Студенти из Сарајева протестују у Травнику

Студенти који током академске године живе у студентским домовима у Сарајеву, а из Средњобосанског су кантона, јутрос протестују испред зграде Владе СБК-а у Травнику.

Босна и Херцеговина 22.10.2015 | 11:16
Студенти из Сарајева протестују у Травнику

Три аутобуса у којима је близу 150 студената јутрос су из Сарајева кренула према Травнику гдје су тражили хитан састанак с премијером Кантона Тахиром Лендом. Уколико се састанак не одржи, студенти су одлучни остати испред зграде Владе док се не нађе адекватно рјешење.

Након што Влада СБК није прихватила захтјев студената смјештених у студентским домовима Неџарићи и Бјелаве да цијену субвенција на смјештај и исхрану врати са 189 КМ на првобитних 219 КМ, те након што су сви покушаји за договор с премијером Тахиром Лендом пропали, одлучили су да своја студентска права затраже пред зградом Владе.

"Протест је начин путем којег су наше колеге деценијама раније долазили до својих циљева. На овај начин пратимо њихов примјер и користимо демократске алате којих смо као студенти свјесни. Студентски домови у Сарајеву су најскупљи у региону. Ми не можемо допустити овај додатни удар на наш џеп. Борићемо се свим допуштеним мјерама да то и постигнемо", рекао је за Клиx.ба Самир Бехарић, станар студентског дома.

Тренутно, студенти који долазе из СБК смјештај плаћају 30 КМ више него студенти који долазе из других кантона. У студентским домовима Неџарићи и Бјелаве станује близу 420 студената из СБК, који ће овим потезом Владе бити директно погођени. Многи од њих ће, у случају да се Влада оглуши на студентске захтјеве, бити приморани пријевремено окончати студирање у Сарајеву.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 0

Оставите коментар