те о кршењу правила принципијелности и једнаког третмана инвеститора, те да је више него јасна могућност почињења неког од кривичних дјела, посебно из области корупције и злоупотребе јавног положаја.

2. РОБНА КУЋА БОСКА

Случај приватизације Робне куће „Боска“ је један од оних који је у последње вријеме привукао највећу пажњу јавности, због избјегавања Владе Републике Српске да јавности представи Уговор о приватизацији, због нејасноћа око тога да ли је Уговор испоштован, односно да ли су предвиђена средства уплаћена у буџет Републике Српске и да ли је обавезе према радницима исплатио инвеститор или Влада Републике Српске. Сматрамо да је потребно да се заложите да се, између осталог, јавност коначно упозна са садржајем уговора.

Случај „Робна кућа Боска“ има и свој други дио, јер је Република Српска, под веома сумњивим околностима, купила обвезнице Боске, након приватизације, када више није имала никакве обавезе према инвеститору и то у износу од 15 милиона КМ. Куповину је извршила ИРБ, по изричитој одлуци Скупштине акционара ИРБ-а, којом предсједава предсједник Владе Републике Српске, иако је била вишеструко упозоравана да се ради о ризичном пласману, што је потврдио и тадашњи главни републички ревизор Бошко Чеко.

Посебно је битно да се случај Робна кућа Боска истражи и због тога што Боска не измирује своје обавезе по емитованим обвезницама и дуг према Републици Српској је већ сада вишемилионски, а потенцијална штета нанесена интересима Републике Српске је огромна.

3. ХИДРОГРАДЊА

Позивамо да се истражи приватизација предузећа „Хидроградња“ Пале, коју је 2008. године купило предузеће Интеграл за око 2 милиона КМ, које је накнадно само дио „Хидроградње“ ( хотел Панорама на Палама ) продало Министарству просвјете Републике Српске за изградњу студентских домова на палама за 5,5 милиона КМ. Након тога, уговор о приватизацији „Хидроградње“ је раскинут.

Према томе, тражимо истрагу самог процеса приватизације „Хидроградње“ и посебно трансакција које су усљедиле након приватизације, као и осталих аспеката овог случаја, јер су очигледње сумње да се ради о почињењу низа кривичних дјела, са огромном штетом по Републику Српку.

4. ФОКУС

ПДП тражи да се одмах истражи случај „Фокус“, који иако нема вишемилионску позадину, има огроман значај због правилног односа друштва према медијама, њиховој непристрасности и једнаком односу власти према свим радио, тв станицама и новинама, као и због неизвјесне судбине 49 радника Фокуса.

Мора се утврдити како је могуће да ова новина направи дуг према Републици Српској већи од милион марака, да се радницима 30 мјесеци не уплаћују доприноси, да се мјесецима не исплаћују плате, те да уз то новина Фокус ужива повлаштен третман од стране Владе Републике Српске. Фокусу је Влада Републике Српске од 2009. године исплатила укупно 1,2 милиона КМ, те подржавала акције Фокуса „Најсрећнији фискални рачун“ и „Избор најменаџера Републике Српске“.

Потребно је истражити одговорност власника Фокуса, Зорана Шаренца, рударског техничара из Милића настањеног у Бањалуци, као и његов однос са појединим високим функционерима који су им омогућили повлаштени положај. У овом случају постоји изразита сумња на низ могућих почињених кривичних дјела из области корупције и злоупотребе службеног положаја, уз огромну штету почињену Републици Српској.

5. ШУМЕ СРПСКЕ

ПДП сматра да је потребно истражити разлоге настанка ненаплативих потраживања у износу од 31 милион КМ у предузећу Шуме Српске, која ће, према ријечима новог директора Шума Српске Јакова Галића, морати бити отписана. Према наводима директора,који је у јавност изнио податак о дугу од 31 милион КМ, претходна руководства предузећа су робу давала без икаквих покрића, односно на „часну ријеч“.

Потребно је да се утврди ко је потписивао одлуке да се шумска грађа продаје без авансних уплата, банкарских гаранција или неке друге адекватне заштите интереса Шума Српске. Такође, потребно је утврдити ко су предузећа и њихови власници који су добијали робу и који су направили ова задужења, а неки од њих врло брзо након преузимања робе и гасили своје фирме, остављајући огромна дуговања.

У овом случају је изузетно изражена сумња да се ради о серији почињених кривичних дјела, те тражимо да се хитно проведе истрага, јер је потенцијална штета нанесена Републици Српској огромна. Посебно је важно да се истрагом утврди ко је наредио промјену правила која су важила до 2006.године, да Шуме Српске неће продавати робу без авансне уплате или банкарске гаранције.

6. СЛУЧАЈ ФИСКАЛИЗАЦИЈЕ

Шта је са катастрофалним ефектима фискализације? Једину корист од фискализације су имала предузећа која продају фискалне касе, највише због монополистичкичког положаја у који их је ставила Влада Републике Српске. Прије свих то је предузеће „Микроелектроника“ из Бањалуке, блиска СНСД-у, које је према незваничним подацима увезло, саставило и продало чак двије трећине свих фискалних система по цијенама неколико пута већим од стварне тржишне у региону.

Корист од овако извршене фискализације имала су и предузећа која врше технички преглед, као и Телеком Српске као мобилни оператер коме се плаћа претплата. Директна штета по привреду Републике Српске износи 106 милиона КМ а индиректна је много већа с обзиром на број затворених односно одјављених привредних субјеката у посљедњих седам година.

Фискализовано је 47.363 фискалних каса по просјечној цијени од 1000 КМ што износи 47.36 милиона марака, а ако томе додамо за 7 година од почетка од почетка фискализације за 47.363 фискалних каса просјечну годишњу цијену од 65 КМ добије се износ од 21.55 милиона марака и још за 47.363 фискалних каса цијена мјесечне претплате према мобилном оператеру 9.36КМ 12 мјесеци у години за 7 године од примјене што је још додатних 37.23 милиона КМ- Укупан износ који је узет из привреде Републике Српске је 106,14 милиона КМ, а да по признању Владе није било ефеката у повећању прихода у буџетима.

7. ГРАНД ТРЕЈД

Изградња објекта од више стотина хиљада квадрата која је рађена у спрези градских и републичких власти предвођених СНСД-ом са много малверзација у додјели земљишта,куповини акција, судским епилозима, малтретирању грађана и нарушавању основних људских права, права на располагање приватном имовином. Све више се отворено прича да „власник“ објекта Миле Радишић има политичку али очигледно и сувласничку подршку предсједника СНСД-а Милорада Додика.

8. ГДЈЕ ЈЕ МИЛЕ РАДИШИЋ?

9. ДОНАЦИЈЕ ЈАПАНСКЕ ВЛАДЕ

Зашто су кључни СНСД-ови министри финансија у Управи за индиректно опорезивање БиХ зауставили поступак добијања донације од јапанске владе за фискалне системе и тако омогућили монополски положај и извлачење огромних новаца из привреде Републике Српске?

10. НЕСТАНАК ВОЗНОГ ПАРКА

Како је могуће да је по завршетку мандата српског члана Предсједништва БиХ Небојше Радмановића иначе из СНСД-а остао возни парк који се састоји од: ауди А8, БМW 7, ауди А6, БМW 5, џип БМW X5, луксузни комби (наводно служио за потребе лова), и неколико ''јефтнијих'' аутомобила W – пасат?

11. КО ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА УБИСТВО МИЛАНА ВУКЕЛИЋА?

12. КО ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА СМРТ НИКОЛЕ ЂУРОВИЋА?

13. ШТА ЈЕ СА АФЕРОМ КУПОВИНЕ НАРОДНИХ ПОСЛАНИКА ''ДВА ПАПКА''?

14. ЗАЈЕДНИЧКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ

Да ли је СНСД учествовао у преносу надлежности и формирању следећих институција на нивоу БиХ: успостављање система заједничких таблица и саобраћајних дозвола, чиме је ова надлежност пренијета у надлежност Министарства цивилних послова, успостављање заједничких пасоша,преношење надлежности ентитета из области држављанста на МЦПиК, образовање Државне граничне службе БиХ, Формирање канцеларије за сарадњу са интерполом, Агенције за државну службу БиХ, формирање Одбора државне службе за жалбе, успостављање Дирекције за инплементацију ЦИП пројекта, успостављање Агенције за заштиту личних података, успостављање Агенције за идентификацију докумената, евиденцију и размјену података, успостављање СИПА-е, ОБА-е, Службе за послове са странцима, Комисије за реституцију, Комисије за државну имовину, Агенције за акредитацију и квалитет БиХ, Агенције за лијекове БиХ, Агенције за здравствено осигурање БиХ, Агенције за јавно здравство БиХ, Завода за заштиту од радијације, Агенције за сигурност хране, Вијећа за дјецу БиХ, Института за стандарде БиХ, Института за метрологију БиХ, Института за интелектуално власништво БиХ, Агенције за информатичко друштво БиХ, Института за акредитовање БиХ, Конкурентског савјета БиХ, Агенције за безбједност хране, Канцеларије за ветеринарство БиХ, Институту за нестала лица БиХ, Државног трезора при Министарству финансија БиХ, Управи за индиректно опорезивање, Јединици одговорној за израду консолидованог рачуна Савјета министара БиХ, Агенције за статистику БиХ,Агенције за осигурање депозита БиХ, Агенције за осигурање БиХ, Агенције за јавне набавке, Одбора за ревизију јавних набавки, Извозно-кредитна агенција БиХ, Комисија за рачуноводство и ревизију БиХ?

15. ЗАШТО ЈЕ СНСД УКИНУО ИНСТИТУЦИЈУ ОМБУДСМЕНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ?

16. ЗАШТО ЈЕ ЗА ВРИЈЕМЕ ВЛАДАВИНЕ СНСД-а РЕПУБЛИКА СРПСКА ОСТАЛА БЕЗ ГРБА И ХИМНЕ?

17. ЗАШТО ЈЕ СНСД ИЗВРШИО ПРЕНОС НАДЛЕЖНОСТИ ДОНОШЕЊЕМ ЗАКОНА О ДРЖАВНОЈ ПОМОЋИ НА НИВОУ БИХ?

18. СТУДИЈА ЕКОНОМСКОГ ИНСТИТУТА

Какви су ефекти студије коју је урадио Економски институт с циљем унапређења сарадње Републике Српске и Републике Србије која је плаћена из буџета 585.000 КМ. Да ли су ефекти у томе да су скоро сва предузећа из Србије пребацила своје сједишта из Републике Српске у Федерацију БиХ?

19. ОРУЖЈЕ ЗА УКРАЈИНУ

Шта је са извозом оружја у Украјину, гдје МИП дао сагласност у вријеме док је замјеник министра био кадар СНСД-а Ана Тришић Бабић, чиме је однос руске стране доведен у питање?

20. ПРИДРУЖИВАЊЕ МЕЂУНАРОДНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА

Шта је са изјавама о придруживању у окриљу међународних организација попут УН, ОСЦЕ, СЕ (у вријеме када је замјеник министра био из СНСД-а, а Лагумџија је појединим амбасадорима дао право да се у име БиХ придружује изјавама које су у директној супротности са ставовома Предсједништва БиХ о сукобу у Украјини или односу према Косову и Метохији), српским представницима у Савјету министара или члану Предсједништва БиХ то није било важно?

21. ИСТРАГА У МИП-у

Шта је са истрагом које спроводи Тужилаштво БиХ против готово пола Кабинета замјеника у МИП-у из времена СНСД-а, због финансијских малверзација, што директно штети угледу РС и њених представника у заједничким институцијама?

22. ЗАМЈЕНИК МИНИСТРА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА

Шта је са положајем замјеника министра, јер од потписивања Дејтона, ни у једној институцији није био деградиран као у МИП-у у протеклих 9 година, гдје је замјенику министра неприкосновени ауторитет био државни службеник – помоћник министра за опште послове, који је водио и кадровску политику Срба, при чему су писмени захтјеви замјеника, упућивани на руке министра, одбијани од стране помоћника, уз понижавајуће писмене опаске на истима?

23. ТРИ ИЗГУБЉЕНА МЈЕСТА

Шта је са изгубљена 3 (српска) мјеста шефа одсјека, а унапређивани су само они који су били лојални Кабинету министра и спроводили њихове диктате?

24. ХДЗ ПЕРЈАНИЦА

Зашто је први и једини пут у Кабинету једног српског представника (код замјеника у МИП-у из редова СНСД-а) један од савјетника био представник другог народа (перјаница ХДЗ-а) и то на пословима НАТО интеграција?

25. ГРИЈАЊЕ ЗА ПРАЗНИКЕ

Зашто на 1. марта и 25. новембара, у минулих 9 година, Срби који би дошли на посао у МИП, нису имали гријање?

26. УВРЕДА НА ПУТИНОВОЈ ИНАУГУРАЦИЈИ

Зашто на свечаној инаугурацији предсједника Путина није евидентирано присуство Амбасаде БиХ, што је руска страна оцијенила као прворазредну увреду, а српски представници у Савјету министара БиХ или члан Предсједништва за исто или нису знали, или им исто није било важно?

27. ДИПЛОМЕ НА БОСАНСКОМ ЈЕЗИКУ

Зашто су МИП, МЦП и Предсједништво затварали очи пред чињеницом да је МИП БиХ у протеклих 9 година давало писмене сагласности појединим ДКП- има БиХ у иностранству (Штутгарт, Франкфурт...) да полазницима допунских школа на ''босанском'' језику, организованим при вјерским установама или једнонационалним клубовима, издају дипломе које би потписивао шеф ДКП-а и у којима би стајало да држава БиХ и њен образовни систем стоје иза истих?

28. КОНСУЛТАНТСКА КУЋА „ТХЕ ЛАУРУС ЦОНСУЛТИНГ ГРОУП“

Каква је улога и колико су новца добили из буџета и који су ефекти рада консултантске куће „Тхе Лаурус Цонсултинг Гроуп“

29. КОНСУЛТАНТСКА КУЋА „ПИЦАРД КЕНТЗ & РОWЕ“

Каква је улога и колико су новца добили из буџета и који су ефекти рада консултантске куће „Пицард Кентз & Роwе“?

30. КОНСУЛТАНТСКА КУЋА „ТХЕ МYРМИДОН ГРОУП ЛЛЦ"

Каква је улога и колико су новца добили из буџета и који су ефекти рада консултантске куће „Тхе Мyрмидон Гроуп ЛЛЦ“?

31. КОНСУЛТАНТСКА КУЋА „ИННОВАТИВЕ ГЛОБАЛ ИНИТИАТИВЕ АНД СОЛУТИОНС ЛЛЦ“

Каква је улога и колико су новца добили из буџета и који су ефекти рада консултантске куће „Инновативе Глобал Инитиативе анд Солутионс ЛЛЦ“?

32. КОНСУЛТАНТСКА КУЋА „QУИН ГИЛЛЕСПИЕ & АССОЦИАТЕС“

Каква је улога и колико су новца добили из буџета и који су ефекти рада консултантске куће „Qуин Гиллеспие & Ассоциатес“?

33. КОНСУЛТАНТСКА КУЋА „ДЕWЕY АНД ЛЕ БОУЕФ“

Каква је улога и колико су новца добили из буџета и који су ефекти рада консултантске куће „Деwеy анд Ле Боуеф“?

34. СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА

Какви су ефекти и зашта су потрошена средства са посебне буџетске ставке 821700 – Израда стратегије развоја Републике Српске за 2009. годину у износу од 2 000 000 КМ?

35. ПРОЈЕКАТ СРЕБРЕНИЦА

Какви су ефекти и зашта су потрошена средства са посебне буџетске ставке 412900 '' - Пројекат '' Стицхтинг Сребреница Хисторицал Пројецт'' Хаг за 2010. годину у износу од 400.000 КМ?

36. ПРОЈЕКАТ СРЕБРЕНИЦА(2)

Какви су ефекти и зашта су потрошена средства са посебне буџетске ставке 412900 '' - Пројекат '' Стицхтинг Сребреница Хисторицал Пројецт'' Хаг за 2012. годину у износу од 300.000 КМ?

37. ПРОЈЕКАТ СРЕБРЕНИЦА(3)

Какви су ефекти и зашта су потрошена средства са посебне буџетске ставке 412900 '' - Пројекат '' Стицхтинг Сребреница Хисторицал Пројецт'' Хаг за 2013. годину у износу од 200.000 КМ?

