Полицијске пензије остају по старом

ДР Младен Милић, директор Фонда ПИО Републике Српске, потврдио да нема укидања бенефиција. Сви који имају 40 година стажа не морају да раде до 65. године

Република Српска 18.10.2015 | 21:16
Полицијске пензије остају по старом

Др Младен Милић, директор Фонда ПИО, у изјави за наш лист демантовао је наводе, који се у последње време могу чути са више адреса, да се не признаје бенефицирани стаж приликом остваривања права на пензију, а нарочито код припадника безбедоносних структура (МУП, ГП, ОБА, ОС БиХ) и да осигураници запослени према Закону о државној служби у институцијама БиХ са 40 година пензијског стажа не могу да остваре право на старосну пензију, јер немају навршених 65 година живота.

У складу са Законом о ПИО, објашњава наш саговорник, "статус осигураника има свако уредно пријављено лице на осигурање у Пореској управи по основу радног односа или добровољног осигурања, без обзира на пол, расу, стручну спрему или националност".

- Права из области социјалног осигурања према Дејтонском уставу БиХ су у искључивој надлежности ентитета. Одредбом члана 178. Закона о ПИО ("Службени гласник Републике Српске" број 134/11 и 82/13) прописано је да осигураник са 40 година пензијског стажа има право на старосну пензију у 2015. години са навршених 56 година и осам месеци живота. У 2016. години са навршених 57 година живота, с обзиром на то да се старосна граница повећава сваке године за четири месеца и то све до 2025. године када је прописано да осигураник са 40 година пензијског стажа мора да има навршених 60 година живота.

- Дакле, сви осигураници, па и они који су запослени према Закону о државној служби у институцијама БиХ, са навршених 40 година пензијског стажа до краја ове године могу да остваре право на старосну пензију са навршених 56 година и осам месеци живота - наглашава Милић. - Такође, осигураници који у навршених 40 година пензијског стажа имају десет и више година бенефицираног стажа право на старосну пензију до краја ове године могу да остваре са навршених 55 година старости.

(Вечерње новости)

 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

???

18.10.2015 10:51

Који је онда смисао бенефицираног радног стаза?

ОДГОВОРИТЕ
Name

фино

18.10.2015 21:42

Па да се за краци период добије висе година стаза и да се не цека 65, сви они висе воле да раде, него да иду у пеНзију.

Name

Ис

18.10.2015 12:21

Ста цемо са полицајцем који је заврсио редовну полицијску сколу са 19 година и радио 30 година( то је 40 са бенефицијама) по ноци, снијегу, киси... и са 49 година зивота постено зарадио пензију? Остане без икаквих права у наредних 11 година. Знаци не мозе се ни на биро пријавити јер има услове за пензију. Не мозе се нигдје запослити. Нема ни здравствену заститу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кгб

18.10.2015 13:08

Људи моји мјењајте законе па није цовјек крив ако има бенифицију то је закон предвидио. Напуни 40 стаза и немозе у пензију страсно то нигдје нема па ста цему бенифиција онда укините је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

полицајац

18.10.2015 15:03

Није ми јасно ко је могао овакав Закон о ПИО у Републици Српској усвојити а да није предвидјео категорију бенефицираног радног стажа и све оно што иде уз њега. Ако су се у пракси касније појавили проблеми са одласком у пензију полицијских службеника то се под ХИТНО морало исправити, а не да НЕДУЖНИ људи и њихове породице испаштају обесправљени и понижени од послодаваца и накарадног Закона. Испавите грешке !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

18.10.2015 20:29

Проблем је 40 хиљада лажних пензионера тако да ми сада не можемо због тих да идемо у пензију са тридесет година ефективног стаза. Нешто се мијењати мора иначе како људи примјећују бенифиција нема смисла.

Name

Лија

18.10.2015 15:06

Важно је истаћи да је проблем око остваривања права на старосну пензију, проблем полицијких службеника, осигураника ПИО Републике Српске, запослених у полицијским агенцијама на нивоу БиХ (СИПА, Гранична полиција и Дирекција за КПТ БиХ).Законом о полицијким службеницима БиХ, чл.119 прописано је да полицијском службенику престаје статус полицијског службеника и раскида се уговор о раду, кад напуни 40. година пензијскох стажа без обзира на године старости.Обзиром да је од 2013. године на снази Закон о ПИО РС, који је прописао да осигураник мора испунити оба услова, пензијски стаж од 40. година и прописане године старости, да би стекао право на старосну пензију, већина полицијских службеника, управо ради бенифицираног стажа,наврше 40. година пензијског стажа али не и године старости.Већ двије године, на нивоу Институција БиХ, води се процедура измјена члана 119. Закона о полицијским службеницима БиХ, како би се сви полицијски службеници изједначили у правима, и елиминисала ова класична дискриминација, али политика није још увијек нашла рјешење.Док траје ова политичка игра, у горе поменутим агенцијама је до сада на улици завршило више десетина полицајаца, већином Срба.Чак су забиљежени случајеви кориштења овог правног хаоса, за обрачун са појединим полицијским службеницима. Драстичан примјер је забиљежен у Дирекцији за КПТ БиХ, гдје је полицијски службеник након шестогодишње суспензије, због наводног ратног злочина, након правоснажне ослобађајуће пресуде Суда БиХ,изјурен на улицу од стране бившег директора поменуте агенције који је у задњем дану свог мандата потписао рјешење о престанку уговора о раду са овим полицијским службеником.Разлог томе је јасан-реваншизам и освета. Рјешење овог проблема је једино могуће масовним окупљањем полицијских службеника испред Институција БиХ и потпуна подршка онима који су ради овог правног хаоса на улици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бенефицирани радни стаз

18.10.2015 19:26

Полицију треба укинути.Велики број је до јуце цувао овце и свирао фрулу, а сада полицајац и хоце бенефиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре бенфициран радни стаж

18.10.2015 20:01

Ти си сигурно један од оних који су са друге стране закона.На твоју жалост неће те ''сунце огријати''.

Name

Брле

18.10.2015 19:48

Не морају, али могу уколико им је радно мјесто у козној фотељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србо

18.10.2015 21:04

Јаћу по оваквом закону са бенефицијом имати 55 година стажа а 60 година старости. Пензију нећу моћи добити док не навршим 60 а отјерсће ме у пензију у 53. години живота. Од чега да живим до прве пензије нек ми господа из ПИО објасне

ОДГОВОРИТЕ
Name

ттито

19.10.2015 04:36

Нема висе тите дзаба на море на планину мало морген ....

Name

ре србо

19.10.2015 14:32

Како ја закључујем ти си се тек родио.

Name

Зоран

19.10.2015 06:51

Шта је ново рекао? Он говори о пензионисању по Закону о државној служби у институцијама БиХ(он мало другачије третира ту област), па ни то није тачно, отказ се добија по Закону о полицијским службеницима. Шта са оним полицијким службеницим који имају мање од 56 година и 8 мјесеци, када ће оно стићи до пензије? Да ли је др. Милићу познато да има полицијских службеника који су по основу "пензионисања" још прошле године остали без посла, а стари су 49 година, када ће они добити пензију? Ја ових дана добијам отказ по основу "пензионисања" а имам 54. године и два мјесеца, какву то имам бенифицију, једино за биро рада..

ОДГОВОРИТЕ