Како да савршено скувате јаје?

Кување јаја делује као најлакши кулинарски задатак, али свако ко се барем једном суочио са “тврдоглавом” љуском која једноставно неће да се ољушти, зна да је реч о правој науци.

Занимљивости 23.10.2015 | 14:00
Како да савршено скувате јаје?

Жуманца која се мрве. Беланце – као гумирано. Тешкоће при љуштењу. То су само неки од проблема с којима се можете сусрести приликом спремања омиљеног доручка. Разлог је једноставан: уместо да јаје посматрате као једну намирницу, требало би да је посматрате као две – жуманце и беланце, јер им је потребна различита температура да би добили идеалну конзистенцију.

Права температура за кување беланцета је 82 степена Целзијуса, објашњава кувар Џеј Кенџи Лопез у новом кувару “Тхе Фоод Лаб: Беттер Хоме Цоокинг Тхроугх Сциенце” који са научне стране истражује припрему одређених намирница.

Протеин од ког је сачињено беланце на поменутој температури постаје чврст, али ипак нежан залогај, који вам не оставља утисак да жваћете гуму. Међутим, то је пет степени виша температура од оне која одговара жуманцима и на њој постају сува, крхка и зеленкаста.

Онда следе проблеми са љуштењем: ако јаја стављате у кључалу воду, постоји ризик да ће се беланца прерано скувати у односу на жуманца, али ако их ставите у хладну, јаја пријањају за љуску и отежавају касније љуштење.

Трик је, тврди Лопез, да јаја спуштате у кључалу воду, а да затим убаците и неколико коцкица леда, како бисте одмах поново спустили температуру. Затим настављате са лаганим кувањем.

Лопез је тестирао овај метод тако што је на сваких 30 секунди вадио по једно јаје и проверавао му конзистенцију, али ви то не морате чинити.

Довољно је да, када након додавања леда вода поново прокључа, наставите да кувате јаја наредних 11 минута до савршеног оброка.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

КУЛИНАР

15.11.2015 19:04

А ја мислио да се само стави у воду и... Колико сам ја живео у заблуди мислећи да се то разликује од јајета до јајета.

ОДГОВОРИТЕ