Њемачка враћа у БиХ 3.000 грађана

Њемачка ће протјерати и забранити нови улазак 200.000 економских имиграната који се сматрају “лажним азилантима”. Од тога је око 90.000 тражитеља азила с Балкана, а међу њима се налази и око три хиљаде људи из БиХ.

Босна и Херцеговина 28.10.2015 | 07:02
Њемачка враћа у БиХ 3.000 грађана

Већ су резервирани чартер-летови, а планира се чак и кориштење транспортних авиона њемачке војске.

Бакир Даутбашић, шеф Мониторинг тима Министарства сигурности БиХ за праћење примјене безвизног режима, рекао је да је према подацима агенције ЕУ за границе Фронтеxа у првих шест мјесеци у Њемачкој било око три хиљаде “лажних азиланата” из БиХ од којих је један дио вјероватно већ депортован назад у БиХ.

“Тачне податке о броју депортиованих немамо, јер међународно право не дозвољава размјену информација које су особе тражиле азил. Срећом, кад говоримо о регији, број наших људи је најмањи, посебно у поређењу са Македонијом, затим Србијом и Косовом, Албанијом… одакле на десетине хиљада “лажних азиланата” одлазе у Њемачку”, нагласио је Даутбашић.

Напоменуо је како само БиХ биљежи смањење тих бројева и према посљедњем извјештају од овог љета то смањење је износило два одсто.

БиХ је на листи земаља у којој су грађани “сигурни од политичког прогона и мучења” па самим тим нема нити услова за стицање азила и ради се углавном о економским, односно социјалним усељеницима који покушавају на брзину зарадити неки новац од социјалне помоћи. “Џепарац” за тражиоце азила је смањен на 140 евра мјесечно, а скраћена је и процедура обраде захтјева па ће се захтјеви за тражиоце из БиХ и Балкана обрађивати практично у року од седам дана, а највише у року три мјесеца.

Нова законска рјешења, између осталог предвиђају брзо депортовање одбијених азиланата без претходног најављивања, како се они, у међувремену, не би могли сакрити од надлежних органа. Али, закон предвиђа и да они који долазе са Балкана могу добити и легалне могућности за проналажење посла, односно шансу за легалну миграцију и рад.

(Независне новине)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Серафим

28.10.2015 06:40

Немацка це се те проблематицне муслимане спаковати у Босну где це се за десетак година у сколама уцити не босански него арапски језик а главна књига це бити куран због кога цемо ратовати све док само једни не остану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

28.10.2015 06:57

У овом коментару све саме небулозе

Name

пл

28.10.2015 07:19

Серафиме,вријеме је за лек !

Name

Која

28.10.2015 07:39

Е, Серафиме,Серафиме у 07:40 пишеш коментар мржње.

Name

xxx

28.10.2015 12:28

Погријешили дестинацију...умјесто за Турску грешком отишли за Њемачку

Name

глисо

28.10.2015 07:52

Посто цитам све ове мудре поруке морао сам да пробам мало и ја незнам д а ли це бити мудро или реално.Б и Х је дрзава висе нација нисам сигуран да вецина зели сама такву БиХ или рат сто реце Ти Серафиме.Одрастао сам у мјесаној средини и немам нити један разлог да БиХ Муслимани то зеле.Цак имам веома позитивне примере и познанства.Нецу да вјерујем да су ми они све то глумили,једино свугдје има усијани глава па и у насој БиХ. Поздрав Позитивна енергија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

туга

28.10.2015 07:53

Јадан тај народ видио је мало живота и цивилизације да се сада мора поново вратити овом не уређеном и никаквом животу у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

28.10.2015 07:59

И то је зало погледати јер они су бирали Мафију на изборима који зиве у изобиљу а сиротиња трази азил. Страни преставници требали би исто забранити улаз у земље свим владама тих земаља и никада се са сњима поздравити док не ријесе проблеме код куце. Свакодневно се путује са Хрватсим пасосима да би се насо неки и ако јефти посао вани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

атом

28.10.2015 10:46

Нека народу њихових незамјењљивих лидера. Не да народ своје најбоље синове.

ОДГОВОРИТЕ