Анализа: Јирген Клоп има најтежи посао на свијету...!

Деби на клупи Ливерпула је за мање од 24 сата, а ми анализирамо да ли су Ливерпул и Јирген Клоп идеалан спој, те шта чека немачког стручњака на Енфилду.

Фудбал 16.10.2015 | 23:00
Анализа: Јирген Клоп има најтежи посао на свијету...!

Јиргену Клопу је овога октобра припао најтежи посао на свету.

Опростите рудари у Чилеу, полицајци у Хондурасу и учитељи у Србији...

Место где престају сви дијалози о томе да ли је тежи умни или физички рад, јер обухвата оба, колико радно време је потребно човеку да би био најпродуктивнији у њему и где није битан новац, а опет ниси волонтер и не бавиш се хуманитарним радом.

Сличност навијача Дортмунда и Ливерпула, пун стадион и њихова посвећеност, два велика индустријска града, искрена љубав ка клубу и када том клубу не иде, борба против "прљавог" арапског, руског, америчког новца – све је то испричана романсирана бајка о доласку Јиргена Клопа у Ливерпул.

Али прија такво освежење и свакоме је бар мало драго што такве љубави постоје у модерном фудбалу.

Спој Јиргена Клопа и Ливерпула наслутили смо још од првог тренутка када смо овог тренера видели крај терена.

То је љубав која у теорији мора да се деси. Као у америчким тинејџерским филмовима где је од почетка јасно да ће штреберка у трегерима завршити са највећом фацом у школи.

Јинг и Јанг!

Међутим, не добијеш прилику да сазнаш јесу живели срећно до краја живота. Само до матурске вечери.

Јирген Клоп је у теорији идеалан менаџер за Ливерпул, али за Ливерпул од пре 15 или 20 година.

За оно што Ливерпул представља, али није. Нажалост.

Он у клуб долази са етикетом тренера који "посрнуле гиганте извлачи из блата", али питање је да ли и његова плећа могу да извуку некога ко је толико заглибио.

Ливерпул је чини се одавно превазишао титулу посрнулог гиганта и дошао до оне "Лузери".

То је етикета која се најтеже брише јер је залепљена на чело и коју видиш када се ујутру погледаш у огледало. И боли.

Погрешни људи су је скидали претходних година, ма деценија, а шармантни Немац се "касно" родио...

Није он дошао да буде тренер, а ни менаџер, он је човек који је одређен да врати идентитет клуба.

Клоп је био толико омиљен у Дортмунду да се ниједног тренутка своје каријере није бојао за позицију на клупи и није осећао притисак. Чак ни у тренуцима када је Борусија милила по дну табеле у јесен 2014. године, чак ни тада нико није ни помислио да ће тај човек добити отказ.

У Ливерпулу је тај притисак свеприсутан. Енфилд мирише на разочарање навијача.

И како то да се исправи?

Највећи проблем са којим ће се суочити на почетку је број медиокритета које је претходни менаџер Брендан Роџерс оставио у клубу, а ако мало боље погледате играче и упоредите са осталим тимова, онда би Брендану требало и честитати на успеху и резултатима које је направио са Ливерпулом.

Његова највећа мана је у томе што није ни упола добар тренер, колико је лош менаџер.

То је ставка коју Јирген мора да поправи у односу на Роџерса: да не купује без плана и да не преплаћује медиокритете.

Јиргенов начин фудбала, гегенпресинг који је играо и усавршио у Дортмунду, не одговара тактички, али ни карактеру играча које Ливерпул у овом тренутку има у свом ростеру.

Постоји свега неколико играча који могу да задовоље његов укус, попут Мартина Шкртела, Емреа Џана, Џоа Гомеза, Џордона Ајба и Џејмса Милнера, савршеног "утилитy" играча (нешто што је радио Кевин Гроскројц), и евентуално Џордана Хендерсона.

Остали играчи, а то је велика већина, нису оно што Јирген Клоп жели у клубу, али ће за почетак пробати да извуче максимум од њих – јер се из те коже не може. Да је то хтео, преузео би Манчестер сити.

Најлакше би било у једном прелазном року отерати 20 и довести 20 играча, али тако не функционише ниједан клуб. Од гомиле (...) се не прави тим.

Ако му је веровати, поштоваће Дортмунд и неће покушати да га "осиромаши" куповином њихових играча, али није немогуће да ипак пазари играча који би темпераментом помогао екипи, а није тренутно прва опција код Томаса Тухела који у Дортмунду прави "свој фудбал".

Свен Бендер се чини као идеалан додатак тиму, док ће сигурно покушати да доведе и нека "лоw-цост" појачања из Бундес лиге, али је у Премијер лиги врло тешко направити конкурентан тим за титулу када са друге стране имате "компаније" Челси, Манчестер сити и јунајтед, па и Арсенал, а да не причамо о тимовима из средине табеле који имају већу куповну моћ од његовог претходног клуба Дортмунда.

Ливерпул се мора трансформисати у клуб у који топ играчи желе да долазе, а не да талентована деца жељна фунти беже у суседне градове. Не жели новог Левандовског или Стерлинга у Ливерпулу из будућности...

Клоп је у овом тренутку занимљивији додатак учмалој Премијер лиги него Ливерпулу, јер је за једно инстант освежење, а за друго прича у настанку.

Досадни тренери попут Ван Гала, Пелегринија или Покетина који немају грам харизме, али и Арсена Венгера и Жозеа Муриња који су кукумавци у тренуцима када њиховом тиму не иде, угушили су мало и драж енглеског фудбала у којима су чак и "сукоби" у шаблонима.

Чак је и Жозе Мурињо у сигурном страху од Јиргена Клопа, још увек не и Ливерпула, јер је до сада био "прва звезда Премијер лиге".

Сада, када у земљи има потпуног позитивца који је свима симпатичан, и његов углед и самопоуздање су на удару.

Управо би Жозе "господин Специјални" Мурињо могао да буде сигнал да Јирген "господин Нормални" Клоп иде у правом смеру са Ливерпулом.

Ако Португалац побегне из Премијер лиге у наредном периоду (Клоп је обећао титулу за четири године) то је само зато што је намирисао да је нова звезда рођена и да се Енфилду смеши титула.

Постоји зачин који најбоље описује ситуацију Јиргена Клопа и Ливерпула.

Сигурно сте чули за ловор, ловоров лист, који се додаје најчешће у кувана јела.

Али, постоји једна цака.

Ако ловоров лист додате на крају, када је јело готово, формирано, оно неће примити никакав укус овог зачина. Само ако се дода на почетку кувања може да остави своју арому, буде доминантно у јелу таман онолико колико треба да би било савршено.

Укусно!

Јирген Клоп је дошао "у чорбу" која је давно још скувана, да почиње да загорева. И у тој чорби је свако био мирођија, да је сада потпуно бљутавог укуса.

Победницима Олимпијских игара су давали венце од ловора, а са једним таквим око главе долази и Клоп у клуб, али било би узалудно да "их кида" и убацује у овај бућкуриш.

Јирген мора да "скува нову чорбу". А то траје и траје.

Вреди га сачекати и деценију, ма колико били гладни, Скаузери...

Коментари / 0

Оставите коментар