38. ПРОЈЕКАТ СРЕБРЕНИЦА(4)

Какви су ефекти и зашта су потрошена средства са посебне буџетске ставке 412900 '' - Пројекат '' Стицхтинг Сребреница Хисторицал Пројецт'' Хаг за 2014. годину у износу од 200.000 КМ?

39. РАСХОДИ ЗА СТРУЧНЕ УСЛУГЕ(1)

Какви су ефекти и за које потребе су утрошена средства Министарства за економске односе и регионалну сарадњу са буџетске ставке -потрошачка јединица 412700 – Расходи за стручне услуге 2011. године у износу од 6.002.000 КМ?

40. РАСХОДИ ЗА СТРУЧНЕ УСЛУГЕ(2)

Какви су ефекти и за које потребе су утрошена средства Министарства за економске односе и регионалну сарадњу са буџетске ставке -потрошачка јединица 412700 – Расходи за стручне услуге 2012. годину у износу од 5.674.000 КМ?

41. РАСХОДИ ЗА СТРУЧНЕ УСЛУГЕ(3)

Какви су ефекти и за које потребе су утрошена средства Министарства за економске односе и регионалну сарадњу са буџетске ставке потрошачка јединица 412700 – Расходи за стручне услуге 2013. године у износу од 5.073.000 КМ?

42. РАСХОДИ ЗА СТРУЧНЕ УСЛУГЕ(4)

Какви су ефекти и за које потребе су утрошена средства са буџетске ставке потрошачка јединица 412700 – Расходи за стручне услуге 2014. године у износу од 3.985.100 КМ?

43. ПРОЈЕКАТ ЗА МЛАДЕ

Каква је корист од - ''Пројекат потребе мобилности и учешће младих у афирмацији омладинског рада и организовања у Републици Српској'' за које је Министарство за породицу омладине и спорт 2008. платило 199.000 КМ невладиној организацији Центар за друштвена кретања?

44. ПРОЈЕКАТ ЗА МЛАДЕ(2)

Каква је корист од - ''Пројекат подршка омладинских организација и рад на стандардизацији омладинског рада'' за које је Министарство за породицу, омладину и спорт 2009. године платило 294.000 КМ невладиној организацији Центар за комуникације Бања Лука?

45. ПРОЈЕКАТ ЗА МЛАДЕ(3)

Каква је корист од - ''Пројекат млади као развојни потенцијал РС'' за које је Министарство за породицу омладину и спорт 2009. године платило 200.000 КМ невладиној организацији Центар за друштвена кретања?

46. НОЋ СВЈЕТСКИХ ШАМПИОНА

Каква је корист од манифестације ''Ноћ свјетских шампиона'' за које је Министарство за породицу, омладину и спорт 2008. године платило 580.000 КМ, да ли су издавани фискални рачуни и колико је корист од овог пројекта имала Република Српска?

47. НОЋ СВЈЕТСКИХ ШАМПИОНА(2)

Каква је корист од манифестације ''Ноћ свјетских шампиона'' за које је Министарство за породицу, омладину и спорт 2009. године платило 450.000 КМ, да ли су издавани фискални рачуни и колико је корист од овог пројекта имала Република Српска?

48. ПРЕДУЗЕЋЕ МЕЂУГОРЈЕ

Изградња 97 кућа у вриједности 8.600.000 КМ које је Министарство за породицу, омладину и спорт платило приватном предузећу АМ ''Међугорје''.

49. ПРЕДУЗЕЋЕ РАМАРТ

Изградња објекта ПМФ на језеру Бардача у вриједности 138.639 КМ које је Министарство за породицу, омладину и спорт платило приватном предузећу ''Рамарт'', које је у исто вријеме правило викендицу министру и његовом возачу.

50. СПОРТ РАДИО

Какви су ефекти од - Пројекат помоћи ''Спорт радио'' д.о.о. за које је Министарство за породицу, омладину и спорт платило 31.500 КМ

51. КУРС ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА

Да ли је контролисан утрошак средстава за Пројекат ''Курс енглеског језика'', за који је Министарство за породицу, омладину и спорт у 2008. години исплатило приватном предузетнику 257.352 КМ?

52. КУРС ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА(2)

Да ли је контролисан утрошак средстава за Пројекат ''Курс енглеског језика'', за који је Министарство за породицу, омладину и спорт у 2010. години исплатило приватном предузетнику 260.960 КМ?

53. ФК ЦРВЕНА ЗЕМЉА

Подршка фудбалском клубу ''Црвена земља Нова Вес '' из Српца, Министарство за породицу, омладину и спорт је 2007. године уплатило износ 58.253 КМ

54. ФК ЦРВЕНА ЗЕМЉА(2)

Подршка фудбалском клубу ''Црвена земља Нова Вес '' из Српца, Министарство за породицу, омладину и спорт је 2008. године уплатило износ 57.108 КМ

55. ФК ЦРВЕНА ЗЕМЉА(3)

Подршка фудбалским клубу ''Црвена земља Нова Вес '' из Српца, Министарство за породицу, омладину и спорт је 2009. године уплатило износ 44.254 КМ

56. ИНФОР СООРТ

Какви су ефекти и да ли уопше функционише софтвер за које је Министартво за породицу, омладину и спорт уплатило приватном предузећу ''Инфор соорт'' износ од 104.458 КМ?

57. РАДМАНОВИЋЕВ НЕПОТИЗАМ, ЗЕТ

Примјер непотизма - Небојша Радмановић, члан Предсједништва БиХ и предсједник Извршног одбора СНСД – зет, дугогодишњи главни савјетника у кабинету свог пунца Небојше Радмановића. Зет је од прошле године и сувласник приватне хидроелектране Жираја код Теслића. Зетова мајка (Радмановићева прија) је директор Електрокрајине, која купује струју од малих хидроелектрана у Српској (дакле и од свог сина ).

58. ПРЕМИЈЕРКИН НЕПОТИЗАМ, СУПРУГ

Примјер непотизма - Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске и члан Извршног одбора СНСД – супруг, био генерални директор градског Завода за изградњу Бања Лука, једног од највећих предузећа за планирање простора, пројектовање и изградњу у Републици Српској.

59. ПРЕМИЈЕРКИН НЕПОТИЗАМ, СИН

Примјер непотизма - Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске и члан Извршног одбора СНСД – син запослен у ''Електропреносу БиХ'' поред чињенице да је на стотине других младих образованих људи није могло добити посао на конкурсу за радно мјесто у овој јавној компанији

60. ШПИРИЋЕВ НЕПОТИЗАМ, СИН

Примјер непотизма - Никола Шпирић, министар финансија БиХ и потпредсједник СНСД – син, дипломата на позицији првог секретара Амбасаде БиХ у Републици Србији.

61. ТЕГЕЛТИЈИН НЕПОТИЗАМ, СУПРУГА

Примјер непотизма - Зоран Тегелтија, министар финансија у Влади Републике Српске и члан Извршног одбора СНСД – супруга, помоћник министра трговине и туризма у Влади Републике Српске, задужена за ресор трговине.

62. ТЕГЕЛТИЈИН НЕПОТИЗАМ, ЗЕТ

Примјер непотизма - Зоран Тегелтија, министар финансија у Влади Републике Српске и члан Извршног одбора СНСД – зет запослен у ''Електропреносу БиХ'' поред чињенице да је на стотине других младих образованих људи није могло добити посао на конкурсу за радно мјесто у овој јавној компанији

63. МАЈКИЋКИН НЕПОТИЗАМ, СИН

Примјер непотизма - Душанка Мајкић, посланик у Парламентарној скупштини БиХ и члан Извршног одбора СНСД – син, помоћник директора Пореске управе Републике Српске.

64. МИТРОВИЋЕВ НЕПОТИЗАМ, СИН

Примјер непотизма - Војин Митровић посланик у Народној скупштини Републике Српске – син запослен као економски савјетник у Кабинету предсједника Републике Милорада Додика, као директан резултат преласка у СНСД Војина Митровића изабраног на листи НДП-а

65. УЧЕШЋЕ У РАТУ

Каква је била улога високих функционера у стварању Републике Српске и колико учешћа у одбрамбено - отаџбинском рату имају високи функционери СНСД-а?

66. ПРУДСКИ СПОРАЗУМ

Да ли се СНСД одриче двоентитетског уређења БиХ обзиром да је потписник Прудског споразума којим се уводе 4 територијалне јединице унутар БиХ, чиме Република Српска више не би имала капацитет и државотворну улогу какву има по Дејтонском мировном споразуму?

