Рат је за 30 година уназадио Сирију

Рат у Сирији траје већ четири и по године. За то вријеме, ова нафтом богата земља готово да је у потпуности разорена, а њена економија потпуно скрхана.

Свијет 22.10.2015 | 15:00
Рат је за 30 година уназадио Сирију

Градови су разрушени, инфраструктура је уништена, убијено је око 250.000 људи, укључујући 12.000 дјеце, а скоро милион је рањено. Судбина 30.000 људи, који се воде као нестали, неизвјесна је.

Прије рата је у овој земљи живјело око 23 милиона људи. Међутим, демографска слика се драстично промијенила. Око четири милиона Сиријаца побјегло је из земље, а још 7,6 милиона људи је, бјежећи од смрти, напустило домове и уточиште пронашло у другим, безбједнијим дијеловима државе.

Од почетка сукоба земља је подијељена. Владине снаге су почеле брзо да губе контролу над дијеловима територија. Већи дио земље је под контролом терористичких група. Асадове снаге контролишу само четвртину земље. Крваве борбе не престају ни дању ни ноћу.

"Више од четири и по године говоримо о тероризму у нашој земљи, али, нажалост, нико нас није слушао. Ипак, свијет је попустио и почео да прича о тероризму који се шири Европом", изјавио је прошле недјеље предсједник сиријског парламента Мухамед Џихад ел Лахам.

Он је оцијенио да је акцијом Русије у Сирији поново успостављена равнотежа моћи у свијету и поштовање међународног права.

Према његовом мишљењу, руско-сиријска алијанса постала је први корак који је вратио равнотежу моћи у свијету, поштовање међународног права и Повеље Уједињених нација, које је погазила америчка администрација са својим савезницима.

Мишљења стручњака су, међутим, подијељена око опоравка сиријске привреде у случају да се рат у догледно вријеме заврши. Дио економиста тврди да је ситуација у сиријској економији тешка, али да није катастрофална. Други оцјењују да су сукоби у Сирији уназадили економију те земље за најмање 30 година и да ће се она тешко вратити на предратни период.

Према мартовским извјештајима Уједињених нација, од почетка сукоба у земљи економски губици су досегли цифру од преко 200 милијарди долара.

Међународне економске санкције су прије свега погодиле банкарски и нафтни сектор, на који се прије рата у највећој мјери ослањала сиријска економија.

Производња нафте готово да је потпуно замрла. Ако је до рата Сирија производила око 400.000 тона барела нафте дневно, сада је производња пала за више од 20 пута.

До почетка крвавих сукоба, извоз "црног злата" је износио 3,8 милијарди долара, тј. око 25 одсто свих прихода Сирије.

Инфлација је, напримјер, са четири одсто у јуну 2011. достигла 120 одсто у августу 2013, да би у мају 2014. пала на 50 одсто. Хљеб је поскупио 70 одсто, а пиринач и шећер 50 одсто, док је цијена струје и воде такође "експлодирала".

Власти увозе само храну и оружје, тврде економски аналитичари специјализовани за овај регион.

Сиријска фунта је девалвирала. Ако је до почетка рата домаћа валута вриједила 46 фунти за долар, данас је пала скоро пет пута - до 220 фунти за долар.

Годишњи раст БДП-а прије рата у раздобљу од 2004. до 2009. године износио је просјечно 5,7 одсто, али је од почетка рата 2011. године смањен за 40 одсто.

Рат у Сирији је довео до тога да се 80 одсто становништва нађе у сиромаштву, а животни вијек је скраћен за 20 година.

"Конфликт је довео до катастрофалног смањења животног вијека, са 75,9 година 2010. године на 55,7 година крајем 2014, односно за 27 одсто", каже се у извјештају УН.

Из безбједносних разлога велики број страних предузећа је одлучио да више не ради у земљи под међународним економским ембаргом.

Рат је практично уништио социјални систем. Драстично је опао ниво здравствене заштите, свако друго дијете у земљи не иде у школу... Многи дијелови земље су без воде и струје. У Међународном Црвеном крсту упозоравају да би у наредне двије године у градовима као што је на примјер Алеп могло да дође до озбиљних епидемија, попут тифуса или колере.

Према подацима УН, од 290 културних објеката у цијелој Сирији, који су погођени сукобом, чак 24 су потпуно уништена, а више од 100 је озбиљно оштећено. Терористи Исламске државе срушили су и древни град - Палмиру, која датира још из првог вијека наше ере, оштећени су многи римски храмови, а озбиљна штета нанијета је и историјском центру Алепа, који је на листи свјетске културне баштине УНЕСЦО-а као примјер средњевјековне арапске архитектуре.

"Помоћ руских авиона је подигла борбени дух наших војника. Уз Алахову помоћ, ускоро ће у Сирији завладати ред и мир", изјавио је један сиријски официр, након што је руска авијација започела акције у овој земљи.

Извор: спутникнеwс.цом/НН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Палмира

22.10.2015 15:37

Ако цемо постено анализирати зивот 15 година ,српске под власцу СНСД-а,СП И ДНС-а долазимо на слицну ситуацију.Непрепознатљиво сиромсасење народа и пљацка преко иституција свега и свацега.Истоцна Херцеговина није бомбардована али се градови гасе и исељавају.

ОДГОВОРИТЕ