Иванић: Протести су опција, али крајња

Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ и лидер ПДП-а, након 16 година вођења ове партије одлази с њеног чела.

Република Српска 27.10.2015 | 08:55
Иванић: Протести су опција, али крајња

У интервјуу за "Независне" Иванић истиче да је његова одлука коначна и да руковођење ПДП-ом треба да преузму млађе снаге.

У контексту све ужаренијих политичких односа у Републици Српској, Иванић каже да је Савез за промјене "прогутао много тога, али не жели задње недемократске одлуке".

"Наша понуда је јасна. Рекли смо: Ставите ван снаге неуставне одлуке, отворите расправу о проблемима у Балкан банци, Бобар банци, у 'Бирчу' и рудницима у Приједору. Народ о томе мора да зна! Улица остаје као избор, али крајњи", поручује Иванић.

НН: Може ли било шта промијенити Вашу, како сте казали, коначну одлуку да одступите са чела ПДП-а на предстојећем сабору 28. новембра?

ИВАНИЋ: Пазите, ја не одступам, нема ту никакве оставке, али се нећу кандидовати јер сам, једноставно, процијенио да је вријеме да ПДП уђе у нову фазу свог развоја, да дође ново руководство. Ја сам ту одлуку дуго спремао и најуже руководство зна да ја о томе размишљам најмање осам мјесеци. Одлуку сам донио и више је не може ништа промијенити. Дакле, што се мене тиче, моја одлука је дефинитивна, остајем члан партије, бићу почасни предсједник и врло ангажован. Али мислим да је вријеме да одговорност за даљи развој партије преузму нове снаге, млађе снаге, снаге које сам спремао.

НН: Управо с тим у вези увелико се говори да ће потпредсједник Бранислав Бореновић бити нови лидер. Вјерујете ли да је Бореновић Ваш легитимни насљедник и да је довољно политички капацитиран за ову улогу?

ИВАНИЋ: Ко ће бити нови лидер странке - одлучиће чланство. Ми сада улазимо у фазу кандидовања након сједнице Главног одбора у недјељу. Сада ће одбори излазити са својим приједлозима кандидата...

НН: Очекујете ли више кандидата?

ИВАНИЋ: Претпостављам да ће се то десити, мислим да би то било на неки начин логично. Видјећемо. Да би неко био кандидат мора имати подршку или 25 одбора од 63, колико ПДП има, или главнину чланова ГО, или 25 посто делегата сабора. Дакле, кандидовање је демократски процес, немам никаквог фаворита и увјерен сам да ту има доста људи који то могу бити. Али претпостављам да ће се и они међу собом договарати, на неки начин, и не очекујем да би избор новог руководства могао да изазове било какву турбуленцију.

НН: Да ли је Ваш одлазак темпиран у тачно одређено вријеме?

ИВАНИЋ: Заиста мислим да се овим мојим потезом уводи нова пракса у политици БиХ и мислим да би о овом мом потезу требало да размисле и други лидери, барем дио њих. Нисам хтио да доживљавам судбину било којег другог лидера који је морао да оде, дуго сам у политици и схватам и разумијем да у неком тренутку морате рећи како је вријеме да се ствари приводе крају. С тог становишта, ово не треба тумачити никако другачије него као моју процјену да је за партију ово најбољи тренутак да дође до промјене руководства. Ми смо у власти на нивоу БиХ, ПДП се показао као стабилна партија, није било одлазака кључних људи, ПДП је можда био и најстабилнији на политичкој сцени и зато сам сматрао да је прави тренутак да направим овај потез. И ово не значи мој одлазак из политичког живота. Напротив. Остајем и даље врло политички ангажован, али вјерујем да ћу с мање обавеза на мјесту предсједника партије моћи допринијети њеном развоју.

НН: Сабор ПДП-а долази у изнимно тешком тренутку за Републику Српску. Због недавних скупштинских закључака о дјеловању српских представника у институцијама БиХ, представници Савеза за промјене (СзП) најављују контрамјере. У најкраћем, да ли је опозиција истински спремна да "сруши" власт?

