Људи бјеже из кућа којима пријете клизишта

Киша која је падала протеклих седмица изазвала је бројне проблеме надлежним службама, а главобоље власницима кућа јер су их окружила клизишта, тако да није искључено да ће, баш као и у мају и августу прошле године, поново доћи до рушења стамбених објеката.

Босна и Херцеговина 23.10.2015 | 12:30
Људи бјеже из кућа којима пријете клизишта

Било је у данима иза нас чак и случајева да се укућани иселе јер се, како су појаснили, у њиховој кући "нешто чује".

Много локација, гдје је током прошлогодишње катастрофе дошло до помјерања тла, санирано је, али нису све јер за то недостаје пара. Како истичу упућани, санирање клизишта у просјеку кошта око 300.000 марка.

На подручју општине Градачац, гдје су током прошле године уништени или оштећени бројни домови, у овом моменту је регистровано више од 1.000 клизишта, а у протекле двије до три седмице пријављена су 32 нова.

"Добар дио тих клизишта и даље је активан. Ми смо на већини оних који су угрозили стамбене објекте или оштетили путну комуникацију интервентно дјеловали да бисмо спријечили даље посљедице", нагласио је Исам Сендић, шеф Општинске службе Цивилне заштите Градачац.

Међутим, додао је, у наредном периоду очекује се да ће доћи до поновног активирања једног дијела клизишта, што ће бити нови изазов за ову службу.

"Ми смо имали проблема и у фебруару ове године, када је на нових 12 објеката проглашена тотална штета, а 107 их је у другој категорији, што значи да имају оштећења, док је око 200 у категорији три, четири или пет - гдје су клизишта дошла у непосредну близину, тако да даљим ширењем може доћи до нове штете, па и до тежих посљедица", казао је Сендић.

Бајро Имшировић, шеф Служба цивилне заштите општине Сребреник, испричао нам је да су у протеклих десетак дана имали пријављена два нова клизишта, а због једног се породица сама иселила из куће у којој се, како су испричали укућани, "нешто чује".

"Код нас имате 360 стамбених објеката који су директно угрожени од клизишта", нагласио је Имшировић, који је прецизирао да се ради на рјешавању проблема, али да за то недостаје новца, пошто за санирање једног клизишта у просјеку треба око 300.000 марка, што су огромна средства.

Љубо Петровић, начелник општине Осмаци, прича да имају четири велика клизишта, с тим што се у санацију једног улази.

"Сада, послије ових киша, није било неког рапидног погоршања, али то су клизишта која никада нису дефинитивно ни стала", наводи Петровић, који је додао да су у три насеља тренутно угрожене четири куће.

Проблема има и у осталим општинама Републике Српске, а када је ријеч о највећем граду Републике Српске, како поручују из Градске управе, у санацију 30 клизишта у прошлој и овој години уложено је два милиона КМ.

"Осим што је већ урађено тридесетак клизишта, радови су у току на два у мјесним заједницама Дебељаци и Рекавице 1", казао је Зоран Новаковић, начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја у Градској управи Бањалука.

Према процјенама тог одјељења, да би била санирана преостала клизишта на јавној инфраструктури потребно је близу три милиона марака.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

инг

23.10.2015 10:37

Овакве објекте је могуће хеликоптером премјестити на другу блиску локацију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

23.10.2015 16:14

Све се може кад' се хоће, а ништа се не може када се неће!