Република Српска је српска држава

Патријарх Српске православне цркве Иринеј изјавио је у Новом Саду да је Република Српска "српска држава створена у нашем времену".

Србија 19.10.2015 | 22:35
Република Српска је српска држава

"РС је створена на тим просторима да окупи народ српски и да буде фактор мира на овим просторима. То је у нашој природи, нашој култури, нашој историји, јер ми нисмо никада освајали туђе просторе већ смо бранили своје. РС постоји и постојаће на радост целога српства", рекао је Иринеј.

Он је, на отварању манифестације Дани Српске у Србији, у Српском народном позоришту у Новом Саду, оценио да је у данашњем времену угрожен "најсветији део свете земље Србије, Косово и Метохија".

"Прогнан нам је народ, уништене многобројне светиње, гробља, јер је жеља била да се униште сви корени постојања тога народа. Сада желе да нам одузму наше светиње Дечане, Грачаницу... Боримо се и борићемо се докле год можемо да сачувамо оно што је наше", рекао је Иринеј.

Изразио је наду да ће "онај поштенији део света" схватити шта за српски народ значе Косово и Метохија и тамошње светиње, "које нису од јуче, већ од времена од када тамо постоји наш народ".

Бачки епископ СПЦ Иринеј (Буловић) рекао је да река Дрина не раздваја, већ "спаја српски народ са обе обале реке" и додао да се може рећи да су РС и Србија једна целина и да представљају "суштинско јединство и заједничко органско припадање читавом православном свету".

Према његовим речима, у овом времену се показује да не постоје заједничке европске вредности.

"Дижу се жице, бедеми, бодљикаве жице да спрече улазак несрећних избеглицама. За Србе са обе стране Дрине нема те границе која нас може раздвојити. Не постоји река Дрина него само једна велика на Дрини ћуприја која нас чини нераздељивим", рекао је епископ Иринеј.

Овогодишњи Дани Српске у Србији, које је организовало Представништво Републике Српске у Србији, биће одржани на више локација у Београду, Новом Саду, Суботици, Вршцу, Аранђеловцу и Пландишту и трајаће пет дана.

Извор: Б92

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Оо

19.10.2015 20:54

А ста је са муслимана у рс?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микућ

20.10.2015 04:49

"Муслумани" који живе по СРБским земљама Светог Саве у БиХ, Рашкој, Црној Гори и Македонији по својој народности или земљи у којој живе, по језику са којом говоре и крвљу која тече у жилима њиховим су СРБи исламске вјероисповјести. Вјера је лични избор и опредељење сваког човјека зато вјера не може да браћу раздваја, јер "брат је мио које вјере био!" Србе данас дјеле и раздвајају међусобно само њихова лична имена која неби требала да буду из других народа већ наша СРБска домаћа народна имена За време комунистичког режима у Бугарској Тодор Живков је решио тај проблем уз помоћ закона по чијим одредбама су муслимани У Бугарској морали да промјену своја страна имена у домаћа бугарска имена или да се иселе за Турску. Већина Бугара који су били исламске вјероисповјести су радосно прихватили нови Закон о именима. Уз мало више труда и љубави то се исто може да уради међу СРБима исламске вјероисповјести У Босни и по другим СРБским земљама Светог Саве!

Name

Микаило

19.10.2015 21:10

Овај опет досао по паре код Баје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

19.10.2015 21:27

Иду нам брзо избори,не би било лоше да нам опет дођеш не знамо ко је издајник а ко патриота.Па нас просвијетли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

19.10.2015 22:02

Заборави додати да су је створиле "патриоте" на челу са дрекавцем па им ти дајеш подршку два дана пред изборе да је наставе "черупати".

ОДГОВОРИТЕ
Name

тја

19.10.2015 23:14

Попе процитај Устав БиХ и РС-а,бар би ти требо бити сколован.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОЧИТАН СИ ''ТЈА''

20.10.2015 15:23

''Тја'', а ти као школован?!? Да си иоле школован знао би да његова светост није поп. Ако је свештено лице значи ли то да је одмах поп? Барем би толико морао знати без обзира које си вероисповести. Али ти си то свесно. Провидно нема шта.

Name

Црни

20.10.2015 05:02

БИХ држава свих народа нема муслиманска хрватска србска не води се тако народ у вјеру одма те треба смјенити а поготово вјери није мјесто у политици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојсије

20.10.2015 07:06

Исправно.

Name

ПОЛИТИКА И ВЕРА

20.10.2015 15:25

Реци то Зукорлићу.

Name

Гаврило Принцип

21.10.2015 02:28

Да а Додо је Баја Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