ИВАНИЋ: Савез за промјене (СзП) је заиста био толерантан у ових годину дана. Трпјели смо и некоректан однос власти, и чињеницу да српски члан Предсједништва БиХ више нема канцеларију у Палати предсједника РС, чињеницу да су нас проглашавали издајницима, прогутали смо масу ствари, али ове задње недемократске одлуке не можемо никако. Ми нисмо изабрани у заједничке институције вољом СНСД-а, народ нам је дао мандат. Да се питао СНСД, ми никада не бисмо били у Савјету министара. Али нама је народ дао мандат, ја сам побиједио и СзП је на нивоу власти у БиХ. И ми немамо намјеру подносити рачуне СНСД-у! Ми рачун за своје дјеловање можемо поднијети само народу. Ниједна одлука која је досад доносена није била на штету Републике Српске, ниједна! Ово је измишљена теза којом власт покушава да скрене пажњу са себе.

А да ли је опозиција спремна? Ми се нећемо залијетати... Народ је забринут, осјећа нелагоду, народ осјећа и страхује од сукоба унутар Републике Српске. И ми нећемо ка томе водити. Наша понуда је врло јасна. Рекли смо: Ставите ван снаге неуставне одлуке, дали смо за то рок два мјесеца, отворите расправу о проблемима у Балкан банци, Бобар банци, у "Бирчу", и сада - након свега што се видјело - и о рудницима у Приједору. Народ о томе мора да зна! А ако то не желите, предсједник онда мора да поднесе оставку и распише и предсједничке и парламентарне изборе. Улица остаје као избор, али крајњи.

НН: На који начин то намјеравате постићи? Ово Вас питам јер често можемо чути изјаве представника опозиције "да у Републици Српској влада режим", а Ви знате да ниједан режим још никада није отишао на демократски начин.

ИВАНИЋ: Што се мене лично тиче, ја ћу учинити све да се власт мијења демократским путем. По својој природи нисам човјек улице, нисам човјек немира и никад такве ствари нисам заговарао. А СНСД јесте. Задњи политички протести који су у РС рађени - водио их је СНСД. Ни СДС, ни ПДП, ни НДП. Али ако не буде друге, ми нећемо ћутати. Ми не можемо више дозволити да се већина, и то већина која је настала куповином посланика, иживљава над нама! Идемо постепено.

НН: Дакле, протести нису искључени?

ИВАНИЋ: Нису, али овога тренутка они нам нису приоритет.

НН: Постоји ли реална могућност за ванредне изборе, вјерујете ли да би власт могла пристати на такав сценариј? Ево и лидер СНСД-а Милорад Додик је изјавио како пристаје на изборе, али на свим нивоима.

ИВАНИЋ: Ако може то да обезбиједи - није никакав проблем. Али он зна да то не може да обезбиједи и зато је то тако везао. А не може зато што Устав Републике Српске омогућава пријевремене изборе, али на нивоу БиХ тога нема. Ми смо спремни и да се закон промијени, али то не зависи од нас. Додик је тим потезом, једноставно, побјегао од наше понуде. И може их расписати - али очито да неће. И ако је сигуран у побједу, не видим шта губи?! Шта губи? Знају они да те побједе више нема и зато и бјеже од избора, извлачећи се причом о изборима на свим нивоима.

Апликација за кандидатски статус зависи од Владе Републике Српске

НН: И у наредне три године бићете српски члан Предсједништва које руководи одбраном и вањском политиком. Вјерујете ли да је БиХ коначно усмјерена на европски пут и да посљедњу шансу, након промовирања британско-њемачке инцијативе, више неће пропустити, па и у контексту скоре предаје кредибилне апликације за кандидатски статус у ЕУ?

ИВАНИЋ: Надам се да не, предуслов за предају апликације за кандидатски статус је неколико реформских закона које Влада Републике Српске мора усвојити. Влада ФБиХ је тај дио већ завршила, а Влада РС је обећала, али још није урадила. И мислим да ће од апликације тешко шта бити док се дио тих ствари у Републици Српској не заврши.

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Досадан је

27.10.2015 07:56

Задња опција. А шта очекивати од пасивне опозиције? Можда се угрози И она протестима, па исплива неко други, зато је фрка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.10.2015 14:02

Јел вам сад то ни Иванић не ваља. Е стварно сте стока без репа

Name

стоп безпарици

27.10.2015 08:04

Не морају бити протести нека буде разум па лијепо сви дају оставке или бјежанија друге нема, јер смо пропали у свему са њима наредних тридесет година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

27.10.2015 10:53

А ста имамо и од протеста? Па ево били су у Црној Гори па ниста. Све исто као и прије. У ЦГ на је протесте досло преко 30 хиљада људи. Овдје их сигурно неце бити ни пола као доле и какви су то протести - пропали.

