Нашао сам своје српске коријене

Мехмедалија Нухић, верски аналитичар из Тузле, који је магистрирао на теми исламског фундаментализма, а спрема одбрану доктората на Правном факултету у Београду, каже да не само да се изјашњава као Србин, него се тако и осећа.

Босна и Херцеговина 19.10.2015 | 22:52
Нашао сам своје српске коријене

Један је од ретких Бошњака исламске вероисповести који се изјашњавају као Срби. Због тога трпи осуде у родном Лукавцу код Тузле, а на прозивке муслиманских националиста из целе БиХ одговара:

- Опрости им Боже, не знају шта чине! Ја сам то што јесам, мени нека суде по мојим делима, али се истине одрећи нећу.

Мехмедалија Нухић, верски аналитичар из Тузле, који је магистрирао на теми исламског фундаментализма, а спрема одбрану доктората на Правном факултету у Београду, за "Новости" каже да не само да се изјашњава као Србин, него се тако и осећа.

- Човек се може изјашњавати од прилике до прилике, од потребе до потребе, од нужде до користи, али осећати се може само исконски, наравно само уз услов истине и слободе. Потреба за правдом и жеља за слободом су темељне вредности српско-православне духовности, коју традиционалност и потреба јединства кроз духовност вере чувају вековима у српско - народном бићу и пре него што су Срби као народ припадали православљу.

* Тврдите да сте трагали за својим пореклом и да га сада знате. Шта сте открили, а како сте одгајани, у ком духу?

- У мојој породици, у којој сам одгајан, изузетно се пазило, по цену властитости, да личност буде уз истину и правду и уз оне људе коме су оне темељна вредност живљења и узрок страдалништва.

Признавала се истина и страдало се за њу. Мој прадеда Алија је 1912. године погинуо као српски војник, и то, његово страдање, представљало је почетак мог трагања. У даљем периоду, превасходно путем црквених списа, долазио сам до потврда које су ме све дубље и дубље водиле мом припадајућем индивидуалитету.

* Колико је данас код вас важно то традиционално српско, а колико верско, муслиманско? Да ли једно потире друго, а ако не, зашто не?

- Стојим на становишту да српство не потире ниједан облик практиковања осећаја нечије припадности духовном индивидуалитету. Напротив, Срби су народ који кроз историју није никада показивао аспирацију према туђим духовностима. Они су увек чували вредност јединства сопствене духовности, а што је био разлог њиховог сваковрсног страдања.

* Шта за вас значе, рецимо, Свети Сава, Немањићи, у којој мери су за вас били значајни Срби исламске вере као Авдо Хумо и Меша Селимовић?

- Срби су увек били везани за слободу која је изражавана државношћу и за истину којој је духовност основна вредност из које потиче.

Нажалост, то је био и основни камен спотицања који је дуго времена држао потребу за јединством као лажну категорију коју су, опет ћу рећи нажалост, користили они Срби које су политике интереса религија одвајали од стуба православног хришћанства и зарад интереса својих новостечених господара уламали су стуб јединствености и заједнице народа јужнословенског и најчешће потирали га биолошки на јужнословенском простору.

Ту су многи Срби исламске вероисповести. Ја ћу набројати само познате: Омер-бег Сулејманпашић Деспотовић, Дервиш-бег Љубовић, Али-Риза Даутовић, Салих Карабеговић, Мехмед Курт, Авдо Карабеговић Хасанбегов, Салих Казазовић, Авдо Карабеговић Зворнички, Хатиџа и њен брат Осман Ђикић, Ибрахим Хаџиомеровић, Али Фехим Џабић, Асим Шеремет, Смаилага Ћемаловић, Мухамед Мехмедбашић, Мустафа Голубић, Дервиш Шећеркадић, Хамид Кукић.

То су, затим Хасан Ребац, Шукрија Куртовић, Узеирага Хаџихасановић, Мустафа Мулалић, Решад Куртагић, Мујо Пашић, Хасан Бркић, Џемал и Шукрија Биједић, Осман Карабеговић, Шефкет Маглајлић, Мидхат Муратбеговић, Омер, Авдо и Хамза Хумо, Скендер Куленовић, Ћамил Сијарић, Меша Селимовић, Дервиш Сушић, Алија Коњхоџић, Исмет Пуповац, Џевад Галијашевић, Емир Кустурица, Амир Чамџић, Салих Селимовић...

* Да ли још има босанских муслимана који данас мисле као ви, али се боје да то јавно кажу?

- Ја сам разговарао са многим муслиманима на ту тему и интересовало ме је шта мисле о томе. Многи нису желели да изнесу свој став ради сопствених позиција у заједници које имају, многима је то разлог страха, а само један мали део заинтересовано је разговарао нарочито у смислу путева сопственог интересовања како и одакле да поуздано крену у писане материјале који би их водили њиховом пореклу. Само је мало одважних који смеју да изрекну резултате до којих дођу.

