Јаја Туре је огорчен: Свима сметам!

Сјајни везиста Манчестер ситија сматра да је мета неоправданих критика и у Енглеској и у домовини.

Фудбал 20.10.2015 | 14:40
Јаја Туре је огорчен: Свима сметам!

Упркос свим трофејима, признањима и зарађеном новцу, Јаја Туре (32) дубоко је незадовољан човек.

Некадашњи везиста Барселоне, дугогодишњи стуб игре Манчестер ситија, не сматра да је његов рад довољно вреднован и да је прелако критикован. Највише је љут на енглеске новинаре, мада има шта и да замери онима у својој земљи, Обали Слоноваче.

Све то, саиграч нашег Александра Коларова отворено је признао у емотивном интервјуу "Л' Екипу", чије делове вам преносимо у целости.

"Окидач" излива љутње једног од најбољих фудбалера своје генерације било је питање: Да ли је осетљив на критике?

"Када се ствари раде добро, у смислу да ствари које радите напредују, то ме заиста интересује", почео је причу Јаја Туре.

"Последњих недеља, новинари су причали о мом 'новом одласку' из клуба. Шта је то, уопште? Тек смо завршили сезону коју је Сити завршио на другом месту табеле најјаче лиге на свету. Постигао сам 12 голова, иако сам морао да играм и за репрезентацију на Купу нација. Није ме било скоро два месеца, а критикују ме да нисам погађао као претходне године?!"

У сезони раније, Јаја Туре био је стралац 26 погодака. У Премијер лиги је 20 пута затресао мрежу.

"Нико не прича о стварима које говорим. Зато можете да схватите зашто сам огорчен. Овде је таква ситуација - када је неко лош, то се наглашава, а када је неко добар, то се 'крије у подруму'.

Зашто је тако?

"Не знам. Заправо, знам. Често имам утисак да сметам. И то много. Овде ствари никад нису назване онако како би и требало. Зашто не бисмо причали и о позитивним стварима исто колико и о негативним? Ми, Африканци, када радимо добар посао, волимо да то буде препознато. Јер, када је тако, онда брже напредујемо".

Како је стекао утисак да неком смета?

"Из неколико разлога. Када сам, 2010, стигао у Сити, чуо сам многе да говоре да ћу да 'убијем' фудбал! Долазио сам из Барселоне, као играч који није много играо у претходном периоду и они то нису схватили. Новинари су причали о мојој плати и говорили да је срамота да толико зарађујем. Упркос чињеници да сам тек био стигао и да сам дошао да помогнем да освојимо нешто. Многи људи - идиоти, кад морам тако да их назовем, ругали су ми се када бих то рекао".

"Питали су ме шта ћу ја, Јаја Туре, да променим у Манчестер ситију. И видели сте шта се потом догодило? Освојили смо практично све. Ја сам то успео, ми смо то успели, јер наравно да нисам био сам, али нико није опет причао о томе. У ствари то је то признање, које нисам добио. То је мало болесно".

Да ли је, због свега реченог, размишљао да оде из Манчестера пре него што је продужио уговор до 2017?

"Људи су мислили да ћу да одем због свега, али заборављају да сам искрена особа, која држи своју реч. Не бих отишао због свега што сам навео. Чак и ако је тамо много огорчених људи који су покушали да 'испрљају' моје име измишљајући ствари. Знам да ме много младих људи гледа".

И својим земљацима има шта да замери...

"Када те људи нападну, не би требало да одговараш, јер већину времена они ништа и не разумеју. На срећу, мој учинак и статистика говоре за мене... Није све што ми се догађа ненормално. Погледајте у Обали Слоноваче. Прошле сезоне, освојили смо Куп нација. То је била моја највећа жеља, мој највећи пројекат и коначно се догодио, после два пораза у финалима. Поврх тога, подигао сам трофеј као капитен".

И, шта с тим не ваља?

"Истовремено, код куће су свашта говорили и о мени и мојој породици и о мом брату Коло Туреу. И то није престајало. Поврх тога, рекли су и да сам био против повратка Дидијеа Дрогбе у репрезентацију. Иако сам био од оних који су га непрестано звали да се врати. И на то нисам одговорио. Урадио сам свој посао, освојио трофеј".

Није ваљда да те и код куће не воле?

"Наравно, постоје особе које ме цене, али се не истичу у први план као они други, који ме мрзе. Јако боли када видите да вас мрзе, иако се борите за одбрану боја заставе и њихове земље. Све то јако, јако боли", подвукао је огорчени везиста, који је ове сезоне на 11 утакмица постигао гол и наместио четири.

Јаја Туре недељно зарађује 300.000 евра. То значи да је у Енглеској зарадио више од 10 милиона само док је спавао!

У Манчестер сити стигао је 2010. из Барселоне и од тада са "грађанима" освојио две титуле, ФА Куп, Лига куп и Комјунити шилд.

Коментари / 0

Оставите коментар