Дејтон. споразум није брана напретку БиХ

Дејтонски мировни споразум омогућава функционисање БиХ и није препрека њеном путу ка ЕУ, а евентуалне измјене могуће су само у договору три конститутивна народа, оцијењено је на научном скупу "Двадесет година Дејтонског мировног споразума" који се данас одржава у Палама.

Босна и Херцеговина 24.10.2015 | 13:38
Дејтон. споразум није брана напретку БиХ

Према ријечима декана Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Радомира Лукића, Дејтонски споразум треба гледати позитивно и чувати га."То је рјешење, које ће бити трајније него што мисле они који га критикују, зато што је БиХ још доста подијељено друштво политички, вјерски и историјски", оцијенио је Лукић.

Коментаришући захтјеве за ревизијом Дејтонског мировног споразума, Лукић је истакао да је сваки покушај усмјерен ка унитаризацији БиХ осуђен на пропаст."Само равноправност народа гарантује будућност БиХ", поручио је Лукић.

Он је додао да су високи представници у БиХ, дјелујући аутократски, нанијели много штете БиХ ограничавајући и одузимајући права човјека и грађанина, чиме су преузели улогу која у свим демократским друштвима припада судовима.

Професор Правног факултета Универзитета у Бањалуци Жељко Мирјанић сматра да у БиХ није проблем у тексту Устава, који је анекс Дејтонског споразума, него у томе да ли се он примјењује или не.

"Од почетка, нажалост, постоје они који би да мијењају, а не да примјењују Устав. То није нормално, јер у свакој нормалној земљи постоји обавеза свих да поштују устав земље и примјењују га, а уколико постоји консензус, онда да приступе његовој измјени", истакао је Мирјанић.

Заговарајући примјену важећег права, Мирјанић је констатовао да је промјена Устава веома компликовано политичко и правно питање, за шта је у БиХ потребан консенсзус и обезбјеђивање двије трећине у оба дома Парламентарне скупштине.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

неко из масе

24.10.2015 12:23

Све док има оваца и мали краљевства свима це бити супер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

24.10.2015 12:25

Ми имамо сада као резултат централизацију и унитаризацију РС-а. На босњацком језику ознацене као Лахки Апартхејд и Мехка диктатура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Профа

24.10.2015 12:42

Професоре, контрадикторно је у једној реченици спомињати дејтонски споразум и равноправност грађана, јер он дискриминиисе остале народе, који такође имају БХ пасос. Између осталог, не желе да га мијењају само они којима је добро у оваквом уређењу, то јесте лопови, квази политичари итд. Обичан човјек у БиХ жели да сачува свој идентитет, слободно да се креће и ПРИСТОЈНО ЖИВИ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

24.10.2015 12:42

Ово је ваљда одговор на резолуцију америцког конгреса који це преиспитати проведбу Даyтона и послати 'надгледаца'. Ето ста је Милетова политика донијела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

24.10.2015 15:55

Тачно је запажање да дејтонски Споразум "није брана напретку БиХ" али јесу нажалост њезину корумпирани "политичари" код којих се налази све на продају од народни интереса до личног образа којег немају. Част појединцима али ја нажалост не познајем "политичаре" који се нису огрешили о свој народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно...

24.10.2015 17:07

Судбина и будуцност српског народа у БИХ је у рукама српских политицара...само слабо ту има народу наклоњених политицара...

ОДГОВОРИТЕ