Кукочу оперисали срце, Маљковић уз њега!

Знам те, сигуран сам да ћеш победити! Прослављеном југословенском и хрватском кошаркашу Тонију Кукочу је позлило док је играо голф, па су му хитно уграђена два стента у болници у Чикагу, сазнаје “Блиц”.

Кошарка 24.10.2015 | 17:40
Кукочу оперисали срце, Маљковић уз њега!

Кукоч, легендарни репрезентативац СФРЈ а касније Хрватске, преживео је драму. Он је играјући голф осетио бол у грудима, због чега је морао на хитну операцију. Славном кошаркашу су уграђена два стента, налази се на кућном лечењу и очекује се да се брзо врати обавезама у голф репрезентацији Хрватске, с којом намерава да се пласира у Рио.

- Тони, сигуран сам да ћеш победити и ову утакмицу зато што те познајем, знам ко си и какав си - каже за „Блиц” Божидар Маљковић, наш трофејни стручњак, кошаркашки отац Тонија Кукоча и његов велики пријатељ.

Кукоч у највећој животној утакмици има подршку супруге Ренате и пријатеља, међу којима је, наравно, и Маљковић.

- Кукоч ће се извући из овога снагом и вољом. Такав је био некад на кошаркашком терену, такав је и данас на голф теренима у Америци и Хрватској. Прича само о том спорту, Мајкл Џордан, који такође игра голф, његов је најбољи пријатељ, али је Тони бољи голфер. Он има прилику да постане први спортиста који је учествовао два пута на Олимпијским играма у два различита спорта - наставља Маљковић.

Прослављени тренер нема дилему ко је најбољи кошаркаш с којим је радио.

- Кукоч је најбољи играч кога сам икада тренирао, ту негде је и Дино Рађа, а поготову су били убитачни у тандему. Југопластика је била велики тим када смо успели да имамо Рађу са 15 поена и Кукоча кога сам наредбом терао да шутира јер је био алтруистичан. То је била његова филозофија. Ех, колико сам га пута само саветовао: „Тони, бићемо велики тим кад ти будеш опасан по кош“. Он је творац филозофије која живот значи, а то је да један кош чини једног човека срећним, а једно добро додавање чини два човека срећним. На томе је заснивао каријеру, а његова несебичност ме је нервирала, хтео је да игра за друге.

Кукоч је и у ратно време био једини хрватски кошаркаш кога је београдска публика дочекивала овацијама.

- Цела Југопластика, од Бранка Радовића преко Скансија до Кукоча и Рађе, обожавала је Београд, база је био хотел “Палас”. Нико од њих није хтео да једе рибу, само су желели роштиљ и колач срнећа леђа. И данас је тако, Рађа је често у Београду, који је показао да је једини југословенски град. Памте се невиђени аплаузи Кукочу у Хали спортова на Новом Београду у предвечерје рата. Да се најежиш, најбољи део Београда тада је био у дворани јер је Београд увек поздрављао кошаркашке мајсторе.

Кошаркашки генијалац и уметник
- Кукоч је у Југопластици био задужен да са Табаком носи торбе. Кад смо се касније срели у Андалузији, пресрећан ми је рекао: „Божо, не носим више ствари“. Ја му кажем: „Тони, ојачао си, некад си прао ноге у епрувети, а сад имаш бицепсе“. Смешно је поредити његов таленат с било ким, Бог је према Кукочу био дарежљив. Кад је Аца Николић долазио у Сплит, често смо се љутили на играче кад уђу у приватне авантуре. Кукоч кад то почне, ми му помињемо целу фамилију, а он направи генијалан потез и све нас победи. Зато је био уметник - додао је Божа.

ОВО НИСТЕ ЗНАЛИ Божа о Тонију
- У Србији је редовно побеђивао у клису, као дете је тренирао стони тенис, имао невероватан дар.
- Тони је једини кошаркаш на свету који је успевао с центра игралишта да с једним дриблингом и двокораком лети и закуца. Пробали су то многи светски играчи, и Џордан, али нису то успели.
- Играо је фудбал у омладинцима Хајдука, па га је Игор Карковић на плажи видео мршавог, никаквог, да би после кошаркашких тренинга израстао за једно лето 20 центиметара.
- Заљубљен је у Чикаго, где је остао да живи.
- То је једини човек на свету за кога знам да не воли да једе, звали су га „сендвич мен“.
- Као дете писао је песме.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бања Лука

24.10.2015 16:11

Тони ЛЕГЕНДО НЕДАЈ СЕ!!

ОДГОВОРИТЕ