* Да ли су и колико по вашем мишљењу босански муслимани грешили у историјским одлукама да приђу Хрватима уместо Србима, односно зашто константно држе тензију према Србима већ 100 година?

- Босански муслимани су западном хришћанству увек били представнички легитимитет уз помоћ којег су јужнословенско биће све више настојали да потискују са његовог биолошког простора. Они су елеменат страдања и нестајања, којег нажалост нису свесни, исто као и остатак већине Јужних Словена.

Почетак интеграционог јединства и остварења јединствене религијске заједнице видели су босански муслимани у османској власти. Та је власт Јужним Словенима била агресор. Протеривање агресора, за босанске муслимане Јужне Словене није био чин ослобођења. Из тог разлога, од тад, па све до сада они у Србима не виде сопственост, него услове који су прекинули континуитет њихове тежње ка остварењу јединства у оквиру верске заједнице.

* Како гледате на све већи број вехабијских група у БиХ?

- Постојање вехабијске заједнице је рецидив протеклог грађанског рата на територији бивше БиХ. Данас се тај правац развија као концепт повратка стварном стању вредности и баштињењу ислама као религије, по убеђењу припадника те заједнице, а којег се нити поглаварство Исламске заједнице, а нити носиоци унутрашње политике босанско-муслиманског руководства не одричу.

* ИМА ли међу босанским муслиманима у Сарајеву интелектуалаца, људи који су спремни отворено о овим питањима разговарати или је сарајевска чаршија ипак јача?

- Међу званичним мислим да нема, а они су кормилари страдања народа истог језика, истих обичаја и исте културе, а различите вероисповести. Постоје и они други, којима "рат није био брат" али они су толико минимизирани и не дозвољава им се да поведу икакву иницијативу која би водила народном јединству. Највећи носиоци блокаде таквих појединаца и група су медији на територији Федерације БиХ.

* Због чега су годинама табу теме протеривање и убиства Срба из Сарајева почињена за време рата?

- Такозвано источно питање одувек су решавали несловенски народи. Када год би се оно покушало довести до решења самостално од стране Словена, то је етнички и биолошки коштало највише српски народ. Сопствена зла "оних који се моле другом богу" приказивана су као неправде учињене припадницима њихове вере. А у ствари, у суштини, коју босански муслимани никако да разумеју, увек се понавља да страда исти народ, истих обичаја, истог језика и исте културе. На жалост нашу јужнословенску.

* Може ли и како доћи до помирења међу народима у БиХ и ко или шта су по вашем мишљењу највећи кочничари тог процеса?

- Процес народног измирења је одавно и увелико теоријски завршен. Практично не дозвољавају да заживе утицаји елемената изван БиХ, а проводиоце таквих утицаја ја највише видим у руководственим структурама босанских муслимана. Био бих тенденциозан када бих окривио те структуре у целости, али кључни појединци и више њих из различитих политичких опција као представници муслимана у БиХ, а не народа, (односно и других), заједнички делују да не дође до сједињења народа.

Извор: Курир

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

спартак

19.10.2015 20:55

Добродосао људинооо...Свака цаст за искреност..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.10.2015 07:50

Води те га доктору,човјеку треба помоч.

Name

фв

20.10.2015 08:37

Сви ми водимо порекло од некога зато дајта на ДНК анализу !А да ли људина или није то најбоље знају они што су се дружили са њим !

Name

тт

20.10.2015 08:44

А Кебин син када је променио веру ,сви су га пљували .

Name

Етницитет је једна ствар

19.10.2015 21:04

Религија друга. Не мозес бити Арапин иако си Муслиман али увијек мозес бити Србин. Мени је симпатицно и нико не треба да се љути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

19.10.2015 21:12

Офирно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коко

19.10.2015 21:24

Мрзим све гузо лизце ма од кога дошли

Name

Лукавцан

19.10.2015 21:29

Лицно познајем дотицног и гарантујем да ово сто је написано није потекло од њега, укљуцујуци и све текстове које потписује. Лик није у стању обликовати двије повезане реценице, у сто се мозе увјерити свако ко погледа његов интервју на јутјубу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амеба

19.10.2015 21:44

Ста је спорно,сви смо ми Срби,општепозната чињеница

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре амеба

20.10.2015 05:10

Нисмо сви Срби, ја сам Босњакиња и докле год будемо једни другима несто наметали имацемо проблеме.

Name

Судија

20.10.2015 09:16

Како нисте сви Срби? Зивите на српској земљи, писете , цитате и говорите српски. Носите српско презиме. Да сте били Турци побјегли би заједно са њима из Босне и Херцеговине или би били побијени. Кад цете доци конацно памети?

