Вучић и Медведев: Прогрес без алтернативе

Србија ће морати да промијени свој образовни систем и приступ науци, јер нове технологије и развој науке немају алтернативу, а ако се не иде у корак с модерним временом друштво ће претрпити штету, изјавио је у Москви премијер Србије Александар Вучић.

Свијет 28.10.2015 | 13:30
Вучић и Медведев: Прогрес без алтернативе

Вучић је, у уводном обраћању на Форуму и сајму технологија “Опен инноватионс 2015“ у Москви, представио премијер Руске Федерације Дмитриј Медведев, који је објаснио да су “пријатељи из Србије“, односно предсједник владе и делегација српских министара, почасни гости тог скупа.

Вучић је захвалио Медведеву на добро организованом сајму нових технологија истакавши да ће раст нашег друштва зависити, не само од економских реформи, већ и од тога колико ћемо моћи да пратимо нове технологије.

Да бисмо их брже прихватили и инкорпорирали у систем потребно је промијенити наш начин размишљања, радне навике, што није лако, а за то чак немамо довољно ни времена, пошто ће у наредних 20 година бити много промјена у свијету технологија, рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће Србија радити на свеукупној едукацији становништва, да ће позвати еминентне говорнике са данашњег форума да пренесу знање људима у Србији, али и да ће Србија зато морати да промијени образовни систем и приступ науци.

Као што смо имали храбрости да кренемо у економске реформе, фискалну консолидацију, реформу тржишта рада, тако ћемо морати да мијењамо и радне навике, објаснио је Вучић и подсјетио на изјаву некадашњег предсједника Израела Шимона Переса који је рекао да долази вријеме у којем ће на радном мјесту морати да се ради шест сати, а учи два сата, како би се ишло у корак са новим технолоијама.

“Тако ће ђаци у школи морати да уче пет сати и морати два наредна сата да иду на посао и праксу како би знање добили и кроз конкретне активности“, јасан је Вучић.

Србија ће, казао је, са Швајцарском, Њемачком и осталим државама морати да ради на развијању дуалног образовања.
“Покушаћемо да уведемо дуално образовање, иако знам да ће то наићи на много препрека и мука код наших народа, јер они углавном гледају да сачувају свој посао. Ми још живимо у врмену када мислимо да смо са завршетком факултета и средње школе завршили и са процесом зннања и едукације“, рекао је Вучић.

То морамо да мијењамо, рекао је Вучић, као што смо претходних годину и по дана имали значајне економске реформе.
“У годинама пред нама имаћемо велике рерфоме у нашем систему образовања и науке које су услов за напредак наше економије и БДП-а“, казао је Вучић.

Премијер Русије Медведев је у свом обраћању истакао да су извјештаји представљени на форуму веома занимљиви и констатовао да су “препуни упозорења о потенцијалним ризицима“ због чега се, како се нашалио, поставља питање да ли би требало да се људи баве иновацијама због силних ризика и пријетњи.

“С друге стране постоји оптимизам, јер прогрес се не може зауставити. Све три индустријске револуције су се догодиле и вјероватно ће да услиједи четвра. Да ли држава треба да се мијеша у те процесе или да то препустимо приватном бизнису, како да изградимо модел пословања и како да сачувамо изуме и да их патентирамо, то је сада питање“, рекао је Медведев.
Форум и сајам технологије “Опен инноватионс 2015“ је један од највећих манифестација те врсте у Русији.

Усмјерен је на улогу технологија будућности у модерном људском друштву, економији и свакодневном животу.

Тема форума и сајма је “Човјечанство у центру технолошке револуције“, а програм се одвија кроз пет области људског живота које су претрпјеле драматичне промјене усљед утицаја нових технологија - продуктивност, станиште, образовање, здравство и забава.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Око соколово

28.10.2015 13:23

Ви сви остали учите и радите к'о коњи а ја ћу вам бити прешедник владе и путовати по сајмовима. Ово ми је тек први мандат, иза тога долази други, па ћу онда два мандата бити прешедик републике па ћу онда малкице измјенити закон. Док се ви дозовете памети, ето ће и пензија. Национална наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мик

28.10.2015 14:32

Глуп коментар

Name

све види,

28.10.2015 15:08

Соколово око све види, ста год казе он се не стиди...

Name

мик

28.10.2015 14:36

Потпуно разумем да треба стално обнављати знање и напредовати.Лицно то радим и има ефекта.

ОДГОВОРИТЕ