10 најпродаванијих књига у историји

На слиједећој листи налази се десет најпродаванијих књига икада, које су људи широм свијета препознали као једне од најбољих и најинспиративнијих, те стога не чуди да су управо оне и најпродаваније.

Свијет 28.10.2015 | 14:18
10 најпродаванијих књига у историји

Ако сте мислили да се „Хари Потер” или “Сумрак” налазе на њој, размислите поново, нису чак ни близу.

А Тале оф Тwо Цитиес (Прича о два града – Цхарлес Дицкенс)

Овај роман се појавио 1859, а његова радња смјештена је у Лондону прије и за вројеме француске револуције. Са преко 200 милиона продатих примјерака, сврстава се у најпродаваније књиге свих времена.

Лорд оф тхе Рингс ( Господар прстенова – Ј.Р.Р.Толкиен)

Хронолошки представља наставак “Хобита”, који првобитно носи назив “Рат за прстен”, али је објављења као “Господар прстенова”.

Ово је књига епске фантастике коју је написао Џон Толкин. Иако је чувена трилогија “Господар прстенова” подјељен у шест дијелова, на крају ради лакшег дистрибуирања бива објављена у три дијела „Дружина прстена“, „Две куле“ и „Повратак краља“.

По њима је и снимљен филм, који је у биоскопима широм свијета доживео невјероватан успјех.

Хобит (Ј.Р.Р. Толкиен)

“Хобит” претходи роману “Господар прстенова”. Првобитно је био написан као дјечија књига, која је имала елементе митологије из “Силмарилиона”, која је касније послужила да повеже “Хобита” са “Господаром прстенова”.

Радња романа се одиграва у Трећем добу (Толкиново рачунање времена), након те радње збирка приче “Силмарилион”, а прије “Господара прстенова” и говори о хобиту Билбу Багинсу и његовим сапутницима до Самотне планине, сукобу са змајем Смаугом и њиховом повратку кући.

Дреам оф ред цхамбер ( Сан у црвеном Павиљону – Цао Xеуqин)

“Сан у црвеном павиљону” је кинески роман из 18. вијека. Аутор је Цао Сјуећин и припада скупини четири велика кинеска романа.

Он је овај роман објавио анонимно, али је касније утврђено да га је он написао.

За свој роман “Камен” исписао је 80 поглавља, али након његове смрти додато је још 40 и назив је промијењен у “Сан у црвеном павиљону”. Роман има 30 главних и преко 400 споредних ликова, углавном женских.

Анд тхен тхере wере ноне ( 10 малих црнаца – Агатха Цхристие)

Десет људи, долази из различитих друштвених слојева, међусобно се не познају и, иако дјелује да нису ни у каквој вези, бивају доведени на измишљени “Ниггер Исланд”, инспирисан острвом Бургом.

Када су стигли на острво, њихови домаћини су били одсутни, па су били препуштени слугама, иначе супружницима Томасу и Етел Роџерс.

Када је свако од њих ушао у собу, тамо је затекао чудни део слагалице, те уоквирену дечију бројалицу „Десет малих црнаца“.

Тхе Лион, Тхе Wитсх, Тхе Wадробе (Лав, вештица и орман – Ц. С. Леwис)

Ово је роман за дјецу написан 1950, а радња романа се одвија 1940. Ово је друга, а уједно и најпознатија књига из серијала “Љетописи Нарније”. Луис је овај роман посветио кумчету Луси Барфилд.

Схе: А хисторy оф адвентуре (Она: Хисторија авантуре – Х. Ридер Хаггард)

У часопису Тхе Грапхиц је први пут објављен у наставцима. Одмах након објављивања је стекао велику популарност. Заплет у првом лицу описује путовање Хораце-а Холлy-ја и његовог штићеника Лео-а Винцеy-а у изгубљено краљевство у унутрашњости Африке.

Тамо су пронашли расу, којом је владала бијела краљица Аyесха позната и као “Она” или “Она која се мора слушати”.

Литтле принце ( Мали принц – Антоан де Сент Егзипери)

Сент Егзипери ју је написао док је био у САД-у. “Мали принц” је преведен на преко 180 свјетских језика и продат у преко 80 милиона примерака широм света.

Тхе Да Винци Цоде ( Да Винчијев код – Дан Броwн)

У дјелима Леонарда да Винчија су скривене мистериозне шифре. Истина која је скривана вјековима, напокон је разоткривена. Завјера стара вше од 2000 година, доживеће свој врхунац. У трилеру Да Винчијев код, Ден Браун комбинује историјске моменте (Да Винчи, Темплари, свети Грал) са фикцијом.

Тхе Цатцхер ин тхе рyе (Ловац у житу – Ј. Д. Салингер)

“Ловац у житу” или “Ловац” у ражи је роман из 1951. Књига је постала позната због тема које су обухватале тинејџерску збуњеност, бунт, отуђеност и била је намењена одраслима.

Протагониста и антихерој, Холден Кофилд, постао је икона тинејџ бунта. Преведена је на многе свјетске језике, а из године у годину се прода преко 250 000 примјерака.

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

28.10.2015 14:18

Најпознатија: најчитанија и најпревођенија књига на свијету одувјек је била и остала БИБЛИЈА или СВЕТО ПИСМО. До сада је Библија преведена на све језике свијета и штампана у сваком поколења у милионе примјерака. По ријечима Светог Саве Немањића Библија је Богом надахнута књига и сва је корисна за читање и подучавање да би човјек био здрав у вјери!

ОДГОВОРИТЕ
Name

б.лукс

28.10.2015 14:54

Ај будало цути молим те

Name

Михаило Микић

28.10.2015 15:59

Лукас! Мора да си "СРБин" турске вјере а хрватског имена чин теби ИСТИНА смета!