"Косово" на корак до чланства у Унеско

Извршни савет Унеска подржао је на данашној седници пријем "Косова" у ту организацију, јавио је РТС. За је гласало 27 чланова тог тела, 14 против, а 14 је било уздржано. Коначну одлуку о томе да ли ће "Косова" бити примљено у ову организацију донеће Генерална конференција Унеска, која ће бити одржана од 3. до 18. новембра.

Свијет 21.10.2015 | 16:50
"Косово" на корак до чланства у Унеско

Предлог да "Косова" постане чланица Унеска поднела је Албанија и групе држава за пријем "Косова" у ту организацију, а Србија је позвала чланице Унеска да тај захтев одбију и одбаце.

Седница је почела нешто после 15 часова, убрзо је била прекинута због захтева Русије и Кубе, да би око 16.30 била настављена.

Како је пренео РТС, "Косово" је на седници Извршног савета Унеска представљено без симбола, а у згради Унеска налази се и косовски шеф дипломатије Хашим Тачи, који је ушао на седницу, али убрзо и напустио салу.

Јавни сервис пренео је да су представници Русије и Кубе, уз подршку Индонезије, затражили одлагање седнице.

Председик Извршног савета је то одбио, наводећи да је иницијатива закаснела.

Представник Кубе је потом затражио паузу, јер је према његовом мишљењу, прекршена процедура, сазнаје незванично РТС.

Седница је поново почела око 16.30 сати, да би само десетак минута касније била излагласна подршка за пријем "Косова" у Унеско.

Расправа је била затворена за јавност, а, како преноси Б92, очекује се да ће након одлуке бити објављено саопšштење и највероватније тонски снимак тог дела седнице.

О пријему "Косова" сада ће одлучивати Генерална конференција Унеска где се одлучује двотрећинском већином између 195 држава чланица од којих је 111 признало "Косова", а 84 није.

Та седница ће бити одржана од 3. до 18. новембра.

Русија, Куба, Кина, Аргентина, Шпанија и Бразил успротивили су се идеји да творевина попут Косова може да буде члан Унеска и најавили да ће образложити своје ставове на пленарној седници.

Предлог је подржžало много земаља међу којима су Аустрија, Данска, Финска, Француска, Немачка, Словенија, Велика Британија, ŠШведска, УАЕ и САД.

Државни и црквени врх и представници САНУ, на јуче одржаном састанку у згради Председништва, позвали су чланице Унеска да захтев "Косова" и земаља које тај захтев подржавају одбију и одбаце.

У закључцима са тог састанка је указано и да Српске цркве и манастири на Косову и Метохији припадају баштини у власништву Српске православне цркве и Републике Србије, и да би свако отимање те баштине значило недвосмислено угрожавање опстанка најзначајнијих религијских, културних и историјских споменика српског народа, али и европског и светског културног наслеђа на Косову и Метохији, али и српског становништва које и даље живи на том подручју.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је јуче да Србија чини све могуће напоре како би спречила пријем "Косова" у Унеско као и да су шансе Србије много веће на Генералној конференцији.

"За изгласавање предлога потребна је проста већина гласова, а гласови уздржаних се не рачунају. Најреалније је да ће се пре гласања повести расправа коју су најавиле неке државе. Такође, могуће је и да се простом већином изгласа затварање дебате, као и неко алтернативно решење", рекао је Тањугу амбасадор Србије при тој организацији УН Дарко Танасковић.

 

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

киза

21.10.2015 14:57

Нека раде ста хоце. Ми на то не моземо утицати. Само је битно да српски народ не призна ту тзв. дрзаву. Када буде повољан историјски тренутак треба ресавати тај проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трок

21.10.2015 15:14

А до тад це српски народ да биолошки нестане.

Name

xx

21.10.2015 17:40

Е мој српски народе, против тебе гласасе браца црногорци и македонци! Срамота и ф.ј! Ф.ј, ф.ј!

Name

бриселски споразум

21.10.2015 15:11

Сад разумемо ста је све потписано у бриселском споразуму а господа на власти трази сад да се не прими Косово у унеско . Е нек нам је бог напомоци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

зузу

21.10.2015 15:37

Ми Срби смо будале да нам кроје судбину неко ко хиљаде киломатара зиви од насе земље нит нас познају ни насу историју до јуце нас бомбардовали. Зар овај народ није способан да устане против тих тзв.сила и одбрани своју дједовину и оцевину? Срби треба устанак против сиптара, па ко остане после тога они силом отимају, а силом Срби вратите своје, па ко презуву једном и то це се морат десити сто прије то боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре зузу

21.10.2015 16:03

Лако је туђим по самару пљескати. Што ти не идеш па се бориш? Сила Бога не моли.

