Како је једна фотографија са паркинга уздрмала НБА...

Преминуо је Флип Саундерс. Они који не прате кошарку можда нису ни чули за њега. Имао је 60 година, а 17 последњих је радио као НБА тренер. Преминуо је од канцера, као стратег Минесоте, чији је члан од овог лета и Немања Бјелица. Али, Саундерс је био више од обичног кошаркашког стратега.

Кошарка 27.10.2015 | 10:20
Како је једна фотографија са паркинга уздрмала НБА...

Он је био визионар. Био је човек, пре свега. И, кажу у Америци, баш зато су га људи и волели.

У Минесоти нарочито. Тамо је студирао. И играо кошарку. Недуго по завршетку те, колеџ каријере, стигао је у стручни штаб Минесотинине универзитетскее кипе. Просто, заволео је тај град, иако је био из Охаја. Чак и када га је каријера водила по другим местима, испрва неким баш мало познатим, чим је стасао за НБА - позив је стигао из Минесоте.

Десет година је водио тај тим. Први је који га је одвео у плеј-оф. Први који је са њим имао више победа него пораза у једној сезони. Уочио је таленат младог Кевина Гарнета и од њега направио планетарног суперстара. Довео је Минесоту и до финала конференције.

Растанак са Тимбервулфсима 2005. и одлазак у Детроит, само је доказао колико је велики. Три године тамо, три конференцијска финала. Пред крај каријере, када је управа Вашингтона изгубила стрпљење иако је почео да формира тим и окупља таленте као испрва у са Гарнетом у Минесоти, дошло је до новог растанка. Вратио се у своју Минесоту у јуну 2014, на одушевљење многих. Кевина Гарнета, нарочито.

Уосталом, тај момак, који је у међувремену напунио 39 година, 15 пута је био учесник Ол-стара. Био је и званично најбољи играч лиге. Не само да је скупљао силне индивидуалне награде, већ је израстао у једног од најбољих који су играли на тој позицији. Није могао Гарнет никада да заборави ко му је отворио врата ка успеху и показао како се до њега стигне. Зато му се, изнова и обрадовао у јуну 2014.

Зато Гарнету и није било свеједно када је у јуну 2015. објављено да његов вољени тренер има Хоџкинову болест. Она непрестано увећава лимфно ткиво, најчешће лимфне жлезде. Од јуна до 26. октобра прошло је мало времена. Премало за опроштај.

Баш зато је пред вама ова фотографија. Паркинг Минесоте Тимбервулфса. На њему једна табла. И једно неискоришћено паркинг место. На табли пише "Флип Саундерс". На паркинг месту седи Кевин Гарнет.

"Заувек у мом срцу".

То пише испод фотографије коју је "КГ" објавио. И, није урадио ништа што људи не знају. Али, није ни бежао од онога што осећа.

Неке везе су нераскидиве, шта год канцер имао о томе да каже.

Коментари / 0

Оставите коментар