Игра престола! Почиње НБА лига, ево шта све треба да знате о новој сезони

У замишљеном свету описаном у роману по коме је снимљена врло популарна серија "Игра престола", многи имају исти циљ - да се домогну трона. Како је пред нама, баш у ноћи између уторка и среде, почетак НБА сезоне (играју најпре Чикаго - Кливленд, Атланта - Детроит и Голден Стејт - Њу Орлеанс, а дан касније и сва тројица наших), Блицспорт вам нуди преглед претендената на назив "кошаркашки владари". И то управо кроз поређења са ликовима које је осмислио Џорџ Р. Р. Мартин.

Кошарка 27.10.2015 | 15:00
Игра престола! Почиње НБА лига, ево шта све треба да знате о новој сезони

Ако нисте читали серијал "Песма леда и ватре", нити гледали спектакуларну ТВ серију коју већ пет сезона емитује ХБО, вероватно ће вам овакво представљање бити чудно. Ми ћемо се потрудити да вам не буде и неразумљиво.

Старкови - Сан Антонио Спарс

На континенту званом Вестерос, некада сложних "Седам краљевстава" распарчано је борбама многих да њима владају. Неки би да владају само мањим делом, некима је апетит много већи. Истински староседеоци живе на Северу, само... ти људи из породице Старк, сплетом околности који и чини овај роман занимљивим, или су нестали, или су у великим проблемима.

Сви који су читали поменуто дело или гледали серију - некако су их приватили као "омиљене јунаке", ма колико били отписивани. У НБА лиги "омиљене староседеоце" ћемо и ове године имати у виду Сан Антонио Спарса. Не само због искусног лисца, тренера Грега Поповића, чије је знање ове игре већ постало уметност, већ и због ветерана на терену: легенде попут Данкана, Паркера и Ђинобилија су ближе завршетку четврте деценије живота него њеном почетку, а и појачање Ламаркус Олдриџ, четворостуки Ол-стар, прегурао је тридесету.

Отписани су због старости, а вољени због лепршаве, праве тимске игре, што кошарку и чини толико привлачном. Убаците ту мало и нечег нашег, у виду не баш малог Бобана Марјановића, и омиљеност порасте, ма колико овај тим "НБА староседелаца" многи отписивали због младости и брзине неких нових, других претендената на престо.

Ланистери - Кливленд Кавалирс

Старкови су добрим делом страдали због Ланистера. И не чуди, богатство им је најјаче оружје, похлепа их води, а бескрупулозност прати у сваком кораку.

У НБА лиги без милости за ривале су Кливленд Кавалирси, који су право богатство уложили да врате Леброна Џејмса у своје редове, желећи "инстант титулу". Томе у прилог и његови "помоћници", који би у сваком другом НБА тиму били апсолутни лидер: претходно најбољи играч Минесоте, репрезентативац Кевин Лав, те нестварни Кајри Ирвинг, најбољи кошаркаш минулог Мундобаскета. Због њих и њиховог "краља" (Џејмса, коме је то и надимакр) Сурово делују могућности ових "кошаркашких Ланистера", који су се окупили не да би се лепо дружили са осталима, већ само са једним циљем. Да се попну на трон.

Први покушај им је пропао, и то баш на последњем кораку, шта мислите са колико жеље ће кренути у други?

Мартели - Голден Стејт

У Вестеросу постоји један прилично топао, али истовремено и прилично весео, и врло опасан крај. Дорна. Тамо где владају Мартели свако ужива на начин на који то пожели, али када је реч о борбама, е ту Дорњанима нема баш много равних. Вероватно због луцидности којој се препуштају, а највише због пуког талента.

Нема бољих "Дорњана" у НБА од Голден Стејт Вориорса. Актуелни шампиони на терену (не само у својој топлој Калифорнији) уживају толико да ривалима припадне мука. Луцидност Стефа Карија, кошгетерска машина у виду Клеја Томпсона, али и борба до самог краја, самлела је све ривале на путу до прве титуле у историји клуба.