67. АЕРОДРОМ У ТРЕБИЊУ

Када ће се изградити аеродром у Требињу, чија изградња обећана и пред изборе 2010. године?

68. ТРЕБИЊЕ РЕСТОРТ

Када ће се изградити ''Требиње ризор7'' са 25.000 кревета који ће обезбиједити Требињу 3.000.000 ноћења на годишњем нивоу и који ће запослити од 10.000 – 12.000 људи?

69. НИКОЛА ТЕСЛА

Какво је пословање предузећа Никола Тесла и ко је одговоран за његову пропаст?

70. ГДЈЕ ЈЕ ВУЧЕТИЋ?

Гдје је Драган Вучетић, бивши савјетник предсједника Републике Милорада Додика и економски стручњак СНСД-а који је побјегао из Српске?

71. КАДА ЋЕ БИТИ У ФУНКЦИЈИ ГОРЊИ ХОРИЗОНТИ?

72. КАДА ЋЕ СЕ ГРАДИТИ ХЕ "БУК БИЈЕЛА''?

73. КАДА ЋЕ СЕ ГРАДИТИ СТАЗА ЗА "ФОРМУЛУ 1" У ТРЕБИЊУ?

74. ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Да ли СНСД својом неодговорношћу, нестручношћу, корупцијом, презапошљавањем и стављањем страначких интереса изнад интереса Републике Српске и њених грађана довео ''Електропривреду РС'' до пропасти?

75. РУЖИЦА СОКИЋ

Шта је са афером бесправне градње зграде на земљи која је одузета од глумице Ружице Сокић у којој станује бивши градоначелник Бања Луке, а данашњи народни посланик СНСД-а Драгољуб Давидовић?

76. ГАРАЖА

Шта је са афером изградње јавне гараже у бањалучком насељу Борик којом је буџет Града Бања Луке остао без милионских средстава?

78. КАЛДЕРА

Колико је средстава приватно предузеће Калдера из Лакташа добило из ИРБ као и по основу издатих акција које су купљене од владиних фондова и банака?

79. КАЛДЕРА(2)

Када ће се испитати процедура додјеле концесија фирми ''Калдера компани'' за изградњу ХЕ Бистрица Б1, Бистрица Б-2а и Бистрица Б- 3 на ријеци Бострици и мале ХЕ Јањина на ријеци Јањини?

80. ЈАХОРИНА

Ко је одговоран за стање у ОЦ Јахорина који и поред уложених 41.000.000 КМ послује са огромним губицима, не извршава своје обавезе (плата, пореза, доприноса, отплате кредита....) а рачун је у блокади?

81. ЈАХОРИНА(2)

Ко је одговоран за катастрофално стање у ШГ ''Јахорина''?

82. РОМАНИЈА

Ко је одговоран за катастрофално стање у ШГ ''Романија''?

83. КО ЋЕ СНОСИТИ ОДГОВОРНОСТ ЗА ПРЕВАРУ РАДНИКА РАОП-а?

84. КАСИНДО

Да ли је катастрофално стање у болници Касиндо огледало комплетног здравственог сектора у Републици Српској?

85. УСТАВ

Шта је са мултиетничким уставом који су писали високи функционери СНСД-а?

86. ТРАНСПОРТ

Зашто је отказан пројекат Транспорт, Подршка у провођењу обавеза из саобраћајног сектора из ИПА 2013 у склопу Споразума о стабилизацији и придруживању (укључујући у Републици Српској и путну комуникацију Сарајево – Вардиште, Угар – Кнежево – Бањалука, заобилазница Бањалука као и жељезничку пругу Костајница – Добој, Добој – Брчко) у вриједности 35.000.000 КМ?

87. ПРОЈЕКАТ РАЗВОЈА ПРИВРЕДНОГ СЕКТОРА

Зашто је отказан пројекат Развојног приватног сектора, Подршка конкурентности малих и средњих предузећа у вриједности 5.000.000 КМ?

88. ПРОЈЕКАТ ПРАВОСУЂЕ

Зашто је отказан Пројекат Правосуђе и унутрашњи послови, унапређење затворске инфраструктуре (реконструкција затвора у Бијељини) у вриједности 14.500.000 КМ?

90. ПРОЈЕКАТ ПРАВОСУЂЕ(2)

Зашто је отказан Пројекат Правосуђе и унутрашњи послови, Подршка надлежним институцијама за спровођење закона (модернизација, развој информационих технологија на свим нивоима) у вриједности 14.000.000 КМ?

91. РЕФОРМА ЈАВНЕ УПРАВЕ

Зашто је отказан Пројекат Реформе јавне управе, јачање капацитета парламената у БиХ у контексту поступања (укључујући Народну скупштину Републике Српске, подршка успостављању система е-легислативе, хармонизације прописа са ЕУ) у вриједности 6.750.000 КМ?

92. ПРОЈЕКАТ ЦАРИНЕ

Зашто је отказан Пројекат Царине и порези – додатно усклађивање законодавства и праксе индиректног опорезивања са правним тековинама Управе за индиректно опорезивње са сједиштем у Бањалуци у вриједности 7.000.000 КМ?

93. ЕУ 7

Зашто је отказан Пројекат учествовање у програмима ЕУ - 7. Програм за младе, студенте, професоре, усавршавање, медије и Програм културе у вриједности 7.750.000 КМ?

94. ЖЕЉЕЗНИЦЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Зашто „Жељезнице РС“ нису измиривале своје обавезе по ино-кредитима у току 2008, 2009. и 2010. године, у износу 12.287.083 КМ, за шта су средства намирена из буџета. Само у овом периоду „Жељезнице РС“ су дуговале буџету РС са 31.12.2010. године 15. 040.264 КМ, да ли ће ико сносити одговорност за овакво стање?

95. НАГРАДНА ИГРА

Какви су ефекти наградне игре у 2010. години као подршке фискализацији за коју је Министарство финансија потрошило 328.489 КМ, ко су организатори и како је могуће да је то 3,3 пута више од Буџетом одобрених 100.000 КМ

96. РК БОСКА

Да ли постоји одговорност за Издвајање средстава за РК „Боска“ а.д. Бања Лука, у износу од 495.189 КМ, као „помоћи непрофитним организацијама“, а из намјенских издвајања за развој туризма, које представља ненамјенско трошење буџетских средстава и да ли су та средства враћена у буџет?

97. ПОСЛОВНИ ПРОСТОРИ

За Републичку управу за инспекцијске послове је извршена набавка послових простора у изградњи и опремање канцеларијским намјештајем по уговору које је Управа закључила са добављачем у вриједности од 13.303.659 КМ за које се не може сматрати куповином непокретне имовине на које се непримјењује Закон о јавним набавкама.

98. ПОСЛОВНИ ПРОСТОРИ (2)

За Републичку управу за геодетске и имовинске послове је извршена набавка пословних простора у изградњи и опремање канцеларијским намјештајем по уговору које је Управа закључила са добављачем у вриједности од 13.249.502 КМ за које се не може сматрати куповином непокретне имовине на које се непримјењује Закон о јавним набавкама.

100. СТУДИЈА О КРЕДИТНОМ РЕЈТИНГУ

Какви су ефекти уговора које је Министарство финансија је склопило о изради Истраживачке стратешке студије о утврђивању кредитног рејтинга Републике Српске, у вриједности од 50.000 ЕУР увећаних за трошкове (2.000 ЕУР мјесечно) све без ПДВ-а? За наведену услугу Министарство није провело процедуру набавке (према инструкцији Министарства финансија, финансирање услуге се врши преко свих министарстава и Секретаријата Владе, те се на овакав начин избјегавају процедуре прописане Законом о набавкама).

101. ПОДАЦИ О ДРОГАМА

Какви су ефекти куповине софтвера за прикупљање и обраду података о корисницима опојних дрога за које је Министарство здравља на основу рјешења министра од 30.12.2008 године,требало задужити 17 здравствених установа за софтвер у износу 28.080 КМ и опрему у износу 27.823 КМ? С обзиром да добављач није испоручио ни софтвер ни опрему, извршено је искњижавање укњиженог софтвера, а уплаћена средства за софтвер и опрему нису враћена.

