Лажна документација: Преваром до пензија

Фонд ПИО Републике Српске током контроле документације открио четири нова случаја. Фалсификовали налазе са ВМА. За два месеца прекинуто девет исплата

Република Српска 28.10.2015 | 07:35
Лажна документација: Преваром до пензија

 

ГОТОВО да нема недеље да у акцији фонда ПИО Републике Српске "Стоп преварама до пензије поштено" не буду откривени они који су на превару покушали и углавном успели да се домогну примања. Инвалидске пензије годинама су сумњиво стицане, а у најновијој контроли откривена су још четири случаја.

На основу захтева Фонда ПИО, у Клиници за психијатрију ВМА обављена је провера медицинске документације за шест особа.

Тако се испоставило да се кривотворена медицинска документација за сва четири корисника односи на подручје Херцеговине, и то за С. С. (58) из Љубиња, који је право на инвалидску пензију остварио у априлу 2005. године, те за Ф. З. (55), Ш. М. (50) и Х. З.(54) из Билеће, који су право на инвалидску пензију остварили у априлу 2009. године.

- За особе чији су иницијали Р. Т. и П. Ж. из Зворника ВМА је потврдила веродостојност документације - открива за "Вечерње новости" др Младен Милић (на слици), директор Фонда ПИО РС.

Подсећамо, у протеклих два месеца Фонд је упутио девет предмета на проверу, по три у Клинику за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" Београд, Клинику за психијатрију КЦ Србије и Клиничко-болнички центар "Звездара" из којих нам је за све потврђено да се радило о потпуном фалсификовању медицинске документацији.

- У девет случајева фалсификовања на основу које је остварено право на инвалидску пензију, Фонд је покренуо поступак ванредне контроле, којом је утврђено да инвалидност код тих људи не постоји - истиче наш саговорник.

КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ

Након тога су донета решења о престанку права на пензију, а тиме је и обустављена даља исплата пензије. Истовремено Фонд је поднео кривичну пријаву и покренуо парничне поступке за враћање пара које су добијали - каже саговорник.

(Вечерње новости)

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

дерим

28.10.2015 07:21

Код мене у комшилуку (из Братунца сам) има 4-5 људи који су након рата као били на Сокоцу, и на основу тога добили инвалидске пензије. Вјероватно имају неке потврде о неурачунљивости пошто нико од њих нема неки физички недостатак. Сви су активни возачи. Ко им дозвољава да имају возачке дозволе ако већ имају "психички поремећај"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гост

28.10.2015 07:28

Тоје срамота и Вране знају гдје се за новаз могу добити лазни налази и то од проминенција у бјелом а за болесне немају времана. Брука је то сто толико бједника који скупљају по 1 КМ да би се лијецили вани. Вани их цека исто корупција јер посредници тразе висе него сто захвати стварно костају а нихове куце су не искористене а уједно требају им Пацијенти да могу несто ново испробати и усаврсити. А ми урамимо Дипломе и од сиротиње оцекујемо мито. А владајуца Гарнитура узива и у они изјавлају да о томе у ниста незнају. Вас све треба истјерати на улицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

28.10.2015 07:33

Моја снајка ради у Бијељини у ПИО она и муз су били сиорце а за десет година су купили у Бијељини стан и на селу се поградили као да су радили у Свајцарској уствари муз јој нигде не ради али вози људе на ВМА и у Клиницки центар у Бања Луку знаци повезани су са докторима и тацно знају где и по ста иду све је криминал у овој насој забокрерцини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

28.10.2015 07:39

Ако би свма одузете Дозволе са "Психицким поремецајом" онда би неколико хиљада возаца било погодјено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стрсљен

28.10.2015 08:12

После проблема у здравству Рс лекари су се претворили у лесинаре и месасре, кога ухвате са ловом опљацкају а ко нема иде куци да умре, сестре по болницама пљацкају старе пацијемнте, нема мита одма одпусница, науцило се да се зиви на високој нози па се не бирају средства да се мазне лова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гост

28.10.2015 10:37

Свакати цаст али мисмо криви јер само дајемо и цутимо то треба сваки пут снимити и дати РТРС да имају ста емитовати!

Name

вампир

28.10.2015 09:34

Па погледајте у скупштини ко представља пензионере, човјек чита на глас...болид који сад бјежи из породичних разлога, ...људи моји он у НС чита и шапуће...креч,креч...куку нама ко нас представља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

26.01.2017 14:32

На који тел број се мозе пријавити за купљену инвалидску пензију.

ОДГОВОРИТЕ