Они су већ на трону. И, уопште не би да пусте друге да се превише озбиљно играју игре престола.

Болтони - ЛА Клиперси

Поменуте Старкове су, на прилично бруталан начин, на северу заменили Болтони. О томе шта све раде својим жртвама можда ни сам аутор романа није морао онолико детаљно да пише, али да су преузели територију, јесу. И да су опасни, јесу. И да никоме није свеједно када се нађе испред њих, и то је тачно.

Тако је сада са Лос Анђелес Клиперсима. Они су прошле сезоне и (и)збацили Сан Антонио у плеј-офу, одмах на почетку, преузевши тако њихово место. Није да су успели да догурају до финала, али оно што ради трио Крис Пол - Блејк Грифин - Деандре Џордан, прилично је болно по ривале.

Делују предвидљиво, јер сви знају шта воле да раде, али су често баш у томе и незаустављиви. Болтони, прави.

Туђини - Оклахома Тандер

Поменути свет који је прославила серија "Игра Престола" има једну необичну грађевину. Огроман зид, који људе Вестероса штити од древног непријатеља, неких чудних а крволочних бића, Туђина. Шта све они раде и колико делују моћно, тешко је описати у једној реченици, но чињеница да је због њих морао да буде подигнут зид дуг скоро 500 километара а висок скоро 220 метара, може лаицима да довољно ослика озбиљност и необичност онога што прети "са оне стране".

А озбиљни и необични су Оклахома Тандери. Како другачије описати све оно што са лоптом уме Кевин Дурант, или његов колега Расел Вестбрук? Попут Туђина, и они су падали због повреда, али су се, попут Туђина, и они враћали још јачи.

Сада су се вратили да покажу да су прошлогодишњи падови били последњи пред највеће устајање које је Вестерос видео. Пардон, НБА.

Дивљани - Минесота Тимбервулфс

Свет иза "Зида" не садржи само нељудска бића, већ и многа наизглед "обична" племена. О, има их стварно разних. Аутор их је назвао дивљанима, јер их тако посматрају они који живе јужно од Зида. Немају класичног краља, немају неке животне навике које су уобичајене у остатку Вестероса, али имају бројне специфичности због којих је сваки тамошњи народ посебно занимљив.

Таква је и ове сезоне екипа Минесоте. Јер, у њој има и Сенегалаца, и Француза, и Канађана, и Хрвата, и изузетно талентованог момка са држављанством Доминиканске Републике (управо је то случај са првим пиком овог драфта, Карл-Ентонијем Таунсом). А има ту и неких нама врло добро знаних, попут Николе Пековића и званично најбољег играча Евролиге, нашег Немање Бјелице.

Минесота можда не представља "страх и трепет" свим ривалима, али ће свима њима - бити прилично занимљиво да траже решења за толику разноликост и толики мотив. Јер, попут Дивљана у роману и серији, и Тимбервулфси су трагично остали без вође, изгубивши три дана пред почетак сезоне тренера Флипа Саундерса, који преминуо услед рака.

Баратеони - Њујорк Никс

У поменутом књижевном делу, Баратеони су владарска породица која, на самом почетку, остаје без свог предводника, краља Роберта. И, уместо да по питању наследства трона све буде "по реду", они бивају скрајнути, а други почињу да узурпирају престо који они сматрају својим. Покушавају, преко Робертовог брата Станиса, на све могуће начине да се врате, али не иде. Користе чак и магију, но - жељени резултат изостаје.

На Баратеоне личе садашњи Њујорк Никси. Нити имају тим за велика дела, нити је звезда попут Кармела Ентонија успешна, као што није ни Станис, па су решили да користе "туђе магије". Тако су Никси за председника поставили Фила Џексона, човека који је са Чикагом и Лејкерсима освојио 11 титула. Само, у овој игри престола, чаролије нису пресудна ствар, ма колико могле да изгледају занимљиво. Ипак, не треба заборавити да Никсе води човек који има више шампионског прстења него што људи имају прстију на рукама.