102. АГЕНЦИЈА ЗА АГРАРНА ПЛАЋАЊА

Какви су ефекти Споразума о заједничком улагању између Агенције за аргарна плаћања и Института за воде који су евидентирала расходе и обавезе у износу од 645.637 КМ? Није јасно какву стварну корист остварује Агенција по Споразуму о заједничком улагању. Процедуре набавке радова на санацији далековода и консалтинг услуга за 2009. годину у вриједности од 484.000 КМ нису проведене у складу са Законом о јавним набавкама.

103. ЦИТОСТАТИЦИ

Каква је судбина набавке цитостатика за здравствене установе? Тендер је био подијељен у 68 ЛОТ-ова. Избор понуђача је извршен иако за 56 ЛОТ- ова нису стигле по 3 понуде како је то прописано Законом о јавним набавкама, члан 12. став 1, те је за исте било потребно поништити поступак. Такође за ЛОТ 39 стигла је неприродно ниска понуда (три пута нижа цијена за исти лијек), што Комисија није сматрала довољним разлогом за одбацивање исте. Поред наведеног, за исту набавку су стигли приговори на избор понуђача, по којим је Канцеларија за разматрање жалби БиХ, наложила обустављање поступка додјеле уговора до доношења одлуке, што Фонд здравствене заштите није испоштовао.

104. ЗГРАДА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Изградња зграде Владе Републике Српске. Како је могуће код набавке опреме и намјештаја (за обе зграде, као и инфраструктура) које произилази из Анекса бр. 2 основног уговора (ради се о основном уговору између Телекома РС и „Интеграл-инжињеринга“ и Анекса бр. 1 тог уговора).Анексом бр. 2 се почетна уговорена цијена радова, у износу 31.076.532 КМ (без ПДВ-а), повећава за додатну вриједност (варијација), у износу 74.975.237 КМ (без ПДВ-а). На тај начин је, Анексом уговорена цијена по основном уговору увећана за преко 240%.

105. ПАЛАТА ПРЕДСЈЕДНИКА

Набавке везане за адаптацију Палате предсједника. Као што је наведено у појединачном извјештају о ревизији финансијских извјештаја Службе предсједника Републике Српске, примјењујући чл. 5 став 1.б Закона о јавним набавкама БиХ (Уговори на које се не примјењују одредбе овог закона), а у смислу Закона о заштити тајних података БиХ, нису провођене процедуре набавки за процјењивање, пројектовање, реконструкцију, надзор и опремање објекта Палата предсједника.

106. ЗМИЈАЊЕПЛАСТ

Да ли је штетно дјеловање када исплатите штету по вансудском поравнању приватном предузећу преко његовог адвоката и на тај начин омогућите наплату потраживања по основу пореза и доприноса од истог тог предузећа? Законом о утврђивању и начину измирења унутрашњег дуга РС планиране су исплате у износу 17.200.000 КМ, од чега је реализовано 14.183.913 КМ. Најзначајнији дио ових расхода се односи на исплату од 11.000.000 КМ по судском поравнању са „Змијањепласт“. У међувремену је по првој тужби пресуђено у корист „Змијањепласт“, а исплата је извршена из буџета за 2006. годину, на име унутрашњег дуга (3.946.419 КМ). Скандалозно је да је исплата вршена преко овлаштеног адвоката са намјером да се избјегне плаћање вишемилионских обавеза „Змијањепласт“ по основу неплаћених пореза и доприноса према буџетима.

107. КРИСТАЛ БАНКА

Да ли ће неко сносити одговорност за беспотребно потрошен новац у износу од 240.860 КМ - трошкови за услуге вршења процјене вриједности државног капитала у Кристал и Новој бањалучкој банци (а на основу два уговора које је закључила Комисија за ревизију приватизације државног капитала) које је исплаћено из буџета Републике Српске по захтјеву Комисије за ревизију приватизације?

108. КОМИСИЈА ЗА РЕВИЗИЈУ

Ко сноси одговорност за неуспјех Комисије за ревизију приватизације и потрошених вишемилионских износа за рад ове комисије?

109. ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Каква је корист од студије рађене за потребе ''Електропривреде Републике Српске'' - Актуелизација утицаја превођења вода Горњих хоризоната на режим површинских и подземних вода висина средстава за реализацију студије 197.000 КМ

110. ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ(2)

Каква је корист од студије рађене за потребе ''Електропривреде Републике Српске'' - Студија развоја дистрибутивне мреже Републике Српске висина средстава за реализацију студије 408.000 ЕУР

111. ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ(3)

Каква је корист од студије рађене за потребе ''Електропривреде Републике Српске'' - Актуелизација основа главног пројекта за ХЕ Дабар висина средстава за реализацију студије 398.000 КМ

112. ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ(4)

Каква је корист од студије рађене за потребе ''Електропривреде Републике Српске'' - Главни пројекат канала кроз Фатничко поље и компензациони канал ХЕ Билећа висина средстава за реализацију студије 114.075 КМ

113. ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ(5)

Каква је корист од студије рађене за потребе ''Електропривреде Републике Српске'' - Хидро-информациони систем ''Врбас'' и израда студије о могућности изградње хидроелектрана у дијелу слива ријке Врбас у Републици Српској висина средстава за реализацију студије 640.000 КМ

114. ШЕЋЕРАНА

Шећерана- као индустријски капацитет полако али сигурно нестаје. Влада не чини ништа да се овај прехрамбени гигант покрене. Умјесто тога почела је распродаја имовине. Прије пар дана продат је струг за 4.800,00 КМ а упућени тврде да је његова вриједност 10 пута већа. Да ли је то почело черупање и онога што су радници до сада сачували. Хоће ли се Влада уопште огласити око намјера са Шећераном и њеним радницима?

115. БОБАР БАНКА

Познат је већ случај са Бобар банком. Зашто до данас није покренуто питање одговорности Агенције за банкарство, која је директно одговорна за нечињење у случају пропасти Бобар банке штети која је настала по грађане и правна лица, који су били клијенти Банке.Најновији случај дрскости Агенције је наредба свим правним лицима да прво морају платити обавезе према Бобар банци па тек онда остале обавезе.Значи ли то да се и обавезе према држави не могу плаћати док не измирите обавезе ако их имате, према овој Банци?

116. БОБАР БАНКА(2)

Зашто се нико није огласио, по случају Бобар банке, од надлежних институција, за фиктивне кредите (којима је покривана актива банке) које радници нису подизали за себе а данас их управа Банке терети за њих.

117. АГРОСЕМБЕРАЦ

Шта је са Удружењем грађана „Агросемберац“ Бијељина које је повукло велика средства из Министарства пољопривреде на име подстицаја и руралног развоја. Да ли су крајњи корисници били они за које су ова средства била намијењена и да ли је ово удружење функционисало само годину дана, односно имало је сврху да одради послове прања новца у изборној кампањи. Да ли је исто икада доставило извјештај о раду и утрошку средстава , како је Законом предвиђено.

118. ТЕ УГЉЕВИК

Да ли ће, и кад јавност бити упозаната са садржајем уговора о изградњи ТЕ Угљевик који су Влада РС-а и предсједник Републике Српске потписали са фамозним руским бизнисменом Рашидом Сердаровим? Да ли је то тиха приватизација електропривреде Републике Српске?

119. СЕРДАРОВ, ТУЖБА

Да ли је тачно да је Сердаров најавио тужбу против Републике Српске тешку стотине милиона долара?

120. ПОПЛАВЕ

Јесен – зима 2011. године поплаве у Семберији. Праве се програми заштите од поплава, планирају се средства, да се ова катастрофа више не понови. Долази мај 2014. године и нове поплаве, још веће, и знатно теже од претходних. Да не набрајамо и не понављамо шта је све пропало и колике су штете нанешене у овој катасрофи, питамо, да ли је ико одговарао што нису спроведене мјере заштите, да би ова катастрофа била спријечена?

121. ПОПЛАВЕ(2)

У току санирања штете од поплава а у вријеме изборне кампање 2014. године, предсједница Владе обећавала је пољопривредницима „зелене ваучере“. Никад их нису добили. Је ли то било само још једно празно изборно обећање?

За вријеме првог мандата премијера Милорада Додика:

122. ЗА ВРИЈЕМЕ ПРВОГ МАНДАТА ПРЕМИЈЕРА МИЛОРАДА ДОДИКА УКИНУТ ПЛАТНИ ПРОМЕТ СА СРБИЈОМ.