Name

Геограпхy

19.10.2015 21:45

Свако се може изјаснити како жели или како се осјећа и то не треба осудјивати али кад читам остатак текста као да гледам оног Галијашевића за којег се зна на чијем је платном списку. А прије неколико мјесеци поједини тзв. политичари у кантону Сарајево се изјашњавали као Срби да би прошли у скупштину јер изјашњавајући се као Бошњаци нису имали никакве шансе. Данас људи мијењају нацију за пар стотина да не говорим хиљада марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

19.10.2015 21:46

Сад ће се и овом за ову изјаву морати дати 10 милиона као и Кустурици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еди

20.10.2015 05:35

А онда це 9,5 опет вратит Додику....

Name

Ецце хомо

19.10.2015 21:56

Ево Србина: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=М3ДwСЦГwВЗ8

ОДГОВОРИТЕ
Name

ахх

19.10.2015 22:00

Ти си колега двоглави Арапин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кекси Мујо

19.10.2015 22:31

Ја мислио несто озбиљно... Имате ли још којег патетичног лика ове класе ?! Ито прочитах читав текст ! Хвала на линку, бтw.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јес,јес

19.10.2015 22:49

Нек скине гаце па нек види јел србин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дај ба

19.10.2015 22:50

Сарлатан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озз

20.10.2015 00:12

Још један, сада већ бивши мухамеданац, такођер из Тузле, као и Меша, као и Мухамед - осјећа се Србином! Живила Србија, Живила Српска, живила слобода, истина и правда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Историја

20.10.2015 04:46

Још не знам ко је и када "забрљао" ову цијелу причу да су Срби само православци. Црква, политика? Не знам. Знам само да племе Срби не живи само на Балкану него и на сјеверу Европе: Ми на овим просторима их зовемо "лужички Срби". Њихов језик (односно два дијалекта) су јако, јако слични језику који овдје говоримо. Њихово научно удружење се на "њиховом" зове "Маћица Сербска". Они су прије били евангелисти а данас су углавном католици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан ... као у слободи

21.10.2015 12:57

И црква и политика. Јасно је да нација и вјера нису исто као и то да су испреплетени. Јасно је и да егзистирају у простору тј. на тлу сто онда префсељава и цврсцу материјалну димензију због које се како смо видјели онда и гине. Мислим да најцесце гину они који нису свјесни самих себе. Кад кренете изнутра према вани наци цете истину. Овако са бављењем другим око себе, само мозете оцекивати конфликт.

Name

Црни

20.10.2015 05:08

Твојој школи свака част а ти си као човјек нула , како си год издао своју вјеру издао би и туду у први разред из почетка мораш нема ти друге

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре црни

20.10.2015 09:42

Није он издао своју вјеру, он се својој вјери вратио.

Name

Муња

20.10.2015 05:10

Да си нашао гдје комад мозга боље би прошао у животу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

20.10.2015 05:24

Знају Срби а знају и Муyслимани ко смо били и ко смо остали или постали, из тих разлога и турскога зулума СРБИ су увек имали разумевање за муслимане и њихово прихватање ислама знајуци за њихове србске корене отуда никада није било агресије од стране Срба на муслимане који зиве на Балкану. Са друге стране то су знали и наси непријатељи манипулисали су са муслиманима наводили их на злоцине као сто су то радиле устасе а у последњем рату устасе и арапи то јесте мудзахедини тако да се кроз историју стварао геноцид муслимана над србима сто су Срби направили неку врсту освете у последњем рату те су узвратили муслиманима и како време долази тензије за злоцином и осветом улазе у насе дубоке корене ко це први кога ? Када? И где? Ако погледамо у заједницке нам корене, боју козе - расу и језик ми смо по свему исти разлика је измедју нас исто као измедју крстених Срба који славе своју крсну славу и одродјених или изродјених Срба комуниста који су славили тита и атеизам па смо зивели у некој хармонији уз присуство власти без вецих сукоба сто знаци да религија није никада била али је постала раздор измедју Муслимана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тролл

20.10.2015 20:10

Зута понедјељком, црвена уторком, плава сриједом...итд.

Name

ДПС

20.10.2015 05:35

Цовјек је дебело наограјсао. Кад спомиње одредене муслимане из предходног периода заборавља цињеницу да су могли ти исти да се изјасне као срби или хрвати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

20.10.2015 08:54

Ма лик је далабу.

Name

зито

20.10.2015 22:22

Забрањена тема , зато господин Нухић , не добија простор у медијима ФБиХ . Муслимански политички врх држи монопол над сопственим народом , заробљеном у мраку незнања , под константним страхом - ако ниси са мном онда си против . Ако народ прогледа , нема више слијепаца , чијом манипулацијом , пуне сопствене џепове . Далија , Србине исламске вјероисповијести , уживај у свом раду и чекај , можда ти се посрећи , па упалиш свјетло , да сви сретнији будемо !

ОДГОВОРИТЕ