Анализа - ЛШ: Срби немају клуб у лиги, а више их је од Енглеза!

Енглеска је у паници, јер поред Челсија, Ситија, Јунајтеда и Арсенала, ова земља има само 12 играча који су наступили у Лиги шампиона. Срба је више, иако немају представника. Али, и то је за бригу...

Фудбал 20.10.2015 | 23:45
Анализа - ЛШ: Срби немају клуб у лиги, а више их је од Енглеза!

Сада већ давног 26. децембра 1999. године, Челси менаџера-играча Ђанлуке Вијалија постао је први клуб у историји енглеског фудбала који је наступио са свим странцима у стартних 11.

Победу над Саутемптоном у гостима од 1:2 остварили су: Ед Де Хуј (Холандија) – Алберт Ферер (Шпанија), Франк Лебеф (Фрацнсука), Емерсон Томе (Бразил), Дан Петреску (Румунија) – Селестин Бабајаро (Нигерија), Гус Појет (Уругвај), Дидије Дешан (Француска), Роберто Ди Матео (Италија) – Габријеле Амбросети (Италија) и Торе Андре Фло (Норвешка).

Није само увелико отпочела "колонизација" Премијер лиге довела до овог случаја, већ и прехладе двојице стандардних у то време, репрезентативаца Енглеске, Криса Сатона и Дениса Вајса. У финишу утакмице Вијали је увео двојицу Енглеза, Џона Харлија и Џодија Мориса.

И да су Сатон и Вајс били здрави тог викенда, генерално, било је питање када ће се овај случај догодити...

Неколико блокова одатле, у северном Лондону, такође је настајала колонија странаца под вођством Арсена Венгера, па је Арсенал после неколико мечева у којима је имао деветорицу, десеторицу или сву једанаесторицу странаца, 14. фебруара 2005. године наступио без иједног Енглеза – у протоколу!?

За разлику од Вијалија, који је у финишу ипак увео двојицу домаћих играча, Венгер у победи над Кристал Паласом од 5:1 није то могао да уради, јер се одлучио искључиво за стране играче. Наступили су: Јенс Леман (Немачка) – Лорен (Камерун), Коло Туре (Обала Слоноваче), Паскал Сиган (Француска), Гаел Клиши (Француска) – Патрик Вијера (Француска), Робер Пирес (Француска), Еду (Бразил), Фелипе Рејес (Шпанија) – Денис Бергкамп (Холандија) и Тијери Анри (Француска), а играли су још Сеск Фабрегас (Шпанија), Матје Фламини (Француска) и Робин ван Перси (Холандија).

Неупотребљене измене били су Филип Сендерос (Швајцарска) и Мануел Алмунија (Шпанија).

То су били екстремни примери као наговештаји нечега што ће ове јесени забринути Енглеску – у прва два кола Лиге шампиона наступило је само 12 Енглеза (!?) у редовима 24 клуба учесника, од којих четири стиже из Премијер лиге.

Дакле, у просеку, тројица по тиму из матичне земље!

Срба и Хрвата има више, узгред речено. По 13 играча већ је наступило у Лиги шампиона из наше и суседне земље, а више од Енглеза има и Израелаца и Белоруса!

Гери Кејхил (Челси), Џо Харт (Манчестер сити) и Крис Смолинг (Манчестер јунајтед) једини су одиграли по 180 минута, два наступа забележили су Рахим Стерлинг (Манчестер сити), Кјеран Гибс (Арсенал), Алекс Окслејд-Чемберлејн (Арсенал), Ешли Јанг (Манчестер јунајтед) и Тио Волкот (Арсенал), а једну утакмицу имају Вејн Руни (Манчестер јунајтед), Рубен Лофтус-Чик (Челси), Лук Шо (Манчестер јунајтед) и Фил Џонс (Манчестер јунајтед), који је на овој листи само због 24 минута у игри на европској сцени.

Сити и Челси извели су по двојицу Енглеза, Арсенал тројицу и Јунајтед петорицу.

Енглези би могли да појачају своје позиције, а њихови репрезентативци и потенцијални репрезентативци стекну драгоцено међународно искуство уколико се Арсен Венгер, Жозе Мурињо, Мануел Пелегрини и Луј ван Гал (приметићете да ниједан није Енглез), сете кога још имају на клупи: Калум Чемберс, Стефан О'Конор, Дани Велбек и Џек Вилшер (Арсенал), Џамал Блекмен и Џон Тери (Челси), Фабијан Делф (Манчестер сити), Мајкл Карик, Сам Џонсон, Џес Лингард, Ник Пауел и Џејсон Вилсон (Манчестер јунајтед).

Неки од ових играча су повређени, попут Велбека, Вилшера и Делфа, а неки су класични "бацкуп" фудбалери, за које је тешко очекивати да ће добити шансу у Лиги шампиона, тим пре што ниједном енглеском клубу не иде добро у Европи, а Арсенал рецимо нема ни бод пред двомеч са Бајерном из Минхена. Сити и Челси су трећи у групи, Јунајтед други.

Поређења ради, Енглеска има четири клуба у Лиги шампиона и 12 играча који су наступили, Србија је без клуба у Лиги шампиона, а има 13 фудбалера који су за сада наступили.

