Србији пријети избацивање из Евролиге?!

Тодорић категоричан: Настаће катастрофа и биће то крај АБА лиге! "Зоран Радовић је човек од утицаја у ФИБА. Нека употреби утицај и ауторитет бар за једно место из АБА лиге"!

Кошарка 27.10.2015 | 21:00
Србији пријети избацивање из Евролиге?!

Српској и регионалној кошарци прети слом после којих ће последице бити катастрофалне. Свака нова сезоне доноси и нове бриге за нацију која је највеће радости доживела управо кроз краљицу игара. Прошле такмичарске године причало се о свему - о новој Евролиги под окриљем ФИБА, у којој не би било места за српске клубове, потом је Светска кућа кошарке поништила признање Јадранској лиги, због чега је српска кошаркашка репрезентација умало избачена са Европског првенства, да би последњих недеља све гласније почеле да круже приче о сужавању Евролиге, после чега Србија не би имала директну проходност ка елитном такмичењу?!

Према писању Спорта, од сезоне 2016/17 планира се драстично умањење броја клубова у Евролиги са 24 на 16 и направи "затворени систем", а директан пролаз даље имали би великани и финансијски великани - ЦСКА Москва, Реал Мадрид, Барселона, Панатинаикос, Олимпијакос, Ефес, Фенербахче, Макаби, као и прваци Француске, Немачке, Италије и Литваније. За остале четири позиције клубови би се борили преко квалификација, које би биле јаче и веће него икад раније. То би практично значило да Јадранска лига давала само једно место за Евролигу и то у квалификације, а првак Регионалне лиге би био у истом кошу са, на пример, прваком Бугарске.

Међутим, према речима дугогодишњег директора Партизана, Драгана Тодорића, овакав сценарио прети да створи потпуни слом и крај регионалног такмичења, које је и током овог лета доживело потпуну трансформацију.
"У случају оваквог расплета, биће то катастрофа и сигурни крај Регионалне лиге. Што би уопште постојала, ако не би давала место у Евролиги. А минималац је барем једно место", рекао је Тодорић за Спорт и продужио:
"Ако буде тако прави се фатална грешка. Па кошарка се не игра само због пара, мада никада нико од нас, који смо у овом спорту, није потцењивао ту чињеницу. Направити лигу само за богате, па где то води?! Не врти се у европској кошарци толики новац као у фудбалу, па да то буде на првих десет места важности".

Он је подсетио да на простору некадашње велике Југославије живи око 20.000.000 становника, те на све играче који су произашли из југословенске школе кошарке, али и на бројне успехе током година.
"Зар да све те људе оставе без 'пола' директне визе за Евролигу?! Зар се тако брзо заборављају играчки потенцијали, рекордна гледаност, што су имали Партизан и Звезда. Да не помињем нашу европску титулу, учешће на Фајнал форовима".

Тодорић је подсетио да Србија у ФИБА има неколико људи са функцијом и надају се да ће њихов утицај спречити негативан исход.
"У ФИБА имамо људе са 'тежином'. Надам се да би могли да кажу коју и у нашу корист. Зоран Радовић, директор сектора за развој кошарке, био је један од најгласнијих када је требало да се одстране приватници (Лорбек, Лисац) из Регионалне лиге, што смо ми - клубови и урадили, реформисали такмичење. Ако Радовић већ није урадио, требало би да проба да се заложи за 'регионалну ствар'. Нека употреби утицај и ауторитет бар за једно место из АБА лиге", закључује Тодорић.

Коментари / 0

Оставите коментар