Мигранти ће ударити на економију БиХ

Све је извјесније да ће избјеглички талас са Блиског истока запљуснути и БиХ, што би, према мишљењу надлежних, осим хумане димензије помоћи људима у невољи, могло да нам донесе економске проблеме, а није искључено ни да би, због евентуалних криминалних радњи, представљало изазов за полицију.

Босна и Херцеговина 22.10.2015 | 07:50
Мигранти ће ударити на економију БиХ

То су, дакле, још нека од отворених питања која су нам, могуће је, пред вратима, поред старог проблема који се односи на скромне смјештајне капацитете уколико нам, као успутну станицу, дођу Сиријци, Авганистанци и остали, што није искључено.

Наиме, процјењује се да постоји велика могућност затварања граница Словеније, а потом и Хрватске, због чега се може очекивати да ће избјеглице промијенити руту и врло вјероватно се преко територије БиХ упутити даље према земљама западне Европе.

"Уколико дође до масовног прилива избјеглица, кључни проблеми у држави би могли бити удар на економију, а такођер би постојала могућност одређених радњи које нису у складу са законима БиХ, мислећи на одређене криминалне радње", рекао је "Независним" Изет Низам, замјеник директора Службе за послове са странцима БиХ.

Служба за послове са странцима БиХ, рекао нам је Низам, свакодневно прати стање на терену и размјењује информације са другим институцијама.

Ситуација се, поручује он, на терену прати у континуитету, и засад је, како нам је потврђено, евидентно да у БиХ нема масовног прилива, али ни појединачних улазака избјеглица.

Исто нам је казала и Санела Дујковић, портпарол Граничне полиције (ГП) БиХ, која увјерава да је стање на граници БиХ и даље мирно, те да нису имали случајева већег или мањег прилива избјеглица са Блиског истока из Србије.

"С обзиром на избјегличку кризу у региону, ГП БиХ правовремено је сачинила локалне и регионалне планове у случају већег или масовног прилива избјеглица на границу БиХ", поручује Дујковићева.

Сачињен је и Оквирни план дјеловања ГП БиХ којим је предвиђена прерасподјела људских, али и материјално-техничких ресурса на дијелове границе гдје би се указала потреба.

"Припадници Граничне полиције БиХ у случају масовног прилива избјеглица на границу БиХ поступат ће у складу с Планом хитних мјера који је усвојило Вијеће министара БиХ. Тим планом, уз остало, осигурава се хуман третман миграната, односно избјеглица у складу са законодавством из области миграција и азила и међународним правом", појашњава Дујковићева.

Стручњаци за безбједност сматрају да, са друге стране, опасност од доласка великог мигрантског таласа у БиХ још није у алармантној фази, а ако се то ипак догоди, проблема неће мањкати.

"Ако се то деси, проблеми су вишеструки. Не само економски и криминогени, већ и политички. Гледајте, полицијске агенције ни у Хрватској ни у Словенији не сналазе се, па не можемо очекивати ни сналажљивост наших, које су оптерећене низом проблема какве немају агенције у сусједним државама", појашњава Предраг Ћеранић, стручњак за безбједносна питања.

Не тјеше га изјаве према којим би се узимали отисци прстију миграната и у бази података се провјеравало да ли је неко од њих терориста.

"Мислим да то није реално. Када вам треба лична карта, и сами знате каква слиједи процедура. А да не говоримо о таквим ситуацијама када треба близу границе дислоцирати рачунаре, скенере и остале уређаје", наводи Ћеранић.

Због тога он сматра да се наше службе у случају прилива великог броја избјеглица не би снашле на начин како се то жели приказати.

Открили злоупотребе
Инспектори Службе за послове са странцима БиХ у сарајевским хотелима, хостелима и осталим сличним објектима извршили су провјере издавања хотелских ваучера и, како увјеравају, успјели су да региструју на који начин одређена лица злоупотребљавају те ваучере.

"Ту радњу смо прекинули и врше се додатне провјере одређених субјеката како у БиХ, тако и ван државе", наводи Изет Низам, замјеник директора Службе за послове са странцима БиХ.

Иначе, на основу тих ваучера се издају краткорочне визе за БиХ, а које су раније за улазак користили држављани Сирије и осталих земаља Блиског истока.

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Србин

22.10.2015 06:59

Коју економију? Па ми то немамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

22.10.2015 08:49

Тако је ми је немамо, али је имају политицари и њима блиски, па ово се односи на њих алил им треба народ да се побуни, несмију они јавно да се истицу!!!!! ОПЕТ ЗАМАЈАВАЊЕ НАРОДА!!!!

Name

зузу

22.10.2015 07:19

Хахааахааххаха коју економију немој дасе срамотите како је тито умро са њим је све умрло и економија и све остало једино би лопови мозда били осиромасени

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

22.10.2015 13:47

Дефинитивно, ударац у празно!?

ОДГОВОРИТЕ