"Професоре великих шутева"? Баш лијепо звучи...

Прочитајте веома занимљив интервју који је Немања Бјелица дао за сајт Кошаркашког савеза Србије.

Кошарка 25.10.2015 | 09:40
"Професоре великих шутева"? Баш лијепо звучи...

"Професоре великих шутева"?

"Не знам прецизно ко је то смислио током Европског првенства, али свакако добро звучи...", уз осмех, на почетку интервјуа за Кошаркашки савез Србије, каже наш сјајни репрезентативац и нови ас Минесоте Тимбервулвс.

Какви су први НБА утисци?

"Све се савршено! Полако се адаптирам, у клубу су ме од првог дана примили лепо и срдачно, тако да се већ осећам као да у потпуности припадам 'вуковима'. Додуше, драфтован сам пре пет година и већ сам долазио у Минеаполис, али сада сам први пут овако далеко од породице и пријатеља. За сада је све ОК. Организација је врхунска у сваком погледу, ово је, једноставно, сам врх планетарне кошарке".

Претпостављамо да је лакше уз Николу Пековића...

"Да, Николино присуство ми много значи. Он ми је највише помогао у првим америчким данима. Ту су и Шпанац Рики Рубио, па Хрват Дамјан Рудеж. Ми, Европљани стално проводимо слободно време заједно, одемо на ручак, вечеру".

Како је играти са активном НБА легендом Кевином Гарнетом?

"То је нешто што би свако пожелео... Свако ко је некада сањао да игра у НБА лиги, маштао је да буде поред суперстара. Човек је 20 година међу најбољим играчима лиге, рођени је победник, па имам доста ствари да научим од њега. И Гарнет се стварно труди да ми помогне да уђем у систем".

Гледали смо клип са тренинга Вулвса, где Гарнет управо теби објашњава неке кретње.

"Па да, сви ме овде готиве...", уз осмех ће репрезентативац Србије.

Који си надимак добио од саиграча?

"Зову ме Бели, то знају да кажу... Моје презиме могу да изговоре тек из десетог покушаја. А и то је под знаком питања".

Предсезонски мечеви показали су да у Минесоти врло озбиљно рачунају на тебе и да би требало да добијеш запажену улогу у тиму.

"Тренер Сем Мичел и сви у стручном штабу су задовољни. Од првог дана ми иде добро и спреман чекам почетак сезоне. Тренер има доста поверења у мене, а моје је само да наставим вредно да радим. Прва НБА година је увек најтежа. Сигурно да су ми претходне две сезоне у Фенербахчеу са Жељком Обрадовићем много помогле да сазрим као играч. Искрено, нисам очекивао да ћу тако брзо да се прилагодим на овдашњу кошарку, али до сада је све како треба. Сезона креће за седам дана, једва чекам прву утакмицу, и то против Лос Анђелес Лејкерса!"

Значи, прво па – Коби Брајант!

"Да, Коби... Још једна легенда... И о томе сам сањао".

Шта, генерално, очекујеш од прве сезоне у најјачој кошаркашкој лиги света?

"Пресрећан сам што сам овде и очекујем да почнемо да побеђујемо".

Какав је Минеаполис, шта ти се посебно свиђа, шта ти не одговара?

"Град је одличан, а добро је што ти је све на дохват руке. Тренажна дворана је у строгом центру, где сам добио стан, 'Таргет центар' у коме играмо утакмице је прекопута..."

Има ли у Минеаполису Срба који ће да навијају за тебе?

"Нисам још срео наше људе, али се надам да ће их бити".

Да ли си већ стекао популарност, да ли те препознају на улици?

"Ха, ха... Ма тек сам на почетку, мада има навијача који ме заустављају на улици и желе да се упознамо и фотографишемо. Минеаполис има и НФЛ и бејзбол тим, тако да цео град живи за спорт".

Пре него што пређемо на репрезентативне теме, најачи досадашњи НБА утисак?

"Најтеже питање до сада... НБА је озбиљно лудило у најпозитивнијем смислу. Све ми се овде свиђа, услови, организација, све те чека спремно и мислиш само на кошарку. Имамо и свој авион, ма ни делић овога нема нигде у Европи... Треба да дођеш и све ово доживиш".

Какве су емоције, са ове временске дистанце, када се присетиш претходног Европског првенства у Берлину и Лилу?

"Искрено, много ми је лакше и паметније да не мислим о томе. Кад год се сетим полуфиналног меча буде ми тешко, баш као и свима из репрезентације. С друге стране, све је то спорт. Идемо даље, треба да се извуку поуке, али сигурно до краја живота нећу заборавити меч са Литванијом".

Можемо ли репрезентација Србије да обезбеди пласман на Олимпијске игре преко квалификационог турнира?

"Можемо, надамо се и то нам је примарни циљ. Јасно је да неће бити нимало једноставно, али ова генерација је заслужила да учествује на ОИ! Желимо то да урадимо због српског народа и нас самих. Највише бих волео да Србија добије организацију квалификационог турнира, па да то урадимо пред нашом публиком. То би нам свима много значило", закључује Немања Бјелица, ас репрезентације Србије и нови члан НБА лигаша Минесота Тимбервулвса у првом интервјуу из САД за сајт КСС.

Коментари / 0

Оставите коментар