Одлична зарада без много муке

Узгој ораха доноси добар приход воћарима, али Србија још не успева да задовољи ни властите потребе.

Србија 19.10.2015 | 16:40
Одлична зарада без много муке

Цена ораха на пијацама у Србији, као и у продавнцама, већ годинама не пада, па се и ове сезоне, када је ова намирница неизоставни део сваке славске трпезе, у зависности од крупноће језгра, креће од 900 до чак 1.400 динара за килограм.

Зато и не чуди што се све више младих - који имају земљу, а не желе много да раде - одлучује да посаде управо орахе.

Јер, на пример са хектара засада, без много улагања, кроз неколико година могу рачунати на приход од 10.000 евра за 12 месеци.

По подацима Института за воћарство у Чачку, на територији Србије има око милион и 966.000 стабала ораха, која дају просечан род од 24.000 тона годишње.

То, међутим - истичу стручњаци - није ни половина потреба у нашој земљи, па се ова воћна врста често и увози, иако је овдашње поднебље одлично за производњу ораха.

- Они који наслеђују имања, иако су запослени или имају приватан бизнис, све више се одлучују да ту земљу искористе за узгој ораха.

Он и леска су најдуже инвестиције у производњи, а резултати који се остварују у фази експлоатације надмашују све остале врсте. Поред тога, узгој ораха не изискује много рада, односно изискује знатно мање обавеза него јабуке или шљиве - објашњава др Раде Милетић из поменутог института.

"Воћка чудновата", каже, не захтева ни много воде, нити претерано прскање препаратима. Највише рада потребно је у припреми садње и самој садњи, односно у првој и другој години. Први род очекује се у четвртој, а пун после десет година...

- Имам тридесетак стабала ораха и они ми сваке године донесу зараду од 3.000 до 4.000 евра. То су ораси сорте расна и ја их уопште не одржавам, осим што покосим око њих и морам да их омлатим, те покупим род.

Размишљам о проширењу засада на хектар и вероватно ћу то урадити, јер стварно нема примера да се мање ради, а стиче оволики приход - сведочи Милован Ј. из Драгачева.

Др Милетић истиче да орах у Србији успева и на надморској висини од готово 800 метара, а подноси температурне амплитуде од -25 до 35 степени Целзијуса. Саднице ораха су скупље од осталих воћних врста, због технологије калемљења која траје годину дана дуже. Ове године, у Институту за воћарство у Чачку цена саднице ораха кретаће се од 12 до 15 евра.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар