Мића Берић: Пековић спасао Партизан најгорег!

Потпредседник црно-белих месец и по дана од доласка нове управе говорио о буџету, дуговима, појачањима и амбицијама оличеним у реченици „направи се један корак уназад, да бисмо отишли два корака напред“.

Кошарка 23.10.2015 | 14:20
Мића Берић: Пековић спасао Партизан најгорег!

Кошаркашки клуб Партизан ове сезоне пролази кроз један од најтежих периода у историји. Нова управа, предвођена Николом Пековићем и Мирославом Берићем преузела је руковођење у ситуацији у којој је скоро цео тим отишао из Хумске, а дугови су претили да угуше црно-беле. Берић, који је именован за потпредседника, каже у разговору за наш портал да се ситуација мења на боље, али да је за све потребно времена и стрпљења.

Некадашњи бек црно-белих навео је и да се није много двоумио када му је Пековић предочио идеју о доласку у клуб, јер није ни било превише времена. Партизан се суочавао са ситуацијом у којој је могао да не започне сезону.
„Људи би требало да имају у виду да се Никола Пековић, велика звезда, прихватио функције у тешкој ситуацију. Он је спасао Партизан од најгорег сценарија. У супротном, постојала је велика могућност да клуб уопште не почне сезону. То се олако заборави, а већ сада се прича о томе да ли ћемо освојити титулу или ићи у Евролигу“, рекао је Мирослав Мића Берић у интервјуу за МОЗЗАРТ Спорт.

Притисак и одговорност су нешто на шта је, како каже, навикао још током играчких дана у Партизану.
„Кад си играч, у јеку сезоне и тренинга помислиш како је супер бити функционер, седиш у некој фотељи у клубу. Сада сам свестан колико су те, играчке године биле лепе. Исто тако, треба знати да није ни лако играти у Партизану, јер је ово велики клуб. Навикли смо, Пековић и ја, на одговорност и притисак. Са тим сам се носио од почетка до краја каријере, сваки пут сам имао на леђима то да морам да преузмем одговорност. Превелики смо партизановци и много волимо клуб да би рекли не у овом тренутку“.

Потпредседник црно-белих је истакао да ће ове сезоне Партизан имати знатно мањи буџет него у претходне две деценије.
„Не можемо да рачунамо на велики буџет. У односу на претходне сезоне то је далеко. Биће сигурно најмањи буџет у последњих 20 година, односно од времена санкција, када су биле тешке околности. Сећам се, јер сам тад играо, каква је била ситуација. Не желимо да улазимо у нова задуживања, дошли смо са циљем да смањимо дуг. Могли смо да узмемо кредите не би ли задовољили јавност доводјењем два-три скупља играча, да би то на терену деловало другачије, а ми се крили иза тога“, јасан је други човек Партизана.

Као један од главних циљева у овој сезони управа је поставила финансијску консолидацију и смањење дугова.
„Чињеница да нисмо у блокади и да функционишемо је велика ствар. Рекли смо кад смо долазили да желимо да вратимо поверење у Партизан. Да се исплати оно што се обећа и то смо успели да за ово кратко време. Комплетне обавезе према играчима, стручном штабу, радној заједници и добављачима. Ушли смо у редовно плаћање“.

Берић је рекао и да ће јавност ускоро бити обавештена о тачном финансијском стању клуба на дан 8. септембра, када је нова управа ступила на функцију.

СПОНЗОРИ, МАРФИН БАНКА, ДУГОВИ... СВЕ ЈЕ БОЉЕ ОД НУЛЕ

Један од главних проблема најтрофејнијег српског кошаркашког клуба је недостатак спонзора. То је, према Берићевим речима, нешто на чему се интензивно ради у овом тренутку, али је врло тешко померити ствари са мртве тачке.
„Велике компаније, међу њима и државне, планирају буџете годину дана унапред. Тешко је појавити се крајем септембра и добити помоћ без које Партизан не може да преживи. Сваки састанак који смо до сада имали је био позитиван, људи су свесни ситуације у којој се клуб налази. Пун сам оптимизма што се тиче наредне сезоне. Прошло је тек месец и по од првог дана рада ове управе. Врло брзо ћемо формирати спонзорски пул. Већ имамо неке договоре, то је сам почетак, али све је боље од нуле“, објаснио је он и додао да се ради и на побољшању маркетинга клуба.

Берић је казао да је управа Партизана имала разговоре и с највећим повериоцима који су такође показали разумевање.
„Имали смо разговоре с пореском управом, сви знају да нам је то рак-рана. Са свима се прича, надамо се ћемо ући у репрограм. Следе разговори и са Марфин банком, они су једни од већих поверилаца. Ипак, највећи дугови су према играчима и тренерима из претходног периода. Треба имати у виду да је Партизан и даље на једном великом спонзору, НИС-у којем дугујемо велику захвалност им дугујемо на вери у наш клуб. Без НИС-а Партизан би у овом тренутку могао да се угаси. Сада морамо да будемо чаробњаци да повратимо остале велике спонзоре, али трудићемо се да их вратимо у клуб“.

У претходном периоду у јавности се доста спекулисало о томе да би сваки члан новог УО требало да донесе по 50.000 евра у клупски буџет.
„То је интерна ствар, односно политика клуба. Као и изношење у јавност сваког појединачног уговора. Наравно да се од УО очекује финансијска помоћ, али и довођење нових спонзора и контаката. Сви знамо како функционише УО у сваком клубу. Партизан је сувише велики да би сад лицитирао сумом колико кошта улазак у управу. Сви знамо шта је задатак нових чланова УО - да допринесу финансијској консолидацији Партизана“.

Када је у питању функционисање црно-белих, Берић наводи да није проблем то што Пековић као председник, из САД где игра за Минесоту, води Партизан.
„Свакодневно смо у контакту, упознат је са свим детаљима. Причамо о спортским и пословним стварима. Нема никаквих проблема, у ери савремених технолошких достигнућа, та даљина не представља проблем. Засад нема никаквих препрека у функционисању клуба“.

Екипа Партизана нову сезону у Јадранској лиги почела је са учинком од две победе и четири пораза, а Берић сматра да је уз мало среће на некима од гостовања екипа могла да има и два тријумфа више и заузиме место у врху табеле.
„Играчки кадар који смо затекли када смо дошли не би имао ни ове две победе, то је тад био један јак јуниорски тим. Ми сад у ходу решавамо горуће проблеме. Имамо два повређена играча који би требало да се врате. Морамо за минимум новца довести квалиетног играча који ће нам променити сезону. Ту не смемо да погрешимо. Недељама гледамо играче, свесни смо да са довођењем два квалитетна странца (један од њих је Кевин Џонс) сезона може драстично да нам се промени у такмичарском смислу“.

АМЕРИКАНАЦ НАС ОДБИО ЗБОГ ЕВРОЛИГЕ

Берић је додао да Партизан чека и такозвани ласт кат у НБА лиги, када ће бити јасно који од играча нису потписали уговоре уочи почетка сезоне у најјачој кошаркашкој лиги на свету.
„Један Американац нас је одбио после преговора зато што је чуо да не играмо Европу и да имамо слабији тим. Покушавамо да му објаснимо да је Партизан велико име, да ће да се врати на старе стазе. Не може, наравно, све одмах. Ради се и са другим играчима, али морамо да гледамо однос цена-квалитет“.

Потпредседник црно-белих рекао је и да је одлука о неигрању Еврокупа која је донета по завршетку прошле сезоне била исправна са финансијске стране. Берић је подсетио и да је Партизан у односу на прошлу сезону остао без комплетне прве петорке, из клуба су отишли Саша Павловић, Милан Мачван, Драган Милосављевић, Миленко Тепић и Никола Милутинов.
„У сваку утакмицу улазимо са жељом да победимо. То се видело и на досадашњим мечевима. Морамо и прележимо дечје болести, некако да изгурамо ову турбулентну сезону, биће успона и падова. Овај тим нема никакав притисак да мора да дође до одређене позиције на табели. Свесни смо да смо у Јадранску лигу ушли као аутсајдери. Чак и кад погледамо финансијски аспект. Ипак, ако имамо један од мањих буџета, то не значи да ће нам циљ бити да будемо у доњем делу табеле, напротив“.

Потешкоће, према Берићевим речима, не значе да се клуб одриче амбиција у регионалном такмичењу.
„Урадићемо све у такмичарском смислу да остваримо добар учинак. Ићи ћемо корак по корак. Сви памте како се сезона заврши, али не и како је почела. Имамо новог младог тренера, не желимо да му стављамо оптерећење. Навијачи ће препознати жељу код екипе да увек игра максимално. Питање је да ли ми реално имамо квалитет да уђемо у коштац са Звездом, Цедевитом и Будућношћу које су миљама удаљене од нас у смислу финансија. Наш бужет ове сезоне је између три и четири пута мањи него буџет који је објавила Црвена звезда. Морамо да водимо рачуна о свему. Зарад будућности клуба једна или две године могу да буду „жртвоване“. Направи се један корак уназад, да бисмо отишли два корака напред у наредним годинама“.

Берић је захвалио навијачима на сјајној подршци у две утакмице ове сезоне колико их је Партизан одиграо у Пиониру у Јадранској лиги као домаћин.
"Они су нас изгурали до тих победа и пружају подршку младом тиму убеђен сам да ћемо имати подршку и током сезоне. Партизан се неће лако неће одрећи било какве шансе ни у овој сезони. У сваком случају, сада нам је преко потребно стрпљење, а временом ће нам се све вратити", закључио је потпредседник Партизана Мирослав Берић.

Коментари / 0

Оставите коментар