Италији се одузима титула шампиона, поништава се СП 2006?!

А све због највеће кризе у немачком фудбалу који је оптужен за корупцију!

Фудбал 22.10.2015 | 15:20
Италији се одузима титула шампиона, поништава се СП 2006?!

Немачки фудбал потреса највећа криза у историји након оптужби да су челници тамошњег Фудбалског савеза подмитили чланове Извршног комитета ФИФА приликом гласања за избор домаћина Светског шампионата 2006. године.

Због ових оптужби пред ФИФА комисијом за интегритет биће ускоро саслушани председник тамошњег Фудбалског савеза Волфганг Ниерсбарх, као и легендарни Франц Бекенбауер, који су били главни протагонисти кандидатуре Немачке за организацију Мондијала и који су, како тврде немачки медији, знали за подмићивање.

Познати лист Шпигл открива да је извршни директор Адидаса Роберт Луј-Драјфус, донирао у корист победе Немачке 10.300.000 швајцарских франака (око 6.700.000 евра), а да је након тога Немачка у гласању добила Јужну Африку тесно са 13:12.

И како то обично бива у озбиљним земљама, одмах су кренуле приче и о могућем исходу целе истраге коју ће спровести ФИФА, а немачки медији доносе неколико кључних питања на која очекујемо одговоре врло брзо:

*Хоће ли Италији бити одузета титула шампиона из 2006?

Врло тешко. Иако су на Тур д Франсу или у неким америчким спортовима одузимане титуле након што су били доказани допинг или манипулације. Када је реч о Светском првенству тешко да ће бити овакав случај јер ФИФА није имала сазнања током турнира.

*Колика је била зарада од СП 2006?

Када се одбије порез који је плаћен држави Немачкој, као и зарада која је припала ФИФА као иницијатору Мондијала, долазимо до чињенице да су Фудбалски савез Немачке и тамошња фудбалска лига поделили 50.600.000 евра.

*Може ли Ниерсбарх да постане председник УЕФА сада?

Након суспензије Мишела Платинија, управо је председеник ФС Немачке био први фаворит да га наследи на тој функцији. Добра ствар за њега је што, као што тврди Шпигл, не постоје конкретни докази д аје умешан у ове оптужбе. Али, проблем је што летос Ниерсбарх није обавестио о овом скандалу чланове Извршног одбора већ је спроводио сопствене истраге што није смео.

*Хоће ли неко сносити последице?

Врло је могуће! Јер ако је 6.700.000 евра пребачено без ичијег знања са рачуна ФС Немачке на рачун ФИФА, јесно је да је то предмет за пореске власти, које немају евидентирану ову велику уплату.

*Може ли Немачка да се кандидује за организацију ЕУРО 2024?

Тренутно, нема шансе. Енглези су главни фаворити, јер су прескочени због чињенице да се ЕП 2020. године игра по другачијем систему у више европских градова. Домаћин шампионата 2024. биће објављен за две године, а осим Немачке и Турска је послала сигнал да је заинтересована.

*Колико је била чиста организација Мондијала у Француској 1998?

Некадашњи потпредседник ФИФА Чак Блезер прионао је агентима ФБИ да су он и неколицина гласача били подмићени од стране ривала из Марока са неколико милиона долара. Француска је свакако доибила турнир, а Блазер је сада заштићени сведок ФБИ.

*Јужна Африка 2010. је такође проблематична?

Блазер је рекао ФБИ под заклетвом да су он и остали чланови ФИФА примили мито како би гласали за Јужну Африку.

За Русију 2018. и Катар 2020. тек ће се испитати наводи о малверзацијама и подмићивањима унутар ФИФА, а треба истаћи и да не постоје никакви наводи или докази да је било неправилности приликом додељивања домаћинстава Јапану и Јужној Кореји (2002) и Бразилу (2014).

Коментари / 0

Оставите коментар