123. ЗА ВРИЈЕМЕ ПРВОГ МАНДАТА ПРЕМИЈЕРА МИЛОРАДА ДОДИКА УКИНУТЕ ЦАРИНЕ И ГРАНИЧНА СЛУЖБА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ПРЕНИЈЕТА НА НИВО БИХ.

124. КО ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА ФОРМИРАЊЕ СУДА И ТУЖИЛАШТВА БИХ?

125. ЈАСЕНОВАЧКА ГРАЂА

За вријеме првог мандата премијера Милорада Додика Јасеновачка грађа пресељена у Америку. Да ли ико данас зна гдје је и каква је безбједност исте?

126. СПОРТСКЕ ИГРЕ

Колико су коштале и како су плаћене спортске игре Електропривреде Републике Српске?

127. ДА ЛИ ЋЕ НЕКО ОДГОВАРАТИ ЗА СТАЊЕ У КОСМОСУ БАЊАЛУКА?

128. ДА ЛИ ЋЕ НЕКО ОДГОВАРАТИ ЗА СТАЊЕ У ТЕХНИЧКОМ РЕМОНТУ БРАТУНАЦ?

129. ДА ЛИ ЋЕ НЕКО ОДГОВАРАТИ ЗА КРЕДИТЕ ИРБ-а КОЈИ СЕ НЕ ВРАЋАЈУ?

130. ЗАШТО ЈЕ ЦИЈЕНА ПО КИЛОМЕТРУ АУТОПУТА БАЊАЛУКА - ГРАДИШКА НАЈСКУПЉА У ЕВРОПИ?

131. НАПЛАТНА МЈЕСТА

Ко ће одговарати за изградњу два наплатна мјеста на аутопуту Бањалука-Градишка чиме је РС оштећена за пола милиона КМ?

132. КО ЋЕ ОДГОВАРАТИ ЗА СТАЊЕ У БАНЦИ СРПСКЕ?

133. КО ЋЕ ОДГОВАРАТИ ЗА СТОТИНЕ МИЛИОНА ИЗГУБЉЕНИХ У БИРАЧ ЗВОРНИК?

134. УКУПАН ДУГ

Ко ће одговарати за укупан дуг РС који је прешао 5 милијарди и достигао годишњи ануитет од скоро 40% изворних прихода?

135. КО ЋЕ ОДГОВАРАТИ ЗА СТАЊЕ У РОБНИМ РЕЗЕРВАМА?

136. КО ЋЕ ОДГОВАРАТИ ЗА СТАЊЕ У НОВОЈ БОРЈИ ТЕСЛИЋ?

137. КО ЋЕ ОДГОВАРАТИ ЗА СТАЊЕ У АГРОИНДУСТРИЈСКОЈ ЗОНИ ГРАДИШКА?

138. КО ЋЕ ОДГОВАРАТИ ЗА СТАЊЕ У ДИВ ВЛАСЕНИЦА?

139. КО ЋЕ ОДГОВАРАТИ ЗА СТАЊЕ У ТУП ИГРИШТА?

140. КО ЋЕ ОДГОВАРАТИ ЗА ПРОПАСТ ПРОЈЕКТА СПЕЦИЈАЛНО ТУЖИЛАШТВО?

141. КО ЋЕ ОДГОВАРАТИ ЗА НЕЗАКОНИТЕ ИСПЛАТЕ ПОДСТИЦАЈА ФАРМЛЕНДА НОВА ТОПОЛА?

142. КО ЋЕ ОДГОВАРАТИ ЗА СТАЊЕ У ЛЕВИТА ГРАДИШКА?

143. КО ЋЕ ОДГОВАРАТИ ЗА СТАЊЕ У БАРДАЧА СРБАЦ?

145. ЛИЧНЕ КАРТЕ

Ко ће одговарати за аферу око повећања цијена личних карата као резултат директног дјеловања министара СНСД-а у Савјету министара чиме је МУП Републике Српске оштећен за скоро 10 милиона КМ.

146. ЦАРИНА

Ко ће одговарати за аферу у Управи за индиректно опорезивање око царињења појединих производа (посебно текстила и шећера) чиме се штете мјере милијардама КМ.

147. НОВОТЕКС

Новотекс Требиње не ради од фебруара 2010. Колико пута обећано покретање ( у свакој кампањи) тренутно стање Никола Тесла уплатио аванс 50.000 КМ , прије годину дана истекли сви рокови , министар Ђокић у име Државе обећава платити у јануару цца 3, 1 милиона КМ иако нови такав погон не кошта ни пола од тога а жене су захваљујући вама шесту годину без посла.

148. ЧЕЗ

Афера Чез која је срушила бањалучку берзу и чији индекси се још нису опоравили ни пуних 8 година послије те приче. У међувремену сте у Гацку успјели потопити стари коп и напра вити губитак од преко стотину милиона марака.

149. ФИКТИВНА ДОБИТ ЕП

У Електропривреди годинама приказујете фиктивну добит базирану на лажном приказивању спорних потраживања и драстичном умањењу амортизације и само по том основу у књигама Електропривреде кријете губитак од најмање 300-400 милиона км.

150. БРАНА ДАБАР

За 8 година сте најављивали бар три пута отварање бране Дабар која за све ове године није добила ни ограђено градилиште, али сте ви успјели да потрошите неколико десетина милиона марака на припремне радове и преписивање студија од прије пола вијека која су још тада направљене за потребе овог посла све то за милионске накнаде. Истовремено за 10 година нисте направили ниједан корак за рјешење односа са Хрватском електропривредом и спором око плата а подсјећам вас да је тај спор тежак преко 150 милиона еура
1.151. Купили сте у стечају десетине фирми дали 65 милиона КМ за куповину истих а за обртна средства ко зна колико милиона и ниједна не ради, само да вас питам раде ли Полимка Рудо, Нова Романија Соколац, Нова Борја Теслић, Дрвна идустрија Власеница , Игришта Власеница итд ( "Јадар", "Везионица" из Зворника, "Целпак" у Приједору, "Маглић Холдинг" из Фоче, те "Лимко" из Скелана).

Извор: Зурнал.инфо

Коментари / 89

Оставите коментар
Name

Милос

28.10.2015 18:49

Овај цовјек је унистио цијелу Републику Српску! Страсно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудар ИИИ смјена

28.10.2015 19:10

НПР. РУДНИК ОЛОВА И ЦИНКА САСЕ КОД СРЕБРЕНИЦЕ. ЈЕДНА ДРЖАВНА ФИРМА ОТЈЕРАНА У СТЕЧАЈ, А ДРУГОЈ ПРИВАТНОЈ ИЗ ЕНГЛЕСКЕ (МИНЕЦО ЛТД./ ГРОСС Д.О.О.) ПОКЛОЊЕНА БЕЗ ТЕНДЕРА И КОНЦЕСИОНОГ УГОВОРА

Name

Не

28.10.2015 19:11

Не будало, он унистава БИХ, Српској зели добро. Поједи сендвич иди спавај данас си пуно радио , јуначино.

Name

ЕФТ Станари

28.10.2015 19:14

... А поклањање рудника Станари Хамовићу и утаја пореза хамовићевог ЕФТ-а продајом угља испод тржишних цијена у Словенију.

Name

КОНЦЕИЈЕ

28.10.2015 19:16

...Нисте навели концесије које су дате Додиковим пријатељима без тендера или у намјештеним тендерима.

Name

СТРУЈА

28.10.2015 19:18

Намјештени тендери за продају струје искључиво ХАМОВИЋУ и другим кримналцима који су на потерницама, као и продаја струје по цијенама испод чак и оних уговорених јер су тако намјештени уговори.

Name

АУТОПУТ

28.10.2015 19:20

Како је направљен аутопут Бања Лука Градишка који већ пропада због алибија (није био присутан) АСФАЛТА. Фали неколико центиметара асфалта и уговорена подлога. Гдје је разлика у милионима. Наравно Станковиц и компанија бела.

Name

КАЛДЕРА

28.10.2015 19:29

...А ПОКЛАЊАЊЕ КОНЦЕСИЈЕ ЗА 3 ХИДРОЦЕНТРАЛЕ, БЕЗ ТЕНДЕРА, ОД СТРАНЕ ДРЖАВНОГ ПРЕДУЗЕЋА ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА ПАЛЕ ПРИВАТНОМ ПРЕДУЗЕЋУ КАЛДЕРА ????????

