Мото ГП: Роси шутнуо Маркеза у вожњи, оде титула?!

После инцидента у Сепангу, Роси ће морати да стартује последњи у Валенсији. Ево и зашто!

Остали спортови 25.10.2015 | 13:40
Мото ГП: Роси шутнуо Маркеза у вожњи, оде титула?!

Легендарни, многи ће рећи и највећи мотоциклиста свих времена, Валентино Роси, направио је несхватљив потез, највећи гаф у каријери, и то у тренутку када се борио за шампионску титулу.

У јеку борбе са тројицом Шпанаца, од којих је само један, његов клупски колега Хорхе Лоренцо могао да му узме титулу првака у Мото ГП класи, а то би му била десета у каријери, Роси је шутнуо мотор актуелног шампиона Марка Маркеза из Хонде, оборио га на земљу и избацио из трке!?

После дугог већања и разговора са возачима одмах после трке, док су још били у оделима, судије су дпонеле коначну одлуку: Росију остају освојени бодови, али је добио три казнена поена, што уз један зарађен у Мизану раније, значи да ће на следећој трци, последњој трци сезоне у Валенсији - стартовати последњи!

Шта ово значи?

Да ће Лоренцо ће готово сигурно бити нови шампион света, а 36-годишња легенда остати да "виси" на стубу срама, без титуле која је у једном тренутку била скоро па извесна...

После невиђеног инцидента између Росија и Маркеза, Дани Педроса из Хонде освојио је прво место водећи трку од старта до циља, Лоренцо је на Јамахи прошао као други, а Роси као трећи, што значи да поредак пред затварање сезоне изгледа овако:

Роси 312, Лоренцо 305, али...

У Мото ГП класи бодови се деле овако: 25, 20, 16, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 и 1, што значи да Роси не сме да дозволи Лоренцу да направи седам бодова разлике (Лоренцо има више победа и био би први ако би завршили поравнати по броју бодова).

Дакле, ако би Лоренцо победио у Валенсији, Росија би спасило само друго место. Ако би Лоренцо био други, Роси не би смео да буде ни четврти...

Евентуално, шансу би имао уколико би Хонде (Педроса и Маркез), које су тренутно знатно брже од Јамахе, узеле прва два места, да Лоренцо буде трећи, а Роси успео да се домогне пете позиције, јер би тада Лоренцо узео 16, а Роси 11 бодова.

Али, с обзиром на то да је шпански клан у претходне две трке прилично отворено радио за Лоренца, питање је како би се трка одвијала ако би фаворити схватили да се Роси некако пробио до пете, шесте позиције у колони...

Наравно да ће се наредних дана говорити и о томе да италијански клан покуша да елиминише Лоренца, али то су све спекулације које овај спорт чине додатно спектакуларним.

"Велика штета што је пао, али Маркезова вожња ми је само правила проблеме", рекао је Роси после трке.

Он је и пре доласка у Малезију, а после свега што се догодило у Аустралији (Маркез први, Лоренцо други, Андреа Јаноне трећи, Роси четврти) оптужио Шпанце Лоренца, Маркеза и Педросу да су се удружили против њега и то потпрепио Маркезовим круговима на Филип Ајленду у Аустралији.

Наиме, док је Лоренцо правио предност, Маркез је држао другу позицију и задржавао Јанонеа и Росија (говоримо из Росијевог угла) на прописној удаљености како не би могли да нападну Лоренца, а онда је шампион додао гас и у последњем кругу претекао земљака, освојио прво место, међутим помогао Лоренцу да смањи разлику у односу на Росија на 296:285.

Роси је ове оптужбе, додуше са осмехом на лицу, док су се Маркез и Лоренцо "кисело смејали", изрекао уживо, на конференцији за медије, док је водећих пет возача у генералном пласману разговарало са новинарима.

Сличан сценарио виђен је и данас на Сепангу, где су сви очекивали да ће се Хонде, Педроса и Маркез, борити за прво место, јер су и на тренингу били најбржи, а и снага тог мотора у односу на Јамаху, требало је да им даје предност на прилично брзој писти, са доста праваца на којима се вози максималном брзином.

Међутим, као и у Аустралији, Лоренцо је претекао Маркеза, који се потом константно борио са Росијем, претицао га (и обрнуто), све до тренутка када је шампион света из 1997. (125 цц), 1999 (250 цц), 2001 (500 цц), 2002, 2003, 2004, 2005, 2008. и 2009. (Мото ГП) одлучио да одстрани Маркеза из трке.

Буквално!

Лоренцо каже...
"Очигледно је. Роси је одгурнуо Маркеза. Морају оштро да га казне", рекао је Лоренцо, Росијев колега из Јамахе, међутим њих двојица све су само не колеге - благо је рећи да се не подносе!

КАЗНА СТИГЛА!
Последња вест из Малезије: Росију су додељена три казнена бода, што у комбинацији са једним казненим бодом из Мизана значи да ће стартовати последњи у Валенсији. Јамаха се жалила. Ако остане овако, Роси ће имати 312, а Лоренцо 305, међутим питање је шта би Роси могао да уради као последњи на старту на затварању сезоне.

Коментари / 0

Оставите коментар