Ко је Грег Поповић, пријатељ Дуде Ивковића?

Он ће унети југословенски шмек у „дрим-тим”! Велики шампион, тренер једне од најтрофејнијих НБА франшиза, саркастични саговорник новинара, нови учитељ Бобана Марјановића... Ко је Грег Поповић, будући селектор кошаркашке репрезентације Сједињених Америчких Држава?

Кошарка 26.10.2015 | 15:00
Ко је Грег Поповић, пријатељ Дуде Ивковића?

У петак је објављено да ће актуелни тренер Сан Антонио Спарса преузети селекторску позицију од Мајка Крижевског после Олимпијских игара у Рију.

Водиће репрезентацију током читавог олимпијског циклуса, до 2020. године, али да ли ће знати да изађе на крај са свим тим НБА звездама окупљеним на једном месту? То је питање које мучи америчке медије претходних дана, међутим, његова импресивна биографија као да је довољан гарант.

Поповић је предводио Сан Антонио до титуле у НБА лиги пет пута. То га сврстава на деобу треће позиције најтрофејнијих стручњака у историји најјачег првенства света, заједно са Петом Рајлијем и Џоном Кундлом. Да их престигне може већ ове сезоне, пошто су Спарси једни од најозбиљнијих фаворита за трон.

„Једноставно, сви путеви су водили до Попа. Зашто? Због тога ко је он, због његовог карактера, начина на који води екипу. Он је победник. Он је лидер. Поштован је у читавом кошаркашком свету и његова заоставштина у виду броја освојених титула је изузетна”, објаснио је Поповићев избор Џери Коланђело, директор репрезензације САД.

Током 19 година проведених на клупи Сан Антонија, Поповић је водио мноштво великих кошаркашких звезда. Из актуелног састава двојица играча конкуришу за национални тим САД-а, Ламаркус Олдриџ и Кави Ленард.

У тиму међутим има и играча који играју или су играли за друге репрезентације. Поред нашег Марјановића, ту су још и Борис Дијао, Тони Паркер, Ману Ђинобили... Управо у томе лежи један од разлога зашто је Поповић доведен на клупу САД - познаје велики број играча из других репрезентација и неће му бити толико тешко да се адаптира на правила ФИБА.

„Дрим-тим” ће под Поповом палицом вероватно играти кошарку типичну за Сан Антонио, на велики број поена, са агресивном одбраном. То уосталом и слично игри коју је до сада форсирао Крижевски, али Поповић ће вероватно додати и мало свог шмека.

Није велика непознаница да је на стил 66-годишњег тренера имала југословенска кошарка. И то не (само) због југословенског презимена, које има јер су његови родитељи са ових простора (отац Србин, мајка Хрватица).

Поповић је добар пријатељ са нашим бившим селектором Дудом Ивковићем и чест је гост на утакмицама у Европи, наравно када му обавезе у НБА лиги то дозволе.

Тако је овог лета, између осталог, на Еуробаскету гледао утакмицу наше репрезентације са Исландом.

Коментари / 0

Оставите коментар