Бред Пит предвидио распад Југославије!

Када је 1988. године први пут извадио пасош и букирао лет за Југославију, Бред Пит је имао 24 године и неколико ситних улога у “Даласу” у пропалим хумористичним серијама.

Свијет 28.10.2015 | 10:38
Бред Пит предвидио распад Југославије!

Бред је тада зарађивао за живот рекламирајући ланац мексичких ресторана у одјелу маскоте, огромне кокошке. Зато му се главна улога у америчко-југословенској копродукцији “Тамна страна сунца” учинила као животни бинго.

Плата од 1.523 долара недјељно, седам недјеља боравка на јадранској обали и прилика да на снимању вози мотор су га довели у Дубровник и Боку Которску, гдје је редитељ Божидар Николић снимао филм.

– Отишао сам у Лос Анђелес на аудицију на којој се појавило 400 момака. У ужем избору остала су двојица. Агенти су ме наговарали да изаберем другог момка, али ја сам се одлучио за Бреда Пита. Када је сазнао да је добио улогу, скакао је од среће – рекао је својевремено Божидар Николић за „Јутарњи лист“.

Пит се брзо спаковао и долетио на Јадран. У филму је тумачио младића који има ријетку алергију на сунце, па добар дио филма глуми у костиму с фетишистичком кожном маском на глави.

Бред је касније за америчке магазине испричао да је већ тада осјетио напетост између народа у тадашњој Југославији.

– И на сету сам осјетио да нешто није у реду. Стално су се гласно расправљали и свађали се. Могао сам да напипам мржњу – говорио је Пит, који је тог љета задовољан отишао с Јадрана.

Чувени глумац и супруг Анђелине Џоли у старој Југославији се провео тако незаборавно да је маштао о томе да на Јадрану купи вилу и ту се скраси једног дана.

Одушевило га је што је могао безбрижно да плива с делфинима. Те сцене су на крају и завршиле у филму.

– То је било сасвим случајно. Чекали смо да делфини напусте залив Боке Которске, а у међувремену Пит је хтио мало да се окупа. Допливао је до делфина, који га је снажно перајима ударио по тијелу. Зауставили смо снимање и питали га да ли је све у реду, али он је инсистирао да наставимо да снимамо. Наставио је да плива с делфинима и то су на крају били најљепши кадрови у филму- рекао је Енди Хортон, сценариста филма.

Ипак, није све прошло без инцидената. Пит је два пута замало добио батине. Први пут због потреба филма, када га у једном кадру нападне неколико Црногораца и премлате га зато што је штитио дејвојку. Други пут су ствари заиста кренуле незгодно.

– Пит и један амерички колега су имали неколико слободних дана и отишли су у Дубровник. Послије једне ноћи панично ме је назвао из Дубровника да дођем по њега. Он и пријатељ закачили су се у неком бару с локалним младићима и пуком срећом избјегли батине и ноћење у полицији. Био сам ван себе од бјеса, али то је још више учврстило наше пријатељство – рекао је режисер.

Неколико година касније, холивудски заводник је поновно посјетио режисера Николића у Београду.

– Био је 1991. године у Будимпешти гдје је покушавао да се помири с тадашњом дјевојком, али није му успјело. Позвао ме је и питао може ли доћи на неколико дана до мене у Београд и ја сам га угостио. Водио сам га да гледа утакмицу тадашњег Купа првака између Црвене звезде и Бајерна – описао је Николић како је Пит уживо гледао мајсторије Роберта Просинечког који је тада играо за Звезду.

Филм “Тамна страна сунца”, у којем је Питу партнерка била Милена Дравић, се никада није приказивао у бископима у бившој држави. Иако су продуценти тврдили да филм није завршен због ратних околности, вјероватно је прави разлог тај што је био прилично досадан.

Режисер је завршио филм 1997. године када се, у јеку славе Бреда Пита, појавио у видеодистрибуцији, а данас може да се погледа на Јутјубу.

(НН)

Коментари / 0

Оставите коментар