Name

Алумина

28.10.2015 19:57

А афера отимања Алумине од стране начелника Зворника Зорана Стевановића, Додиковог тајкуна?

Name

днк

28.10.2015 20:49

Милијарде су покрали!Па само да је 5 % од овог доказати сви би снсд-овци на дебелу робију!

Name

СелманКРИМИ

28.10.2015 21:46

Супер, моје афера као Министра НЕправде су заборављене... Сада могу уживати у стеченом богатству...

Name

подјела БиХ

29.10.2015 06:50

БиХ треба да се подијели. Еx-Yу је намјерно поцијепана и сада се зели сацувати еx-yу у малом тј. БиХ. То је контрадикторно. Госп. Инзко зели нестабилност у региону па се због тога пласи неуспјеле БиХ. Зар све ове године без напредка не доказују ово?

Name

доле додик

30.10.2015 06:06

Нема оставке Додика док не полози рацуне за криминал. Нек написе оставку док буде сједио у затвору, имаце довољно времена. Правда за све, а не само за сиромасне. Доле Додик!

Name

Луне

28.10.2015 18:50

Ово је горе него да су нас засипале НАТО бомбе!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

28.10.2015 23:57

Скадар на Бојани звана спортска дворана која ионако ником не треба која зјапи у Градисци и гледа и она не зна сто није доврсена

Name

Најгоре

29.10.2015 05:15

Најгоре је што је ово само дио зла произведеног од стране дотичног (и уз помоћ багре око њега). Барем још једна листа са нових 150 афера би могла да се направи врло лако. На крају, он јесте доведен од НАТО-а.

Name

п

29.10.2015 11:26

Шта уради Додик , браћо мила ???!!!јел могуће све ово?

Name

Бели...

28.10.2015 18:51

Висе нам је Додик нанио зла него сви непријатељи заједно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лкл

28.10.2015 18:52

Најаче ми је оно ФОРМУЛА 1 у Требињу.!ХА,ха,ха...Стварно смо глупи !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

@формула

28.10.2015 19:53

Хаххахахх ко је провалио тај бисер??

Name

гиф

28.10.2015 18:53

Трла баба лан да јој прође дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куку леле

28.10.2015 18:55

Мајко моја ,мало ли је афера?

ОДГОВОРИТЕ
Name

геак

28.10.2015 19:01

Људи цитајте детаљно овдје има страсних небулоза као ставка 10 која је тотално нејасна. Ста је писац хтео рећи нико не зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тај сам

28.10.2015 19:02

А гдје је пецат ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Делија

28.10.2015 19:04

А Радмила Цојо и афера Пекабеско..

ОДГОВОРИТЕ
Name

факир

28.10.2015 19:05

Какве су афере а нема секса, е бас нису креативни ови весели опозиционари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

28.10.2015 21:10

Какав те болан секс снасао па видис да су сви фамилија зато и нема секса кад су на свим мјестима фамилијарно до десетог кољена запослени

Name

ре

29.10.2015 05:16

А ја би се вртио око оне Пандуревићке ако ниста друго да сам какав буџа.

Name

Сократ

29.10.2015 09:29

Како нема секса кад су народ изјеб.......

Name

факир

29.10.2015 14:50

Мањи дио народа је из....ан а већем дијелу је ок.

Name

ХЕЛИКОПТЕР

28.10.2015 19:12

А кориштење државног хеликоптера за обилазак предизборних партиских скупова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акцизне маркице

28.10.2015 22:54

Поплаве у Новом Граду, Миле долази хеликоптером да обиђе складиште лијекова фирме Б-фарм...свака случајност је намјерна.

Name

Петар

28.10.2015 19:12

Које дрпио на Бихаћу 46 милиона марака??? хттпс://yоуту.бе/оАва8-гЦМдЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лон Wолф

28.10.2015 19:19

А Спортско рекреациони центар Клековаца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дућа

28.10.2015 19:20

Поздрављам објављивање афера власти, ово је добар примјер опозиционог дјеловања. Вриједи више од позивања на излазак на улицу. Ово је коректно, наставите овако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

исток РС

28.10.2015 19:20

Чини ми се да ово није ни половина онога што је урадио СНСД својим грађанима.Не видјех кредит Додиковом сину,руско злато за унука,па телеком српске,рафинерију,аеродром у Сокоцу и Требињу,аутопут Добој-Бањалука и слично :

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

28.10.2015 19:21

Сваки коментар је сувишан,криминалац без премца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НСПМ билтен СНСД-а

28.10.2015 19:25

Ово ће објавити и НСПМ билтен СНСД-а најмењен за црвене патриоте источно од ријеке Дрине. Наравно, када би се шалили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коцкар

28.10.2015 19:30

Има јос десет пута висе а сто је са играма на срецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

воцар

28.10.2015 19:32

А злато и воцњаци господе из Лактаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!!!!!!!!

28.10.2015 19:35

Ма све је ок но секирики !!!Нема потребе за узбудјавање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

28.10.2015 19:47

Ма само опуштено!Гледам Бају крај базена.Исто тако Чавић има базен,пуни га морском водом довлаче му цистернама:-)

Name

мали дио његовог раскоша

28.10.2015 19:51

Овај наслов све говори ко са нама влада, добро му је једне прилике на ТВ дуелу у Београду рекао господин Јовановић да води народ РС у пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има има

28.10.2015 19:54

Павгорд, Рафинерија Брод, Тамарис, МГ МИНД, бесправно вађење шљунка из ријека, Интеграл, Нискоградња, Бранислава Милекић и Нитес, Ланацо, Борко Ђурић и Нови Јелшинград, Петар Ђокић, Марко Павић, Чубри, Еникон градња, Зоран Стеванаускас, Зоран Балабан, ПУТЕВИ РС и сви директори, Аутопутеви РС и Топић, Станетић и Клинички центар, Кљајчин и Фонд здравства...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика

28.10.2015 20:19

У праву си и јос да додам дугороцно зло, запосљавање 5 пута висе људи у администрацији од потребног по странацкој и родбинској основи сто је озбиљна гласацка масинерија спремна на све само да одрзи своје бенифиције добијене од водје.Са таквим паразитским апаратом који је бескористан моземо само поцркати.Нова власт це морати за поцетак смањити плате ухљебима за бар 40% па их трецину отпустити и јос увијек це бити виска, али хајде, социјала.

Name

Весо

29.10.2015 12:02

А сада и ПРОИНТЕР из Бања Луке, све послове по дрзваним предузецима, институцијама, фондовима узимају они уз подрску сина Игора, савјетника премијерке Дулета званог глиста...

Name

Серафим

28.10.2015 20:04

ПДП-у би било боље да не млати празну сламу вец да енергију троши тражеци рјешења за добробитсвих. Бореновиц овим се не добијају избори и да изадјете сами не би прешли цензус!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

28.10.2015 20:55

Око Додика се окупио сав шљам Републике Српске а и организовани криминал из Београда има својих пипака у РС колико год хоћеш.

Name

Сократ

29.10.2015 09:30

Серафиме не причај глупости.

Name

дадара

30.10.2015 22:16

ајде страсни коментатори реците ми име једног политицара који није криминалац цавицу мој стари довози морску воду да пуни свој базен на цокорским пољима а иваниц направио зграду на старцевици о СДС-у да ненабрајам све сами го кримос све би ја то пред зид без изузетка

Name

контрапункт

28.10.2015 21:10

И прошли избори су били намјештени. Намјештени би били и ови које тражиш. Позови људе из цијеле Републике Српске на мирни протест испред Боске да видимо да ли народ даје подршку борби против организованог криминала односно да ли је народу доста ове власти. Или можда није!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТРС

28.10.2015 21:18

Свака цаст ПДП на оволиком труду да се све ово евидентира. На залост ни ово није све. Има тога јос. Али оно сто ме највисе цуди је да нико ни једом ријецју не помену стање у РТРС. А тамо и на све - незапамцен криминал, страсно лоса организација предузеца, а о уредјивацкој политици да не говоримо. Па само погледајте вилетину Драска Милимовица под Старцевицом од око 400 м2 итд.итд. Изгледа да се и опозиција боји сиканирања на јавном сервису па га у овој црној листи и не помиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има их још

30.10.2015 08:52

А адвокат који купује Бобар банку? Савјетник Миловановића, Лукача итд.