Name

ре зузу

21.10.2015 16:14

А ти прва да борцима дизес морал.

Name

Соколац

21.10.2015 17:13

Да имамо паметне своје политичаре а не ове што нам је Запад увалио окренули би се Русији и БРИКСу . Шта су очекивали од фашиста друго , бомбардовали нас , понижавали , довели Блера у владу Србије да докажу да нам је власт само обична руља керова послушника . Саће после Блиског Истока Путин овамо ријешавати ствари . Биће нам част у његовој војсци бити . А ми Срби злопамтила вратимо вишеструко

Name

Промјена

21.10.2015 15:41

Потпуна промјена и реформа УН, УНЕСКА и свих међународних организација јер су стављене у службу западних земаља. Очигледно је, а није ни лоше промијенити сједиште УН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

21.10.2015 17:15

Промјениће га Путин . Неће се знати ни гдје је било

Name

пословица

21.10.2015 15:42

Требамо ову пословицу напокон схватити: Ругала се руги руга, па јој била друга... Јер то је истина и факт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каyа

21.10.2015 16:08

Кад председник Српске академије наука казе оно сто Тома Ноколиц не сме али зна, да је Косово дефакто изгубљено и да га Србија не мозе контролисати, јер то је потписано много прије и Србима на северу дато је мало аутономије. Политиком смо изгубили и српску Крајину, политиком назадном и Република Српска је угрозена, јер погресни људи глуме спасиоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

21.10.2015 16:27

Луди Срби хоће у ЕУ. Ето како им тзв. Европа узвраћа. Но док је издајничког режима у Србији, овоме неће бити краја. Док не одвоје Војводину и Санџак неће се зауставити. Бивши Радикали су већ до сада више упропастили Србију, него све досадашње власти заједно. Умјесто да се окрену Русији и откаче од шупље приче о уласку у ЕУ, они и даље лажу и обмањују сопствени народ. И слијепац види да је дошло до промјена на геополитичкој сцени и да Америка и ЕУ више нису главни играчи, него Русија и земље са њом у Савезу. Само окретање Русији и руска војна база у Србији, могу зауставити даљи распад Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хммммм

21.10.2015 16:29

Олоси европски,само хоце да Србија опет зарати и српски народ да га буде мање,јаде јадне само са Русима и Кином у пакт и вољно па ко дирне у њихову алиансу авиону и сравни г...а, прелазе све границе људцкости. Не волим насиље рат али ово води томе. И људи постају агресивни јадни и цемерни са таквим стварима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коки

21.10.2015 16:34

Ста це на ово реци злазни сејтан-предсједник, Ђикан????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муре

21.10.2015 16:54

Краљ си, мајке ми :-)

Name

Јоки

21.10.2015 16:42

Људи па то је нормално да признају Косово. Слобина политика је то урадила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

21.10.2015 17:02

Е моја Србијо за ким ти трчиш . Окрећи се БРИКСу док нас нису истребили начисто . Нема нам живота без Русије а она ће ако Бог да убрзо Европу да постави дје јој је мјесто и да истреби фашизам јер је моћна и јака .

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Соколац

21.10.2015 17:28

Није ни цудо сто тако размисљас кад си под буквом родјен.

Name

Соколац

21.10.2015 17:19

НИКАКВА НИЈЕ ТАЈНА ДА ГА ЈЕ МЕРКЕЛ ПОСТАВИЛА . АЛИ САД МОРА У РУСИЈУ КОД ПУТИНА НА РАПОРТ ЈЕР ПУТИН ВОЛИ СРБЕ А НЕ ПОЛИТИЧАРЕ . ЗНОЈИЋЕ СЕ АВ АВ ТАМО БОГА МИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

зузу

21.10.2015 17:58

За оне који ме прозвасе у коментару јесам зенско а сутра бих узела пуску у руке и правац Косово нек одма погинем тамо бар бих њи десет повела са собом на онај свијет и ако икад поцне рат са косовом бицу први добровољац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

21.10.2015 18:31

Имам једно питање за Српску правослану цркву и новокомпоноване српске историцаре. Османлије су на освојеним подруцјима свугдје порусили или принамијенили хрсцанске цркве само у Србији не. Објасните ми засто?

ОДГОВОРИТЕ