Мигранти: Зашто је Њемачка крајњи циљ?

Избјеглице су у свом кретању усмјерене на тек неколико земаља Уније, прије свега на Њемачку. Стручњаци наводе да избјеглице Њемачку гледају као земљу социјалне сигурности гдје лако могу да се интегришу у друштво.

Свијет 28.10.2015 | 09:04
Мигранти: Зашто је Њемачка крајњи циљ?

Хладно море, па бар пет граница на путу до најжељеније земље. Са Блиског истока чини се сви журе ка Њемачкој.

Прошле године скоро сваки четврти мигрант који је пролазио кроз Србију желио је у Њемачку, сваки седми у Шведску, а сваки десети у Аустрију. Стару статистику потисли су нови подаци са терена. Посљедњих дана хуманитарне организације кажу да чак 80-90 одсто избјеглица нема дилему, циљ је Њемачка.

“У њиховим главама постоји представа да је то земља социјалне сигурности. Имају одличне програме интеграције, подразумијевају да процес упознавања обичаја средине где ће живети почиње још током поступка азила”, објашњава Никола Ковачевић из Београдског центра за људска права.

Мотиви су осим рођачких веза и социјална давања, која уз кров над главом подразумијевају и 143 евра по члану породице. Али мотивише и брзи приступ тржишту рада.

Послије Њемачке избјеглице радо бирају и скандинавске државе благостања, али и Холандију. Помоћ је великодушна.

“Добијају 10.000 евра помоћи да науче холандски језик, да савладају обичаје и то су бесповратна средства”, истиче Ковачевић.

Бесповратна средства Мађарска је уложила у изградњу зида, који можда најбоље осликава став Вишеградске четворке, јасан и у изјавама пољских, чешких и словачких лидера да избеглице нису добродошле.

Аустрија, на дистанци, превози их до немачке границе. Велика Британија на великој удаљености и са јасном поруком: примићемо 20.000 људи у наредних пет година.

У истом периоду Берлин би могао да прихвати до два милиона људи. Иако лидер у решавању кризе, не може сам да поднесе терет.

“То Немачка ради, да инсистира на солидарности и да терет подели међу земљама чланицама ЕУ, онда свака земља преузима појединачну одговорност за своја поступања и то је онда питање да ли имамо ЕУ”, каже Владимир Петронијевић из Групе 484.

Питање које мучи и Брисел, теже пада Берлину. У јеку избјегличке кризе пола милиона људи за девет мјесеци је више него што Њемачка може да поднесе. Први корак у промени политике азила погодиће азиланте са Балкана. Вратиће их кући по убрзаној процедури. Судбина осталих се разматра, једини за које се не планира брз повратак су Сиријци.

(РТС)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

гост

28.10.2015 08:10

Па бар ту је лак одговор, они су ове године вец зарадили висе од 4 милијарде Еуро продајом а њихов министар иностраних послова кад тумаци ста је дмократија и да изабрана влада није по укусу запада онмах дјели позивнице да напусту земљу јер следеци дана бице ГУЗВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат перо

28.10.2015 08:41

Бирају због позамасне социјалне помоци а вецина их има родбину тамо.Засто нико неце да иде у Италију или Грцку рецимо.Сви хоце у Њемацку,Сведску,Свицарску земље са јаком социјалом

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

28.10.2015 09:20

А њихово понасање срамоти и насе људе који су висе година тамо или дјецу који су тамо одрасла.

Name

Франкфурт

28.10.2015 09:35

Пробраће и оставити кадар који је потребан. Краткороцно али и дугороцно. Остали куци временом Без или са минималним улагањима добијају вец образован кадар поготово Сирија

ОДГОВОРИТЕ