Свесни на који начин се ово одражава на национални тим Енглеске, без обзира што су "три лава" импресивно прошла квалификације за ЕУРО 2016 (ова репрезентација има само једно полуфинале великог такмичења у последњих 25 година), и председник Фудбалске асоцијације Грег Дајк и селектор Рој Хоџсон више пута грмели су о овом проблему.

"Ако узмете број енглеских играча који су играли Лигу шампиона, једва их има за Хоџсонов списак. У том смислу миљама смо иза Немаца и Шпанаца. У 2014. години, само 23 Енглеза играло је фудбал квалитета Лиге шампиона. Исте године, наступило је 78 Шпанаца, 55 Немаца и 51 Бразилац. А, бројке иду у све лошијем смеру по нас", рекао је прошлог марта Дајк и ова јесен потврђује њетгове зебње.

"Ако желимо национални тим способан да се бори против најбољих на свету, морамо да уведемо неку промену", констатовао је.

Промене за сада нема, има само још горих података.

Јер, од шпанских 59 представника у Лиги шампиона у само два кола, велики проценат стиже из енглеских клубова и они тамо имају лидерске улоге. Санти Касорла у Арсеналу, Хуан Мата у Јунајтеду, Дијего Коста и Сеск Фабрегас у Челси, Давид Силва и Хесус Навас у Ситију.

Слично је и са Французима, који имају већ традиционално јако упориште у врхунским енглеским клубовима.

На крају, резиме... Док се Енглези сећају давне 1999. када је у незаборавном финалу Лиге шампиона Манчестер јунајтед са деветорицом Енглеза победио понос Немачке, Бајерн Минхен, није ово прича само о проблемима енглеског фудбала...

...већ и нашег.

Да је Партизан елиминисао БАТЕ Борисов у плеј-оф рунди квалификација за Лигу шампиона, после 180 одиграних минута Србија би на овој престижној листи вероватно била негде заједно са Аргентином и Португалијом, у врху, што само по себи сигурно не би значило да би наша репрезентација играла боље од онога што игра и како игра.

Наших играча у Лиги шампиона има исто колико и хрватских, белоруских и израелских, а за разлику од конкурената немамо преставника у најјачем такмичењу на континенту.

Фудбалери су нам носиоци игре у највећим европским клубовима, али и они који играју на Истоку, у БАТЕ Борисову, ЦСКА Москви, Астани или на југу, у Олимпијакосу и Макабију, па и на северу, у Малмеу, већ су ове сезоне скидали скалп фаворитима и, не само то, већ и постизали пресудне голове.

Нису сви ни на ширем списку репрезентативаца...

Дакле, док се Енглези без пораза у квалификацијама за ЕУРО брину што ниједан њихов менаџер не води највећих пет-шест клубова у земљи и што их једва да имају да се скупе за 11 играча у репрезентацији, са искуством у Лиги шампиона, наша брига је потпуно обрнута – како да играче који су у пуној снази и који на плећима носе највеће могуће оптерећење у фудбалу, организујемо у квалитетну и сложну групу када су заједно на терену.

Позиција Србије на овој престижној листи, у тренутку када имамо нула клубова у Лиги шампиона, недвосмислено потврђује таленат и квалитет наших фудбалера, као и репутацију коју тешко стичу и још теже чувају у иностранству. Међутим, резултати нашег националног тима такође недвосмислено потврђују да они своја најбоља издања приказују – када су у клубовима.

Притом не говоримо о томе да имамо квалитет да будемо прваци Европе, већ да "само" одемо на неко велико такмичење. Ништа више, за почетак...

СРБИ У ЛИГИ ШАМПИОНА:

Немања Максимовић (Астана, Казахстан)
Немања Милуновић (БАТЕ, Белорусија)
Филип Младеновић (БАТЕ, Белорусија)
Љубомир Фејса (Бенфика, Португалија)
Бранислав Ивановић (Челси, Енглеска)
Немања Матић (Челси, Енглеска)
Зоран Тошић (ЦСКА, Русија)
Стефан Митровић (Гент, Белгија)
Милан Бишевац (Лион, Француска)
Предраг Рајковић (Макаби, Израел)
Никола Митровић (Макаби, Израел)
Никола Ђурђић (Малме, Шведска)
Александар Коларов (Манчестер сити, Енглеска)

НИСУ (ЈОШ) НАСТУПИЛИ:

Лука Миливојевић (Олимпијакос, Грчка)
Марко Полетановић (Гент, Белгија)
Урош Витас (Гент, Белгија)
Радосав Петровић (Динамо Кијев, Украјина)
Александар Јевтић (БАТЕ, Белорусија)

ИГРА НА ДВОЈНО ДРЖАВЉАНСТВО:

Ненад Ерић (Астана, Казахстан)

Земља - фудбалера (клубова)

Шпанија – 59 (5)
Бразил – 53 (0)
Француска - 42 (2)
Немачка – 38 (4)
Аргентина – 23 (0)
Португалија – 22 (2)
Украјина – 20 (2)
Итаија – 19 (2)
Холандија – 18 (2)
Русија – 18 (2)
Белгија – 17 (1)
Израел – 16 (1)
Белорусија – 13 (1)
Хрватска – 13 (1)
Србија – 13 (0)
Енглеска – 12 (4)
Турска – 11 (1)
Шведска – 9 (1)
Швајцарска – 9 (0)
Грчка - 8 (1)
Итд.

Коментари / 0

Оставите коментар