Анализа: Они су добили најважније утакмице у животу!

Ни фудбалери, као и обични људи нису поштеђени напада опаке болести, а понашањем су показали да је борба и излечење могуће!

Фудбал 25.10.2015 | 00:00
Анализа: Они су добили најважније утакмице у животу!

Као и сваки други свет, и спортисти, односно фудбалери су подложни нападима рака. Човечанство се већ деценијама уназад бори са најокрутнијом болешћу, а њене мете су често и људи који су светски познати. И баш зато, њихова борба је пример који треба следити, када у животу наступе тешки тренуци.

Приче о Ерику Абидалу, Ернану Бургосу, Хозеу Молини који су добили најзначајније утакмце у животу дају сваком човеку наду да је излечењие могуће, да борба није готова док се утакмица игра, и да никада не треба губити наду.

Један од најпознматијих је свакао случај Ерика Абидала, којем је у марту 2011. дијагностикован тумор на јетри. После брзог опоравка за само три месеца нашао се на терену у финалу Лиге шампиона, али је годину дана касније морао на трансплантацију јетре, како би се зауставила болест. Изборио се са свим француски дефанзивац и вратио на терен.

Али, пре Абидала, шпански фудбал је потресло још неколико случајева рака који је напао тамошње спортисте. Један од најбољих шпанских голмана у историји Хозе Франциско Молина оболео је у октобру 2002. од рака тестиса који га је натерао се одмах повуче из фудбала. У јануару 2003. вратио се на терен потпуно опорављен, бранио је до 2007. годдине, а данас је тренер.

Скоро сличну судбину као Молина имао је и некадашњи голман Јорганџија Ернан Бургос, популарни Мајмун, који је данас помоћник Дијега Симеонеа.
„Горе не небу су тражили голамана за њихов тим, а Молина и ја нисмо прошли пробу, па смо добили пропуснице да останемо доле“, испричао је Бургос у једном интервјуу.

Легендарни чувар мреже имао је тумор на бубрегу.
„Било је неочекивано. Једног дана су ми лекари рекли мораш да оперишеш тумор. Трбало је да играм тог викенда са Мајорком и рекао сам доктору, боље ме опериши у понедељак, али ми је он онда одговорио да је боље одмах, јер би у понедељак могло да буде касно“, сећа се Бургос.

Аргентинац Јонас Гутијерез се вратио фудбалу 2014. године након што је играјући за Њукасл и Норич добио битку са раком тестиса. Битку са леукемијом добио је и Бугарин Стилијан Петров, некадашњи фудбалер Селтика и Астон Виле, који је тренутно тренер у стручном штабу бирмингемског тима.

Пажња светске јавности сада је усмерена на Јохана Кројфа, који добија поруке солидарности са свих страна. Социјалне мреже препуне су порука подршке легенди светског фудбала која се бори са раком плућа, а има чије примере да следи у најважнијој утакмици коју игра у животу.

Коментари / 0

Оставите коментар