Грејџоји - Мемфис Гризлис

У "Песми леда и ватре", Грејџоји живе на мору. Њихова острва су за многе неосвојива, а њихов суров стил живота од њих је направио изузетно отпорне и прилично бруталне борце.

Такви су на терену "гризлији" из Мемфиса. Одбрана им је неретко као да је од гранита. Имају бившег нај-дефанзивца лиге (Марка Гасола), били су други најбољи одбрамбени тим, рачунајући примљене кошеве, у прошлој сезони, а екипа у којој су споља Конли и, донекле, Грин, а у којој Гасолу помаже и Зак Рендолф, по многе ће бити брутална.

Само, и са таквима се до сада излазило на крај у завршници. Ови "Грејџоји" траже потврду да вреде и ван знаних "острва".

Белиши - Сакраменто Кингс

Ма колико сама "кућа Белиша" била безначајна у односу на остале, Питер Белиш је као један од најлукавијих ликова успео прилично да се успентра по хијерхији Вестероса. Шта је све радио не би ли се домогао степеника више, па онда једног још више, посебна је прича, а управо ће мудрост и доношење правих одлука бити и најјаче оружје садашњих Сакраменто Кингса.

У њихов табор вратио се можда и најмудрији играч ког су имали у историји, Владе Дивац, сада на позицији спортског директора. Иако ће неки у НБА лиги памтити Дивца и по лукавствима, јер је умео "добро да падне" после контакта са супарницима, управо ће његово лукавство морати да буде адут "краљева".

Јер, Рондо, Геј и Казинс имају добре евро-сараднике у Белинелију, Каспију и Куфусу, но тим који је и прошле године "обећавао" - неће бити попут оних "наших Кингса" бити успешан ако Дивац и стручни штаб предвођен искусним Џорџом Карлом не пронађе начин да поново изгради енергију која је стварала чаролије у оној чувеној Арко арени.

Таргаријени - ЛА Лејкерс

Пре него што су Баратеони завладали оним што се у Вестеросу називало "Седам краљевстава", тим пределима јужно од Зида владала је прилично чудна, а превише брутална породица Таргаријена. Мислило се да њих више нема, али... ипак, далеко од Вестероса, свој поход у повратку на престо води Денерис Таргаријен. Сама, а моћна на један необичан начин који има везе са змајевима, окупља око себе све више људи у својој намери да се врати на трон са ког су крваво збачени њени преци.

Сам делује у својим покушајима да се врати на престо и Коби Брајант. Његови Лејкерси потпуно су скрајнути са велике сцене, што и не чуди јер квалитет тима у последње време и нема много везе са - квалитетом. Ипак, Брајант не одустаје да се врати тамо где мисли да припада.

У 38. години је живота, а пет НБА титула му је мало. Он трон сматра нечим својим и... једини проблем који има је - што нема с ким да се на њега врати. Довођење центра Индијане Роја Хиберта делује као Денерисино ангажовање војске "неокаљаних" - занимљиво, не баш и довољно.

Ноћна стража - Чикаго Булс

"... нећу носити круну, нити стећи славу, живећу и умрећу на дужности..." Овај део заклетве Ноћне страже говори сасвим довољно о људима који на Зиду брину о томе да седам краљевстава спокојно живи, шта год да се са оне стране зида спрема да крене на њих. Истина, у Ноћној стражи је мање добровољаца, који сами реше да читав живот тамо служе, а више је оних који су ту силом прилика стигли, као проблематични људи.

