Разгледнице - заборављени сувенири

Данас се разгледницама једнако обрадују поштар и прималац - толико су ријетке.

Република Српска 20.10.2015 | 16:36
Разгледнице - заборављени сувенири

У вријеме интернета и друштвених мрежа помало смо заборавили на најљепше подсјетнике на путовања - разгледнице. "Поздрав са Јадрана" данас слабо ко исписује на полеђини картонске фотографије.

Јесмо ли заборавили на ону неку необјашњиву чар у чину писања, али и добијања разгледнице, или смо само постали преокупљени другим стварима?

Статистика би сигурно показала да је број послатих разгледница из нпр. 70-их и 80-их година прошлог вијека, када нисмо ни знали шта је СМС, емаил или друштвене мреже, далеко веће од оних данашњих.

У Поштама Српске кажу како је слање разгледница готово ишчезло, а слање пошиљака се свело на пословну кореспонденцију, али…

“Ипак, у вријеме празника, примјетан је већи број таквих пошиљки. Иако не располажемо бројем послатих разгледница, јер се оне сврставају у исту категорију са обичним писмоносним пошиљкама, поштари и те како памте како су некада торбе биле пуне писама и разгледница”, каже за МОНДО портпарол Пошта Српске Жељка Кољанчић.

Данас је уручити разгледницу или писмо – доживљај, како за поштара тако и за корисника, јер је број уручених разгледница занемарив у односу на исту услугу од прије 15 – 20 година.

Колико је појава модерне технологије “крива” за то Кољанчићева каже да је, не само код нас, него и у свијету дошло до широке употребе модерних технологија, али и смјене генерација, а у таквом окружењу је тешко одржати традицију писане ријечи.

“Појавом модерних технологија, поштанска услуга, у контексту комуникације сведена је на минимум, а за то су “главни кривци” мобилни телефони и друштвене мреже. Вријеме у којем живимо диктира нове начине како комуникације тако и живота, стога можемо рећи да су сигурно утицали и на то да ријетко који корисник поштанских услуга, не само у РС, него и у свијету, пошаље у току године једну или неколико разгледница”, рекла је портпаролка Пошта Српске.

Неке од земаља у региону с циљем враћања популарности разгледницама уводе нове услуге, па је тако нпр. Хрватска ове године увела услугу е-постцард, којом можете преко апликације послати своју фотографију као разгледницу.

Поште Српске за сада немају активне пројекте у вези са побољшањем услуга у сегменту слања разгледница.

“Упознати смо са промјенама које Јавни поштански оператери у окружењу уводе како би повећали обим услуга, као што су “е-постцард” коју нуди Хрватска пошта, као и са “wеб телеграм” коју нуди Пошта Црне Горе и Хрватска пошта. Наше тренутне активности су усмјерене на прикупљање искустава из окружења, а везано управо за нове услуге, с циљем увођења истих или сличних”, истакла је Кољанчићева.

Знамо да слање разгледнице кошта мало више од слања СМС-а или поруке путем друштвених мрежа, али будите искрени - шта би вам од овога прије измамило осмијех на лице?

Да ли сте знали...
Сакупљање разгледница зове се делтиологија. У САД је овај хоби трећи по популарности, након нумизматике и филателије. Постцроссинг је интернет пројекат намијењен за размјену разгледница с другим људима из цијелог свијета. Сваки корисник који пошаље једну или више разгледница неком другом кориснику у свијету (адресе се добију случајним одабиром помоћу рачунара) добије онолико разгледница колико је послао, од неког другог корисника.

Коментари / 0

Оставите коментар