Како су жестоки момци добијали надимке

На први поглед можда делују неозбиљно, али иза ових надимака стоје "најозбиљнији" и најопаснији момци београдског подземља.

Србија 21.10.2015 | 14:59
Како су жестоки момци добијали надимке

 Шта надимак говори о "лошем момку" и како га добије?

Надимак као карикатура

Ранац, Пајдо, Фукса, Жилет, Пајсер, Лопата, Шмрки - само су неки од најразличитијих надимака које носе криминалци у Србији. Према речима криминолога Златка Николића, надимци су врло битна ствар, са социолошког аспекта.

-Надимак вам је као карикатура. Из урађене карикатуре ви можете све да сазнате о неком лику, и карактер и све. Надимак криминалцу мења име и презиме. Ако неко каже Мило Бритва, зна се да је то уличарски надимак. Ако Хашима Тачија зову Змија, онда се зна шта то значи. Значи надимак је печат карактерних особина. Најчешће се добијају у основној школи, устаљују се до тинејџерских дана и потом остају цео живот, прича Николић за Србија Данас.цом

Полицијска претрага по надимцима

Полицији је надимак веома битно због компјутерских претрага. Ми, који се бавимо криминологијом, из надимка извлачимо бројне закључке и опис пишемо у психолошки досије те особе - објашњава Златко Николић. Надимак је врло битан и за безбедносне структуре. Полиција бележи све надимке у криминалне фајлове, јер се деси да тако пронађу починиоца неког дела.

- Деси се, рецимо, да полицијски инспектори сазнају да је неко са специфичним надимком опљачкао неку пумпу и једино то имају од података. Онда крену са испитивањем и покушају да пронађу разбојника. У одељењу за извршење кривичних санкција је и данас врло битна ставка надимак осуђеника, чак је у програму обавезно уписати надимак оптуженог. Надимак је замена за име и презиме и тако је не само у српској мафији већ и у италијанској, албанској и другим - додаје Николић.

Познато је да су Жељка Ражнатовића звали Аркан, али једино је у полицијским документима остао забележен његов надимак Хибрид. Милорад Улемек Легија није волео да га зову Цема, како су га прозвали другари из Новог Београда, јер је стално дизао тегове напуњене цементом. Није волео ни надимак Цуца, како су га звале девојке, али ни Болид, надимак који су му дали старији другови.

Како су добили надимке

Душан Кнежевић, Буца Ал Капоне (отац Александра Кнежевића Кнелета)
Проводио је време на Мостару, око биоскопа „Зеленгора“. Продавао је млеко и шверцовао се у салу да гледа филмове о Ал Капонеу.

Жељко Ражнатовић, Аркан
Надимак је добио по главном јунаку његовог омиљеног цртаног стрипа - чаробњаку Арканусу. Први Арканов надимак у детињству био је Хибрид.

Миле Ђорђевић, Бомбона
Арканов кум је надимак добио због кесице бомбона коју је стално носио са собом

Ђорђе Божовић, Гишка, Дебели
Надимак је добио још у детињству због вишка килограма

Горан Вуковић, Мајмун
Убица Љубе Магаша Земунца надимак је добио због способности да се са спољне стране попне на други спрат зграде

Раде Ћалдовић, Ћента
Сарадник Љубомира Магаша (Љубе Земунца) надимак је добио по аргентинском боксеру, пошто се овим спортом бавио у Штутгарту. Друга верзија је да су га Ћента звали по врсти голуба

Владимир Милисављевић, Будала („земунски клан“)
Надимак је добио по томе што је једини у клану завршио факултет, па су га остали исмевали да је будала. Најинтелигентнији члан клана из Шилерове говори више светских језика.

Душан Спасојевић, Шиптар, Дућа („земунски клан“)
Надимак је добио по томе што је годинама трговао дрогом са Албанцима с Косова и због порекла из Медвеђе

Миладин Сувајџић, Ђура Мутави („земунски клан“)
Многи с којима се повремено виђао су мислили да је потпуно нем. Никада није причао.

Бранко Јефтовић, Јорга („миљаковачки клан“)
Надимак је добио по бившем југословенском репрезентативцу у каратеу Илији Јорги у седмом разреду основне школе. Пре почетка једног школског часа, Јефтовић је на столу професора оставио новински извештај о успеху каратисте на иностраном првенству

Млађан Мићић, Пацов („земунски клан“), Браничевски краљ дроге
Венчани кум Душана Спасојевића надимак је наследио од оца, а исти надимак имао је и његов деда

Дејан Миленковић, Багзи
Надимак је добио по Бенџамину Сигелу, званом Багзи, једном од највећих америчких гангстера из времена прохибиције, склон насиљу и бруталним убиствима.

Извор: Србија данас

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Фактички

22.10.2015 06:57

Неки мафијаши су изостављени, нпр. не пише како је Ронхил добио надимак, а затим Полуга?

ОДГОВОРИТЕ