У Чикагу је слична прича. Пау Гасол није хтео да каријеру, у којој је освојио две НБА титуле, приводи крају у тиму који има звезду - које чешће нема него што је има. А баш то је случај са Дериком Роузом, бившим МВП-ем лиге. Има тамо и неких које већ почињу да памте по проблематичним понашањима, попут Николе Миротиће и његовог сада већ чувеног цепања српске тробојке на Еуробаскету (за које се више пута извинио, па би и најнервознији на ту тему могли већ једном да му опросте), али...

Као и у правој Ноћној стражи, колико год да има неких због који се лупате по челу, има ту неког шмека који их, са правом, чини поштованим. Само, у НБА не одлучује то колико вас ривал поштује, већ колико сте добри када је најтеже. А Булсима је у последње време много тога тешко.

Нестанак са сцене

Ружно је написати ове три речи заједно а да су у вези са спортом, но код аутора Мартина толико има погибија, да смо ипак морали да се послужимо његовим стилом, тек да бисмо остали верни духу "Песме леда и ватре".

Нек' су живи и здрави Шон Мерион, Андреј Кириленко, Кењон Мартин, Стивен Џексон, Елтон Бренд и Џејсон Ричардсон, али... после просечно 15 сезона сваког од њих, решили су да "напусте игру". Од овог лета, више их нећемо гледати на НБА паркетима, бар не у играчким улогама.

Али, не брините, нису они страдали. Уосталом, Кириленко је преузео руски Савез. Ето, замислићемо да је на челу неког од слободних градова у Есосу. Идемо ми даље. Ближи се крај. Овај, почетак.

Почасни чланови

Ако смо добро избројали, у "Песми игре и ватре" помиње се преко 1.400 људи. Поименце. Неки су, јелте, "главни", неки нешто мање, а неки, просто, ето постоје. У овом "Игра престола" представљању нове НБА сезоне споменули смо многе. Али, то је толико мало наспрам онога што следи од овог уторка па тамо, до иза 16. априла 2016. када креће плеј-оф, да делује као да љубитељима књиге/серије не бисмо ништа рекли о мештрима, о "братству без заставе", о "другим синовима", Давосу Сиворту, Семвелу Тарлију, Бријени, изразу "валар моруглис" ...

У то име, у име свих "заборављених" али и оних који ће се вечно памтити, једно хвала унапред за партије које ће пружити и Дирк Новицки, и Винс Картер, и Џејмс Харден, и Џон Вол, и Ентони "обрва" Дејвис, а и нама више него занимљиви Денвер са Николом Јокићем, Ловерњом, Нуркићем и Фаридом. Сви они ће, као и сви непоменути, баш ове ноћи кренути у...

... игру престола.

ГЛАВНИ АКТЕРИ НОВЕ СЕЗОНЕ НБА ИГРЕ ПРЕСТОЛА

ИСТОЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА

АТЛАНТИК ДИВИЗИЈА

Бостон Селтикс
Прва петорка: Смарт, Бредли, Краудер, Ли, Зелер; Остали: Томас, Розије, Јанг, Хантер, Тарнер, Амир Џонсон, Јеребко, Сулинџер, Мики, Олиник

Бруклин Нетс
Прва петорка: Џек, Бојан Богдановић, Џо Џонсон, Тадеус Јанг, Брук Лопез; Остали: Ларкин, Слоун, Елингтон, Браун, Карашев, Холис-Џеферсон, Донти Џонс, Томас Робинсон, Рид, Мекалох, Барњани

Њујорк Никс
Прва петорка: Калдерон, Афало, Кармело Ентони, Порзингис, Робин Лопез; Остали: Головеј, Грент, Вујачић, Ерли, Ленс Томас, Дерик Вилијамс, Амундсон, Серафан, О'Квин

Филаделфија Севентисиксерс
Прва петорка: Маршал, Стаускас, Ковингтон, Ноел, Окафор; Остали: Вротен, Канан, Пјер Џексон, Холис Томпсон, Токото, Вилбекин, Сампсон, Грент, ЛЕнди, Холмс, Алдемир, Вуд, Ембид

