Цар Душан Силни би владао и кошарком!

Највећи српски владар био је заиста - највећи. Толико силан да би владао и кошарком. Цар Душан био је висок чак 214 центиметара!

Кошарка 27.10.2015 | 11:00
Цар Душан Силни би владао и кошарком!

Најпознатији српски краљ, потом и цар, имао је под својом влашћу огромну територију. Ни не чуди. Сама његова појава остављала је застрашујућ утисак на ривале, као што то својом висином сада у НБА лиги чини Бобан Марјановић или неки његови кошаркашки претходници. Наравно, није мудро у исту раван стављати једног таквог владара и једну грану модерног спорта, као што није мудро мислити ни да смо "ми одувек били мали". Неки јесмо, неки нисмо. Чувени српски цар, чије је пуно име било Стефан Урош ИВ Душан Немањић, у народу познатији и као Душан Силни, је не само по територији којом је завладао, не само по доношењу Душановог законика, најзначајнијег српског средњовековног правног акта, нити само по уздизању српске цркве у ранг патријаршије, био - горостас. Истински.

- Цар Душан, који је краљ постао 1331, а од 1346. био “цар Срба, Грка и Бугара” све до смрти 1355, био је заиста огроман. И као владар и као човек. Његова висина од 214 центиметара није била уобичајена за то време, може се рећи да није ни за ово наше, па можете мислити како је деловао на своју околину - рекао је на трибини о манастиру Хиландар Душан Миловановић, бивши директор Музеја примењене уметности и један од наших највећих познавалаца чувене светиње.

Колико је, заправо, био висок Душан откривено је тек крајем 20. века.

- Српска православна црква је, одлуком Синода, 1991. године формирала комисију да се, поред осталог, и то утврди. У Храму Светог Марка у Београду, где почивају његови земни остаци, комисија коју је предводио владика Атанасије Јефтић обавила је мерења и потврђена је поменута висина. Уосталом, шта рећи за човека у чији пехар из ког је пио вино, а који се још чува на Хиландару, може да стане више од два литра? Или, за његов барјак, који се чува на истом месту, који је троуганог облика, а чије су катете скоро по три метра, а хипотенуза преко четири?

И “екипа” којом је био окружен цар Душан била би страх и трепет и у ово време. Чак и у кошарци. Барјактар је једини смео да буде виши од владара, уосталом ко би носио толику заставу у левој, а бранио је десном руком? Лична гарда је такође била импресивна. Имајући у виду како се цар Душан питао о “саставу тима”, и његов кошаркашки би био проткан моћним странцима.

- Своју гарду је формирао од људи из целе Европе. Стотину и један човек, сви двометраши. Било је међу њима немачких витезова, Швеђана, наших људи из Херцеговине... Невероватан скуп, по вештинама и по том једном услову: да буду два метра или још виши - закључује Миловановић.

Виши од Радуљице
Од сада познатих високих Срба, од поменутог српског владара виши су центар Сан Антонија Бобан Марјановић (223 цм) и Владе Дивац (216). Цар Душан Силни је са својих 214 центиметара био виши него што су то данас Жељко Ребрача, Мирослав Радуљица и Огњен Кузмић, који су за по центиметар нижи.

Коментари / 0

Оставите коментар