Name

ДрАган

27.10.2015 08:19

Протести су једина опција за смјену власти у Републици Српској само назалост ови који се називају опозицијом томе нису дорасли илу цак уопсте не зеле да се било ста промјени.Мозда је боље само овако букати како власт није способна и корумпирана.Волио бих да ми само неко објасни како изборима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иваниц

27.10.2015 10:29

16 година у партији ПДП никад није висе од 10 % добио гласова,толико о твојој струцности економисте, мозда зато и подносис оставку

ОДГОВОРИТЕ
Name

соко

27.10.2015 12:00

Десет посто али на постен нацин нису купљени,као васи јадо.

Name

тактика

27.10.2015 12:17

Ово је тактика да би се кандидовао за предсједника РС-а ако дође до превремених избора. Мућак је то.

Name

русија

27.10.2015 12:55

То је прозападни човјек, Руси преузимају примат. А то њему не одговара. Не мозе провести услове из Енглеске. Његов највећи неуспјех је вето на резолуцију о Сребреници коју су креирали Енглези а уз његову прећутну сагласност. Поздрав.

Name

ре Иваниц

27.10.2015 16:18

Вјероватно је струцњак ова сто је дипломирала 2006. Дизе ми се коса на глави од данасњих "МАНАГЕРА"!

Name

с њим у круг

27.10.2015 12:05

Протести су Уставом и законима омогућена опција и према томе не треба их избјегавати. Опозиција је указала на многобројне афере у којима су од РС незаконито отудјене милијарде. Тужилаштво и судови то не санкционишу, власт за то не ствара политичку климу, то је више него довољан разлог за протесте. И треба их повести што прије. Иванић стално лансира изјаве којима то све разводњава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јад

27.10.2015 13:11

Иваницу се нигдје не зури. Али градјани неце висе да подносе тортуру. Доста је сиромаства,биједе,гладних,незапослених. Нама се зури да прекратимо муке. Да ли ико од вас ције глас народа. Вама јесте лијепо,запослени сте имате лијепа примања,мом комсији је лијепо ни њему се не зури, њих цетверо на дрзавним јаслама. Али нама гдје у породици ниједан цлан не ради догорело је висе ми не моземо цекати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

27.10.2015 13:42

Ко је то жедан српске крви? Зар брат на брата? Душмани се сладе нашом неслогом. У памет се док није касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мачак у чизмама

27.10.2015 14:07

Е мој лијане мудро ти збориш. Како се ниси тога сјетио да покренес какву инцијативу да се запослимо, да нам се изграде куће које оствисмо за Р.С, да покажемо мало више солидарности и разума једни према другима, да имамо и ми нешта базе да се то српство здраво развија, него нас сада називаш браћом забринут за српство?

Name

ре мачак у чизмама

27.10.2015 14:36

Е мој мачак у чизмама, ја бих покренуо све на боље, али има један проблем. Нисам ја један од оних који је ''на положају''. Ја сам обичан смртник, таман толико као ти и теби слични. Наје... сам у рату а још више у миру. То твоје писање између редова не може се односити на мене.Ја из срца желим Српску слогу. Желим да нам мајке и сестре више не лелечу и да не облаче црнину. Желим да нам сва дјеца имају очеве и мајке...... желим мир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лингуа мендум

27.10.2015 14:39

Идеја капитализма је једноставна. Један који зна боље почне нешто да ради а остали из групе му се придруже. Оног који зна највише и води посао, при расподјели новостворене вриједности, највише и западне, а остале МАЛО мање. Онда се ту на крају појављује и држава која регулише односе медју људима и фирмама, не би ли се имали што бољи услови за радити те протежирала позитивна селекција тако да се некако брже или спорије однсоно како је могуће, иде напријед тако да е лакше живи. И њима се да нека цркавица јер и они су колико толико корисни. Има ли ово код нас икакве везе с капитализмом? Ја не бих рекао, не знам шта ви кажете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

27.10.2015 18:51

Ако опозиција ову антисрпску (српскопљачкашку) власт не отјера са власти до сљедецих избора, онда за опозицију такође нико не треба гласати. Нико, осим политичара, не живи од приче.

ОДГОВОРИТЕ