Гдје су сада странци српске кошарке...?!

Од смрде до покераша и глумца! Животне приче страних кошаркаша који су носили дресове Црвене звезде и Партизана су заиста интересантне. Од пропалих талената па све до професионалног покераша, глумца и момка који није волео да се тушира.

Кошарка 28.10.2015 | 14:20
Гдје су сада странци српске кошарке...?!

Живот пише романе... Дуги низ година, вечити ривали траже појачања на све стране. Велики број страних кошаркаша носио је дресове црвено и црно белих. Са некима су погодили у центар док поједини и нису баш оправдали очекивања. Морисону, Хендерсону, Степу, Бурску и осталима се много тога десило по одласку из Србије.

Американца Блејка Степа се навијачи Партизана радо сећају. Одлични шутер је одиграо шест месеци за црно-беле и одушевио све. Степ је још неколико година професионално играо, а онда је због повреде колена (трећа операција) морао да заврши каријеру. Данас је лопту заменио зеленим столом. Блејк професионално игра покер. Сталан је гост на турнирима без лимита.

Судбина се сурово поиграла са Антониом Бурксом. У Црвену звезду је стигао у новембру 2006. године и то са педигреом НБА играча. Очекивања није оправдао, клуб је напустио самовољно. Буркс је 2009. године једва извукао живу главу. Док је седео у дворишту своје куће у Мемфису упуцан је у стомак. Три нападача су прескочила ограду и запуцала на Буркса и његове пријатеље. Плејмејкер је због унутрашњег крварења био у критичном стању. Брза реакција лекара спасила му је живот.

Многи навијачи црвено-белих и данас причају о чудаку Адаму Морисону. Сјајни шутер је 2006. године био трећи пик на драфту, али... Због дијабетеса и чудног карактера није направио каријеру какву су стучњаци предвиђали. Данас је у стручном штабу свог Универзитета Гонзага, а ево како Морисона види бивши саиграч Џерет Дадли.

- Адам Морисон, сећате се њега? Никада се није туширао, увек је жвакао дуван и пљувао га на све стране, а носио је три исте мајице током целе године. У то време је зарађивао много новца, увек је био на насловним странама. Био је заштитно лице, али је био најодвратнији и најсмрдљивији играч са којим сам имао прилику да делим свлачионицу. Једном је чак Џералд Валас на силу морао да га натера да се истушира. Замислите то? - рекао је Дадли.

Они мало старији љубитељи кошарке се сећају и Шевалија Котона. Те 2001. године је стигао у Партизан као један од највећих таланата у САД. Већ на првом тренингу доживео је велики малер. Веселин Петровић је хтео да тестира ново појачање, притегао је у одбрани, а Котону је страдало око. У Београду се није снашао, а ни каријера му није била баш блистава. Играо је у Доминиканској Републици, Венецуели, Кини, Мексику...

Норман Ричардсон је у Црвену звезду стигао 2004. године као замена за Мајкла Кембела. Узео је Куп, а онда одлучио да напусти кошарку и посвети се приватном бизнису у САД. Норман је, међутим, брзо променио одлуку, баскетом се бавио професионално све до 2010. године. Не на неки нарочито спектакуларан начин.

Питер Корнел је био велики Партизанов промашај. Американац српског порекла је међу црно-беле стигао директно из ЛА Лејкерса. После свега неколико утакмица добио је отказ. Корнел је у свету познатији као - глумац! Глумио је у преко 60 америчких али и међународних рекламних кампања. Учествовао је и у неколико филмова са кошаркашком тематиком. Данас је НБА агент, а током играчке каријере наступао је за 30 тимова из 15 различитих лига.

Коментари / 0

Оставите коментар