Name

инкогнито

28.10.2015 21:29

А фабрика за производњу псеце хране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фоцо

28.10.2015 21:49

Боско Томиц је незаконито као представник дрзавног капитала у Електродистрибуцији Пале дао концесије Калдери за изградњу МХЦ на ријеци Бистрици и од тога добро омастио брке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

28.10.2015 21:52

Туга голема . Овај што је ово писао био је тада у коалицији са Додиком и ћутаоје до сада . Значи да је гори од Додика . Како ли су сви исти . Све до једног њих треба на неки нови Голи Оток доживотно и све им одузети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Афера

28.10.2015 22:14

Од чега ли живе годинама Иванић,Бореновиц,Црнадак,Дроњак.Каква екипа,нису лопови.лопове треба поштовати,ово су скалетине најобичније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хг лопови

28.10.2015 22:46

Сефе, нису они на тапету него овај силни криминал сто је побројан.

Name

Микаило

28.10.2015 22:55

Ти си ББПМ или Бајина будзетска подгузна мува и да ниси злонамјеран не би ни постављао таква питања када се ради о Иваницу, Бореновицу и Црнатку. Када је у питању Дроњак не видим засто се налази у истој реценици са овом тројицом јер је небитан лик.

Name

Ацо

28.10.2015 22:44

Заборавили сте разноразна првенства у кањону Врбаса,освјетљавање ријеке за једнократну употребу,те РК Кањон..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прамар

28.10.2015 23:05

Јахта у Порторожу је толико занимљива тема, да не смије бити заборављена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакир федерација

29.10.2015 03:00

Припојите се нама јер смо јаци а сарајево је епицентар европе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

29.10.2015 06:00

Сто пута сам рекао какав народ ТАКА МУ И ВЛАСТ, ми као да не мислимо главама него телевизоре носима на раменима па њима и мислимо. Народ је за све КРИВ знали су да је ДОДИК побегуља, Преварант, сверцер, сумњиве прослости скидали су доказане родољубе а гласали за овог буздована и цивутског главоњу а садфа пиости народ ко змија у процепу и опет це да гласају за њега! ВИДЕЦЕТЕ. Комунизам је СРБе упропастио за 50 година горе него турци за 500година и у босни је јаца турска струја од СРБске бар у светским политицким круговима. Тај СРБин испраног мозга уместо да се хвата РУСИЈЕ он и даље срља као скутоноса фасистицког запада да он ЗАПАД је био и остао ФАСИСТИЦКИ за на СРБе, али они надју добре слуге а рдјаве господаре у вероломном народу СРБском..

ОДГОВОРИТЕ
Name

контрапункт

29.10.2015 07:24

Серафиме, он не срља за Западом, он само срља за влашћу и парама. Као и имењак му Мило у Црну Гору. Повезан је једино са бјелосвјетским криминалцима који су овдје дошли да нас опљачкају и оперу паре од прљавог бизниса као што је продаја дроге и слично. Он им је свима политичка заштита. А колико је народ глуп, то се описати не може.

Name

Мисо

29.10.2015 06:30

Ви СТВАРНО ПОЈМА НЕМАТЕ ЗАБОРАВИЛИ СТЕ КБЦ МИНИСТРА СКРБИЦА И ДИР ПИО СРБАЦ АУТО ПУТЕВЕ И СВЕ ОПСТИНЕ РАФ БРОД НЕСТРО ПЕТРОЛ ИТД

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ово?

29.10.2015 07:22

Будо Станковић и земљиште у БЛ?

Name

Књаз Милос

29.10.2015 06:45

Само ви бројите афере, а они броје паре.. И смију се народу како заборавља на празан стомак пунеци му главу о угрозености и преносу надлезности и реферндуму и папцима и аферама и НАТО и Русима и иииииииииииииии.... Само ви народе прицајте, дајемо вам теме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

политика

29.10.2015 07:18

99% овога није тацно, да јесте били би у горој ситуацији, бојим се да це ПДП оваквим неистинама заврсити као ЛДП у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

29.10.2015 07:39

Како тако људи могу писати и коментарисати површно а да незнају ништа о свокој појединачној ствари о овим случајевима. Па ја за само општину Добој могу написати површно 500 случајева злоупотребе, непотизма и још колико хоћете других криминалних радњи. Исто тако могу као лаик да наведем хиљаду случајеве пропале приватизације који су власт сдс и пдп у свом мандату спровеле, и злоупотреба у тим приватизацијама... Ал неможе то бити мјеродавно зато што није лако доказиво. Људи дају себи за право да пишу свашта без аргумената...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незапамцени злоцинац Српског народа.

29.10.2015 07:41

Овог цовјека треба објесити на некој раскрсници у Бања Луци и нека се клати! Дзукела! Одузети му све сто је покрао! Хвала на информацијама које ово објавио само наставите даље и преведите на висе језика да зна свијет ко је МИЛОРАД ДОДИК? НАРОДЕ ПАМЕТ У ГЛАВУ НЕ НАСЈЕДАЈ ДОДИКОВИМ ЛАЗИМА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алеxа970

29.10.2015 08:03

И шта је поента? Они краду и даље, ми читамо и чудимо се. Супер се забављамо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон Кохот

29.10.2015 08:12

Видите да се смије и цинично вријеђа...ко вели ј...те се, Још да успостави он и Пантелија свој БОРС и народе,ко вас јебе,све је моје... Неће моћи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КСС

29.10.2015 08:18

Одговор ДЕЛИЈИ, Гдја Чојо је својевремено покушала да спријечи Лијановиће да трују народ, а сад Пекабеско и сличне. Резултат борбе против прекомјерне употребе адитива за које се залагала Чојо, је подигнут ниво дозвољених фосфата у месним прерађевинама, па трујте се народе,а месна мафија нек се богати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

наслов брука за народ

29.10.2015 08:44

Како то да се заклиње у РС и љуби јој заставу а такав невиђени криминал са њим доживљавамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕПРИЈАТЕЉ-НЕПРИЈАТЕЉ

29.10.2015 08:52

НАЈВЕЋИ НЕПРИЈАТЕЉ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЈЕ СНСД-Е! НАЈВЕЋИ НЕПРИЈАТЕЉ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЈЕ СНСД-Е!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банкар

29.10.2015 08:55

Иванић продао банку са развијеном мрезом пословница за 1 евро, фрузирали пословање пребацили један дио активе у ненаплативу иако је била наплатива и продао за евро, купци само вратили на пријашње стање и зарадили у старту дебеле милионе, а Иванић добио милион или два... Саме поштењачине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

29.10.2015 09:18

Ово сто је наведено је само 50% криминалних активности одрадјених за вријеме владавине СНСД-а у "бољем дијелу БиХ". Има ту јос доста покрадених милиона и сувласнистава које нису наведени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

29.10.2015 16:12

Мислиш 5%!

Name

Правда

29.10.2015 09:40

Ста је са нелегалним градњом цркве на приватном посједу???

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

29.10.2015 09:47

А убиства које су поцинили: ко је убио Вукелица, Благојевица, Маузера,Ђуривица, дир. Јахорине и др.Сто то специјалци не открисе.Крваве су руке СНСД до лаката.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бкц

29.10.2015 10:26

Зивјела Фата Орловиц

Name

бањалуцанин

29.10.2015 10:26

Ста је са афером Топлане Бањалука,па ту је фирма Хигат побједила на тендеру са 8 милијона км вецом понудо, а зна се ко стоји иза власника те фирме и ко је финанцира Снсд....Топлане су управо ради таквих тендера и у губитку а градзани се смрзавају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војвода

29.10.2015 11:45

Ову заставу је Додик у рату газио и цистио ципеле њоме а сада изгледа да брисе Носину, знате засто је у Додика оволики нос ??? па зато сто је ваздух бесплатан, воли баја дзабалука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рони

29.10.2015 13:21

Само??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеле

29.10.2015 14:33

Ако је истинито једно криминално дјело треба га доживотно стрпати иза браве. Немојте нас више замајавати. Имате државну власт. СИПУ,хапсите лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

29.10.2015 15:04

Дезертеру не би дозволио да пољуби прљаве царапе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацоооооо

29.10.2015 19:23

ПДП тузиластво хахахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

29.10.2015 22:41

Страсно је какав сљам овај народ годинама изгласава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тама

30.10.2015 22:09

ста је са Банком Српске

ОДГОВОРИТЕ