За Бобија и Николу: Проклета (ни)је Америка!

Бобан Марјановић и Никола Јокић износе прве утиске из НБА клубова у које су прешли током лета, Сан Антонија и Денвера.

Кошарка 27.10.2015 | 16:20
За Бобија и Николу: Проклета (ни)је Америка!

Српски кошаркаши у НБА лиги Бобан Марјановић и Никола Јокић рекли су да им је циљ у предстојећој сезони да се наметну радом и да напредују, а говорили су и о животу и привикавању на другачији систем рада.

"Не каже се за џабе да је Сан Антонио породица. Сви су ме лепо дочекали и примили. Стварно је све много лакше када те сви подржавају", рекао је Марјановић путем видео-линка на данашњем дружењу са новинарима у Београду пред почетак НБА лиге.

Тренер Александар Џикић, потпредседник КСС и бивши играч Игор Ракочевић причали су о својим искуствима у НБА и о начину рада и живота тамо.

"Тренер Грег Поповић је један од највећих на свету и велики је човек. Посебно ми значи када ми Тим Данкан даје савете. Импонује ми када један од најбољих центара на свету издвоји време за вас и покуша да пренесе све што је научио на вас", рекао је Марјановић.

Џикић је казао да је у Америци "све другачије, на терену и ван њега".

"Оно што се приметно мења је да се помера број индивидуалних тренера и кондиционих тренера. Играчи имају само један циљ, што боље перформансе. Играчи ће имати људе који ће их спремати за то", рекао је Џикић.

Он је казао да је Марјановић одабрао сјајан тим, "у који се тешко улази и тешко излази", а играч је казао да се још није навикао.

"Иде то све како треба и по реду, пошто не може човек да се навикне од једном. Другачије је овде него у Европи, не могу да објасним зашто. Највећа ствар за мене је три секунде у рекету одбрамбено, али навикавам се, постаје нормално. Помажу ми саиграчи, тренери и цео стручни штаб. Презадовољан сам што се тиче моје игре и како ме други људи коментаришу и навијачи. Трудићу се да будем спреман. Да ли ћу играти минут, два, три, 10 или 15, није битно. Желим да будем спреман да помогнем тиму кад добијем шансу", рекао је Марјановић.

Нови играч Денвера Никола Јокић казао је да се за НБА припремао још од краја прошле сезоне, када је ангажовао тренера и спремао се за летњу лигу.

"Када сам дошао, рекли су ми да морам да смршам, да променим начин рада, начин исхране. Смршао сам 14 кила и добио сам шансу у предсезони. Мислим да сам је искористио. Пробаћу да искористим сваку шансу коју добијем. Не знам колико ћу да играм. Пробаћу да се наметнем радом. Мени су рекли да треба само физички да се спремим, али ја ћу пробати да напредујем у сваком погледу", рекао је Јокић.

Овај 20-годишњи играч причао је и о атмосфери у Денверу и потпуно другачијем тренинг кампу.

"Тренинг камп је био разноврстан. Планина, базен, јога. Пре подне радимо на снази и издржљивости. После тога ручак, па онда поподневни тренинг на коме се ради на игри пет на пет и на коме се увежбавају акције", рекао је Јокић.

"Атмосфера у Денверу је одлична. Играчи и тренери су ме стварно добро примили. Нису ме малтретирали као рукија. Највише времена проводим са (Јусуфом) Нуркићем и (Жофреом) Ловерњом. Амбиција ми је да докажем себи да могу да играм у најбољој лиги на свету. И да поносном представљам свој град Сомбор и земљу Србију", рекао је Јокић.

Трећи играч из Србије који ће наступати у НБА је Немања Бјелица, за кога је Џикић рекао да ће много значити Минесоти, али да ће морати да се привикава на велике промене које очекују Вулфсе након смрти Флипа Сондерса, тренера, председника кошаркашких операција и сувласника клуба.

"Ово што се десило са Сондерсом бациће сенку на целу организацију. Они су у кругу тимова који морају да побеђују. Да није Сондерс умро, тај притисак би био велики. Овако ће морати да мењају ствари у ходу. Бјелица ће им дати ширину која им је потребна. Отишао је у право време, са животним и играчким искуством и породицом", рекао је Џикић.

Он је казао и да су Марјановић и Јокић одабрали праве тимове за развој.

Ракочевић је казао да није много играо у НБА, али да се у Европу вратио као бољи играч и озбиљнији човек.

"Што се тиче НБА, ствари се много мењају и много се померају ка физичким припремама. Једноставно, јако су ретки играчи који могу недостатак 'физикалија' да замене другим стварима, као што је на пример Пабло Приђони. Тренери имају мању улогу и мало је тимова који своју игру заснивају на тактичким замислима, као што је на пример Сан Антонио", рекао је Ракочевић.

Коментари / 0

Оставите коментар