"Џихади Џон је бизарни садиста"

Дански фотограф Данијел Рај (26), који је више од годину дана провео у заробљеништву Исламске државе (ИД), описао је бруталног џелата екстремистичке организације познатог под надимком Џихади Џон као бизарног садисту који га је приморавао да са њим плеше танго, а онда му пријетио да ће му ишчупати нос.

Свијет 16.10.2015 | 22:10
"Џихади Џон је бизарни садиста"

У интервјуу данској телевизији ДР, Рај наводи да је један од људи чији је талац био заправо особа у црном са капуљачом на глави која говори на видео снимцима погубљења које ИС објављује на интернету, а којој су британски таблоиди наденули надимак Џихади Џон.

"Само би ме зграбио и морао сам да с њим играм танго... Глава ми је висила и бојао сам се да ће ме претући. Водио ме је тако по затвору, а онда би ме одједном само бацио на под, па ме шутирао и ударао. На крају ми је пријетио да ће ми ишчупати нос кљештима и сличним предметима", присјећа се Рај данас, а преноси ЦНН.

Рај је био талац у Сирији од маја 2013. до јуна 2014, понекад се нашавши у друштву са другим страним заробљеницима, међу којима је био и Американац Џејмс Фоли, који је касније погубљен.

Данском листу "Берлингске" је рекао да је Фоли био срдачна и праведна особа, чак и у заробљеништву, гдје су се таоци тукли око хране и гдје је неријетко долазило до излива агресије.

Рај каже и да га је Фоли замолио да његовој породици однесе опроштајно писмо.

Дански фотограф је у међувремену ослобођен, наводно у замјену за позамашни откуп који је платила његова породица, два мјесеца прије него што је одсијецање главе његовом сапатнику Фолију приказано као први у низу гнусних видео снимака ИД.

Западни званичници су тог џихадисту идентификовали као Мохамеда Емвазија, за кога коаутор књиге под насловом "ИД: Унутар армије терора" Мајкл Вајс каже да показује "готово аутоматски" смисао за црни хумор на тему мучења.

Емвазија, или Џихади Џона, бивши аналитичар ЦИА Аки Периц описује као гротескну личност, какви су и многи регрути ИД.

"Момци који управљају том организацијом, многи међу онима који надзиру таоце, прави су садисти", објашњава он.

Вајс наводи да су онлајн подржаваоци ИД усхићено реаговали на причу о тангу.

Према његовим ријечима, присталице ИД покушавају да ставе "морални знак једнакости" између злостављања америчких испитивача над осумњиченим џихадистима и мучења које над киднапованим западњацима спроводи ИД - од наранџастих униформи до принудних стресних ситуација у које их стављају.

Емвази се није појављивао на видео снимцима обезглављивања од јануара, а Вајс каже да је неизвјесно да ли је он и даље у Сирији.

"Очигледно је побјегао. Више није славна личност и портпарол какав је био", закључује Вајс, док Периц упозорава да то, међутим, не значи да Емвази више не представља пријетњу.

Коментари / 0

Оставите коментар