Муслимани су били својевољно евакуисани

Свједок одбране Љубодраг Гајић је на суђењу генералу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом рекао да су муслимански цивили својевољно били евакуисани из Сребренице у јулу 1995. године, наког ослобађања тог града.

Босна и Херцеговина 26.10.2015 | 19:11
Муслимани су били својевољно евакуисани

"Народ је желио да напусти ту територију својом вољом. Колико ми је познато, отишли су својевољно", рекао је Гајић, који је у то вријеме био припадник специјалне полицијске јединице Републике Српске.

Гајић је потврдио да је чуо Младићево обраћање муслиманима да ће бити пребачени на територију "под контролом Алијиних снага" и да се "не боје, јер им нико неће ништа", преносе београдски медији.

Он је навео да је био иза Младића када је то генерал рекао и додао да су те ријечи муслимански цивили "примили са одобравањем".

Одбрана је приказала снимак на којем се чује ово Младићево обраћање, као и изјаву за Телевизију Републике Српске да ће "евакуисати све који желе добровољно, без икакве принуде, да напусте зону борбених дејстава".

Гајић је навео да 12. и 13. јула 1995. године у Поточарима није примијетио злостављање цивила, али да су српски војници и полицајци "насилно" и "неселективно" раздвајали муслиманске војно способне мушкараце од њихових породица.

"То раздвајање, за мене је било изненађење, зато што је генерал Младић рекао да ће сви бити евакуисани", рекао је Гајић и додао да су евакуацију муслиманских жена, дјеце и стараца активно помагали и припадници холандског батаљона Унпрофора.

Гајић је рекао да је 14. јула 1995. године рано ујутро, код земљорадничке задруге у селу Кравица, видио једног војника како пуца из аутоматске пушке на заробљенике у задружном складишту.

"У том тренутку нисмо знали шта се догађа, али су се касније прочуле гласине да су убијени тамо", рекао је Гајић.

Одбрана ће свог сљедећег свједока извести сутра.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ЈА

26.10.2015 18:40

Младиц и свједоци говоре ИСТОНУ АЛИ О НИКО НЕЦЕ ДА ЧУЈЕ!!!(Никога то стварно незанима)!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кл

26.10.2015 19:26

Истина је да си ти пролазио поред школе !

Name

ХАХА

26.10.2015 21:13

А ТИ СИ ИШАО У ДВЕ ШКОЛЕ ПОД ЈЕДНИМ КРОВОМ

Name

зито

27.10.2015 11:53

Све лажи , постављају и бране , Западне силе , пројектанти случаја " Сребреница " и упорно је гурају и гураће у очи , читавом свијету , ко зна колико још година . Побијени број свједока , јасно о томе говори . Налогодавце " тобоже траже " , али на погрешном мјесту , а њихови плаћени извршиоци , који се знају именом и презименом , су се само прошетали кроз Хаг , затим пуштени , заштићени као бијели медвједи ! Уствари , истина и није специјално сакривена . Већини она просто није потребна , посебно истина о самом себи !

Name

Зеро

26.10.2015 21:23

Нек нам Генерал дуго позиви.

ОДГОВОРИТЕ