По хитном поступку усвојен Приједлог закона о држављанству

Представнички дом Федерације БиХ /ФБиХ/ данас је по хитном поступку усвојио Приједлог закона о држављанству ФБиХ, којим се усаглашава са одредбама Закона о измјенама и допунама Закона о држављанству БиХ, који је на снази од 2013. године.

Босна и Херцеговина 27.10.2015 | 20:40
По хитном поступку усвојен Приједлог закона о држављанству

Тренутно су другачији услови за стицање држављанства БиХ у односу на важећи пропис у ФБиХ.

"Из тог разлога Приједлог закона о држављанству ФБиХ у свим битним питањима утврђује рјешења из Закона о измјенама и допунама Закона о држављанству БиХ, с одређеним мањим прилагођавањима организацији власти ФБиХ", изјавио је федерални министар унутрашњих послова Аљоша Чампара.

Он је додао да је приједлог закона усаглашен и са Европском конвенцијом о држављанству, коју је БиХ ратификовала 2008. године, чиме су елиминисани случајеви настанка апатридије у законодавству ФБиХ.

Без доношења Закона о држављанству ФБиХ, усаглашеног са законом на нивоу БиХ, не би постојала могућност да федерално Министарство унутрашњих послова /МУП/ приступи рјешавању захтјева за истовремено стицање држављанства БиХ и ФБиХ.

Да би у цијелости био усвојен Приједлог закона о држављанству у ФБиХ треба га подржати и Дом народа Парламента ФБиХ.

Представнички дом Парламента ФБиХ усвојио је данас измјене Закона о помиловању, након што је то раније учинио и Дом народа.

Министар правде ФБиХ Мато Јозић рекао је да је доношењем измјена овог закона омогућено спровођење пресуде Уставног суда ФБиХ из октобра 2013. године, којом је утврђено да дио законског текста није сагласан Уставу ФБиХ.

Према његовим ријечима, измјене се односе на надлежност предсједника ФБиХ да за одређена кривична дјела утврђена федералним законом осуђеницима може дати помиловање, те на давање помиловања лицима која су га већ била добила по раније изреченој казни.

Посланици нису подржали амандман посланика СДП-а Дамира Машића којим би осуђени за још четири кривична дјела били изузети од могућности помиловања, а то су осуђени за педофилију, силовање, тероризам и промет дрогама.

Коментари / 0

Оставите коментар