Торонто Репторс
Прва петорка: Лаури, Дерозан, Керол, Патерсон, Валанчијунас; Остали: Џозеф, Рајт, Рос, Пауел, Кабочио, Скола, Џејмс Џонсон, Бенет, Бијомбо, Ногуеира

ЦЕНТРАЛ

Чикаго Булс
Прва петорка: Роуз, Батлер, Снел, Миротић, Пау Гасол; Остали: Брукс, Хајнрих, Мур, Мекдермот, Данливи, Гибсон, Портис, Берстоу, Ноа, Фелисио

Кливленд Кавалирс
Прва петорка: Кајри Ирвинг, Џеј-Ар Смит, Леброн Џејмс, Кевин Лав, Мозгов; Остали: Мо Вилијамс, Делаведова, Канингем, Херис, Шумперт, Ричард Џеферсон, Џејмс Џонс, Тристан Томпсон, Варежао, Каун

Детроит Пистонс
Прва петорка: Реџи Џексон, Колдвел-Поуп, Маркус Морис, Иљасова, Драмонд; Остали: Блејк, Динвиди, Џенингс, Микс, Хилијард, Стенли Џонсон, Булок, Грејнџер, Толивер, Бејнс, Ентони

Индијана Пејсерс
Прва петорка: Џорџ Хил, Монта Елис, Си-Џеј Мајлс, Пол Џорџ, Махинми; Остали: Јанг, Далгас, Стаки, Бадинжер, Соломон Хил, Глен Робинсон, Џордан Хил, Левој Ален, КРистмас, Тарнер, Витингтон

Милвоки Бакс
Прва петорка: Картер-Вилијамс, Мидлтон, Јанис Антетокунмпо, Хенсон, Монро; Остали: Васкез, Енис, Мејо, Бејлес, Вон, Копленд, Инглис, Паркер, О'Брајант, Пламли

ЈУГОИСТОК

Атланта Хокс
Прва петорка: Тиг, Корвер, Баземур, Милсап, Хорфорд; Остали: Шродер, Мек, Хардавеј, Холидеј, Сефолоша, ПАтерсон, Скот, Сплитер, Мускала, Таварес

Шарлот Хорнетс
Прва петорка: Кемба Вокер, Батум, Марвин ВИлијамс, Зелер, Џеферсон; Остали: Лин, Робертс, Лемб, Денијелс, Харисон, Хејрстон, Кид-Гилкрист, Камински, Хансборо, Хос

Мајами Хит
Прва петорка: Горан Драгић, Вејд, Денг, Бош, Вајтсајд; Остали: Чалмерс, Тајлер Џонсон, Грин, Ричардсон, Винслоу, Енис, Мекробертс, Хаслем, Андерсен, Стодемајер

Орландо Меџик
Прва петорка: Пејтон, Оладипо, Херис, Гордон, Вучевић; Остали: Вотсон, Нејпиер, Фурније, Хезоња, Марбл, Фрај, Николсон, Смит, Дедмон

Вашингтон Визардс
Прва петорка: Вол, Бил, Портер, Хамфрис, Гортат; Остали: Сешонс, Темпл, Нил, Алан Андерсон, Вебстер, Дадли, Убре, Нене, Блер, Гуден


ЗАПАДНА КОНФЕРЕНЦИЈА

ДИВИЗИЈА ПАЦИФИК

Голден стејт Вориорс
Прва петорка: Стеф Кари, Клеј Томпсон, Барнс, Дрејмонд Грин, Богут; Остали: Ливингстон, Барбоса, Раш, Кларк, Игудала, Џејсон Томпсон, Спејтс, Мекаду, Луни, Езели

Лос Анђелес Клиперс
Прва петорка: Крис Пол, Редик, Стивенсон, Грифин, Џордан; Остали: Риверс, Приђони, Крофорд, Вилкокс, Пол Пирс, Весли Џонсон, Досон, Џош Смит, Мбах а Муте, Олдрих

