Видео - Боби: Не знају они шта ја све могу!

Својим партијама у дресу Црвене звезде прошле сезоне заслужио је место у Сан Антонио Спарсима.

Кошарка 26.10.2015 | 21:00
Видео - Боби: Не знају они шта ја све могу!

Два дана га деле од прве званичне утакмице у НБА лиги у дресу ’Мамуза’, у дуелу са Оклахома Сити Тандером и после два месеца припрема каже да је потпуно спремно чека. У интервјуу за Б92, Бобан Марјановић је открио да ли се привикао на живот и кошарку у Сједињеним Државама, како је бити део легендарног тима најјаче лиге на свету и још понешто...

У досадашњем делу каријере, током којег је, између осталог, играо и за Хемофарм, Жалгирис, Нижњи Новгород и Црвену звезду, 221 центиметар висок центар је играо само у Европи. Познато је да постоје одређене разлике између кошарке на ’Старом континенту’ и у Америци, а Марјановић истиче да се полако привикава.

„Нисам се навикао, бар не у потпуности. Полако напредујем, улазим у ’штос’. Заиста ми је драго што идем узлазном путањом, што немам никаквих трзавица“.

Оно што је нас посебно занимало је то како се популарни Боби навикао на правило ’три секунде у одбрани’.

„Није то неко тешко правило као што неки мисле. Јесте другачије у односу на оно што имамо у Европи јер мораш да се крећеш. Али није то нешто немогуће, увек можеш да дотакнеш противничког играча, било да је онај којег чуваш или неки који протрчава у рекет“.

Преласком у редове Спарса, Марјановић је добио прилику да ради са једним од најбољих кошаркашких стручњака данашњице – Грегом Поповичем. За досадашњу сарадњу, српски кошаркаш има само речи хвале, уз нагласак да још није добио прилику да са њим размени неколико српских речи.

„Сјајно је радити са Грегом. Он је велики човек и врхунски тренер. Осећам привилегију што сам део овог тима и што за тренера имам таквог великана. И не само то, већ што за саиграче имам играчке величине какве су Тим Данкан, Ману Ђинобили и Тони Паркер“.

Од свих саиграча, за Марјановића се дефинитивно издваја легендарни Тим Данкан. Боби ће извесно бити једна од Данканових замена, пошто обојица играју на позицији центра, па наглашава да му је драго што га је искусни кошаркаш узео под своје.

„Генерално, Тим је човек који воли да помаже другима. Изгледа да сам му ја посебно симпатичан, па ми сваки пут помаже, кад год ми затреба. И то није такозвано помагање, да ми одмогне, већ у најпозитивнијем смислу. Упијам сваки савет који ми дâ, драго ми је што имам прилику да много тога чујем од њега. Трудим се да све оно што ми каже пренесем на терен, а уз то и покупим неке његове покрете колико год могу. Јер, тако могу само да будем бољи у кошаркашком смислу, а он тиме показује колико је велики играч. Дефинитивно је још већи него што људи мисле“.

27-годишњи Марјановић открива да му није било свеједно пре него што се придружио Спарсима и да је осећао велику нервозу пред упознавање са новим саиграчима. Међутим, брзо је схватио да није имао разлога за то.

„Сви су феноменални, немам за шта негативно да се ухватим. Одлично су ме прихватили, већ сам рекао да су велики играчи, а према мени се понашају као да сам већ дуго ту, не као да сам стигао пре два месеца. По доласку сам одмах схватио да знају много тога о мени. Искрено, мало ми је била ’фрка’ пре упознавања са њима, али сам схватио да није било основа за то“.

Сан Антонио Спарси дефинитивно спадају у тимове који су обележили последње две деценије НБА лиге, пошто су од 1999. године освојили пет шампионских прстенова. Због тога не чуди што је Боби истакао да осећа привилегију што је постао члан ’Мамуза’.

„Не осећам никакав притисак, само задовољство. Мислим да смо баш због тога и овакав тим, представљамо праву велику фамилију која се држи заједно. Уживање и привилегија је играти за овај тим и то видим као један од разлога зашто Спарси имају такву традицију којој се сви диве“.

Од Тексашана се пред старт сваке сезоне очекује много, а такав случај је и ове године, упркос томе што су током предсезоне остварили две победе и четири пораза. Српски кошаркаш верује да његов тим може много, али не даје никаква обећања.

„Сваки тим када крене сезона пуца на висок пласман, па тако и ми. Желимо да сваки меч одиграмо најбоље што можемо, као што је био наш последњи, са Рокитсима током предсезоне. Надам се да ћемо успети у својој намери“.

Управо на поменутој утакмици, са Хјустон Рокитсима, коју су Спарси добили са 111:89, Марјановић је забележио своју најбољу партију. За 12 минута на терену уписао је десет поена, шест скокова и две асистенције, али он сам не издваја ту утакмицу.

„Могу рећи да сам задовољан свим утакмицама које сам одиграо од почетка припреме. Неки се можда неће сложити, можда статистика није показала моје право лице, али сам на свакој утакмици дао све од себе“.

Од његовог доласка, поједини амерички медији нису крили одушевљење да се српски кошаркаш одлично креће за своју висину, а он наглашава да није открио све своје карте.

„Можда нису очекивали да ћу радити то што сам радио, ко зна? Мислим да ме још нису добро упознали. Драго ми је због позитивних реакција на оно што сам приказао на терену, али сам сигуран да не знају шта ја све могу и шта знам. Због тога могу да се доказујем, а ко зна, можда ће ми то и донети неку предност у односу на ривале“.

Што се тиче дебија, који га очекује у среду увече на гостовању Оклахома Сити Тандеру, Марјановић каже:

„Осећам се пријатно узбуђено. Нисам преплашен, све је како треба, мада би страх можда и био нормалан. Једва чекам ту утакмицу, колику год минутажу да добијем или чак и да не играм“.

Боби на питање са ким од саиграча проводи највише времена није могао да издвоји једног, али је истакао да се радује што ће му се породица – супруга Милица и синови придружити у децембру.

„Моји саиграчи имају своје животе и породице, тако да се највише дружимо када смо на путовањима. Не идемо стално на вечере или нешто слично, али када смо на путу, увек смо заједно. Драго ми је што су ме од почетка звали да идем са њима, нису ме пустили да седим сâм у соби или тумарам по граду сâм, већ су инсистирали да идемо заједно. Моји долазе ускоро, да беба ојача и да добије зелено светло за пут, једва чекам. Јесам сâм, али су сви овде фини и љубазни, па ми олакшавају док они не стигну“.

Поред Марјановића, боје Србије у најјачој лиги на свету ове сезоне браниће још двојица српских кошаркаша – Никола Јокић у Денвер Нагетсима и Немања Бјелица у Минесота Тимбервулвса. Због бројних обавеза, њих тројица нису били у контакту последњих недеља, али ће се то променити приликом првих сусрета њихових тимова.

„Нисмо се још чули, мада би требало. Сва тројица смо имали много обавеза, густ распоред од доласка у Америку последњих недеља. Нисам ни стизао да испратим шта су они урадили, али када буду дошли у Сан Антонио, дочекаћу их како доликује“.

За крај, Боби је открио да повреда стопала, због које му Спарси нису дали да игра за репрезентацију на Европском првенству, још није у потпуности залечена, али да је на добром путу да се потпуно опорави.

„Повремено осећам бол. Није као што је било пре неколико месеци, али је много боље. Идем ка бољем, што је добро и надам се да ће ускоро тај ситан бол престати и да нећу имати више проблеме“, рекао је Боби Марјановић за Б92.

Коментари / 0

Оставите коментар