Може ли аспирин да спријечи рак?

У оквиру студије која треба да покаже да ли свакодневно узимање “аспирина” може да спречи рецидив рака биће посматрано 11.000 пацијената који су се недавно лечили или се још лече од рака дебелог црева, дојке, једњака, простате или желуца. Истраживањем, које ће трајати 12 година, биће обухваћено више од 100 болница у Великој Британији.

Здравље 23.10.2015 | 10:00
Може ли аспирин да спријечи рак?

Циљ је да се направи поређење између групе пацијената који ће узимати 300 милиграма “аспирина” дневно, групе која ће конзумирати 100 милиграма и групе људи који ће узимати плацебо.

Наука је већ доказала да “аспирин” може да помогне у спречавању инфаркта и можданих удара, а ранија истраживања су указивала и на то да може да спречи неке врсте рака.

Трећу фазу клиничке студије о превентивном дејству аспирина финансирају Институт за истраживање рака Велике Британије и британски Национални институт за медицинска истраживања, а циљ је да се усанови да ли пет година редовног узимања “аспирина” може да спречи или одложи враћање канцерогене болести.

“Било је занимљивих истраживања која су наговештавала да ‘аспирин’ може да одложи или спречи повратак рака у раној фази, али није било контролних студија (у којима су људи по принципу случајног узорка сврставани у различите групе и подвргнути различитом третману) које би то јасно потврдиле”, каже професор Рут Лангли, главни истраживач са одељења за клиничке студије Савета за медицинска истраживања на Универзитетском колеџу у Лондону.

“Циљ нам је да једном за свагда пронађемо одговор на то питање. Ако установимо да ‘аспирин’ заиста спречава повратак рака, то би могло да промени лечење у будућности и понуди јефтин и једноставни начин да се спречи рецидив и помогне већем броју оболелих да преживе”, додала је она.

Ланглијева је, међутим, упозорила да не треба узимати ‘аспирин’ на своју руку све док не буду доступни комплетни резултати, будући да тај лек није погодан за свакога и може имати нежељена дејства.

Блиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мüнцхен

23.10.2015 09:52

Исто ме цуди да ви вец данс даје оцјену ста це бити послије обављених студија па то незнају ни Др.Наука. Кога су Др. до данас залили јер за смрт имају увјек изговоре. Прави Институти имају толико средстава да они за многе Болести имају вец ресења само цекају да Новинари објаве неку Сензацију и они могу да призведу Вакцине и зараде Милионе.Многе Болнице лијеце Пацијенте из цјелог свјета јер њима требају разлицити Примјери а у једно на томе се добро заради а наси струцјаци са своим Папиром (Дипломама) спавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор из Сведске

24.10.2015 09:34

Као прво васи доктори не могу да проналазе лијекове јер се појави веца компанија и откупи их и никад се не сазна. Многе болести имају лијек који стоји негдје на полици јер нема довољно пара да се прекине тестирање од 8 година да би се лијек одобрио. Даље аспирин је веома опасан медикамент који изазива веома тески тимнитус који је гора болест од рака. Вецина не зна ста је тиннитус или га има врло мало али то је оно кад у усима 24/7 цујете скрипање трамваја метални звук или као да неко гребе таблу на којој се пише. Та болест не узима тјело вец дусу. Доводи до лудила и самоубиства. Срецом појма немате ста је то вецина. Имам тиннитус и радох би га мјењао за рак. Рак бар мозе да се лијеци па ил умрес или презивис а ово је неизљечиво и исто је као пакао без сна, воље среце ни на 5 минута. И наравно погорсхава се са временом све дузи веци воз тутњи кроз главу.

Name

Много среће за Игора

28.10.2015 19:59

Ако има ту ријетку болест како је рекао тимнитус могу да му пожелим само много среће у оздрављењу

ОДГОВОРИТЕ