Лос Анђелес Лејкерс
Прва петорка: Расел, Кларксон, Брајант, Рендл, Хиберт; Остали: Уертас, Луис Вилијамс, Џабари Браун, Јанг, Ентони Браун, БАс, Кели, Ненс, Мета Ворлд Пис, Сејкр, Блек

Феникс Санс
Прва петорка: Најт, Бледсо, Такер, Маркиф Морис, Чендлер; Остали: Прајс, Гудвин, Букер, Вимс, Ворен, Телетовић, Лоер, Џеферсон, Лен, Симс

Сакраменто Кингс
Прва петорка: Рондо, Меклимур, Геј, Коли-Стајн, Казинс; Остали: Колисон, Сет Кари, Белинели, Џејмс Андерсон, Батлер, Дукан, Каспи, Морленд, Куфос, Ејси

ЈУГОЗАПАД

Далас Маверикс
Прва петорка: Дерон Вилијамс, Херис, Парсонс, Новицки, Пачулија; Остали: Бареа, Фелтон, Џенкинс, Метјуз, Андерсон, Виљануева, Еванс, Паувел, Мекги, Меџри

Хјустон Рокетс
Прва петорка: Лосон, Харден, Ариза, Теренс Џонс, Хауард; Остали: Беверли, Џејсон Тери, Мекденијелс, Торнтон, Бруер, Декер, Мотиејунас, Херел, Капела

Мемфис Гризлис
Прва петорка: Конли, Кортни Ли, Џеф Грин, Рендолф, Марк Гасол; Остали: Удрих, Рас Смит, Тони Ален, Адамс, Барнс, Винс Картер, Џамикал Грин, Мартин, Стоукс, Рајт, Холинс

Њу Орлеанс Пеликанс
Прва петорка: Џру Холидеј, Ерик Гордон, Канингем, Ентони Дејвис, Ашик; Остали: Нејт Робинсон, Норис Кол, Тајрик Еванс, Пондекстер, Џи, Рајан Андерсон, Бабит, Ажинса, Перкинс

Сан Антонио Спарс
Прва петорка: Паркер, Дени Грин, Леонард, Олдриџ, Данкан; Остали: Милс, Мекалум, Ђинобили, Симонс, Кајл Андерсон, Реџи Вилијамс, Вест, Бонер, Дијао, Марјановић

СЕВЕРОЗАПАД

Денвер Нагетс
Прва петорка: Мудиеј, Фоје, Чендлер, Фарид, Ловерњ; Остали: Нелсон, Грин, Бартон, Херис, Галинари, Мајк Милер, Артиур, Хиксон, Нуркић, Јокић

Минесота Тимбервулфс
Прва петорка: Рубио, Вигинс, Принс, Гарнет, Пековић; Остали: Андре Милер, Тајус Џонс, Лавин, Мартин, Мухамад, Рудеж, Бјелица, Пејн, Диенг, Таунс

Оклахома сити Тандер
Прва петорка: Вестбрук, Андре Роберсон, Дурант, Ибака, Стивен Адамс; Остали: Аугусин, Пејн, Вејтерс, Мороу, Синглер, Хуестис, Колисон, Новак, Кантер, Мекгери

Портланд Трејлблејзерс
Прва петорка: Лилард, Меколум, Амину, Мејерс Леонард, Пламли; Остали: Фрејзијер, Преси, Креб, Конохтон, Хендерсон, Харклес, Монтеро, Дејвис, Воније, Александер, Кејмен

Јута Џез
Прва петорка: Бурк, Буркс, Хејворд, Фејворс, Гобер; Остали: Нето, Ексум, Худ, Милсап, Инглес, Крис Џонсон, Букер, Лајлс, Плајс, Витеј

Коментари / 0

Оставите коментар