Видео анализа - Новакова 2015. година: Падају Роџерови рекорди!

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић има иза себе невероватну 2015. годину, иако сезона још увек није завршена.

Тенис 22.10.2015 | 23:45
Видео анализа - Новакова 2015. година: Падају Роџерови рекорди!

Српски тенисер је практично доминантна фигура у светском тенису од 2011. године, али је ова година вероватно најуспешнија у његовој каријери.

Новак је већ освојио девет трофеја ове године, а у исто време оборио је и неколико рекорда.

Рекордан број титула на Аустралијан опену

2014. Ђоковић је у Мелбурну изгубио после епског дуела од Стана Вавринке, али је освета стигла већ у полуфиналу наредне године. Српски тенисер славио је са 7:6, 3:6, 6:4, 4:6, 6:0, а онда је у финалу победио Ендија Марија са 7:6, 6:7, 6:3, 6:0 и освојио рекордну пету титулу на првом Грен слему сезоне престигавши Роџера Федерера и Андреа Агасија.

Рекордан број узастопних полуфинала на Ролан Гаросу

Новак још увек није освојио Ролан гарос, иако је по резултатима на овом турниру то свакако заслужио. Један је од двојице играча у историји који су победили Надала на париској шљаци, а ове године је изједначио Надалов и Федертеров рекорд од пет узастопних полуфинала.

Рекордан број титула у Индијан Велсу

Финале Индијан Велса ове године донело је још један сјајан дуела Ђоковића и Федерера. Српски тенисер је славио после три сета и у исто време изједначио рекорд Швајцарца по броју освојених трофеја на овом Мастерсу (4).

Први играч који је три пута освојио Мајами и Индијан Велс у истој години

Након Индијан Велса Новак ниеј стао. Већ у Мајамију је освојио још једну Мастерс титулу победивши у финалу Ендија Марија. Том победом Ђоковић је постао први човек који је освојио три пута у истој години Индијан Велс и Мајами.

Први играч који је освојио прва три Мастерса у години

Мастерси су највећи турнири после Грен слемова, а Ђоковић је после Индијан Велса и Мајамија у 2015. освојио и трећи турнир ове категорије у сезони – Монте Карло. Нико пре српског тенисера није успео да освоји трофеје на прва три Мастерса у години.

Трећи играч који је играо финала свих Грен слемова у години

Иако није успео да оствари невероватан подухват и освоји сва четири Грен слема у једној години, Новак је успео да стигне до финала на сва четири највећа турнира. Пре њега то је у историји успело само Роду Лејверу и Роџеру Федереру.

Краљ тврдих подлога

Освајањем Аустралијан опена Новак је оборио још један рекорд. Сада има најбољи проценат победа на тврдим подлогама. На Аустралијан опену и УС опену има проценат од 87.70% победа, а на свим турнирима на овој подлози је такође најбољи у историји са 83.8%. Српски тенисер на Грен слемовима има скор 107-15, а на свим турнирима 440-85, што га чини најуспешнијим играчем опен ере на овој подлози.

20+ победа против велике четворке

Нико од велике четворке пре Новака није савладао сваког од највећих ривала по 20 пута. До овог рекорда Ђоковић је стигао у Шангају када је победио Ендија Марија у полуфиналу тако га 20. пут савладао.

Новак против Марија води са 20-9, изједначен је са Федерером (21-21) иако се не рачуна финале завршног Мастерса које је Швајцарац предао, а негативан биланс има само са Надалом (22-23).

Седам финала Мастерса у једној години

Још један доказ Новакове доминације у 2015. години. Нико пре њега није успео да у једној сезони стигне до седам финала на турнирима Мастерс серије, а управо то је пошло за руком Новаку у Шангају.

Највећа зарада у једној сезони

Српски тенисер престигао је рекорд Рафаела Надала када је у питању зарада у једној години. Новак је већ зарадио више од 16 милиона долара и тако престигао Надалов рекорд од 14.570.935 који је остварио 2013.

Највећи број АТП поена

Нико у историји није имао 16.785 поена колико Новак тренутно има. Ђоковић има невероватних 8.035 поена више од другопласираног Ендија Марија и то је довољан показатељ доминације најбољег играча света.

Који вам је од ових рекорда најупечатљивији?

Коментари / 0

Оставите коментар