Борба: Французи би да раде још краће

Французи, који су 2000. године скратили радну недјељу са 40 на 35 радних сати, сада се боре за додатно скраћање на 32 сата недјељно.

Свијет 16.10.2015 | 10:45
Борба: Французи би да раде још краће

Француски синдикат Генерална конфедерација рада (ГКР) кренуо је у "свеопшти напад" на тридесетпеточасовну радну седмицу у Француској.

"Краће радно вријеме подиже продуктивност и утиче на боље управљање процесом рада", изјавио је организатор ГКР синдиката Мухамед Оседик на конференцији за новинаре у Паризу.

На тај начин би се, према његовим ријечима, сачувала постојећа и створила нова радна мјеста.

"Подржавамо смањење радних часова у оквиру правних оквира и на основу преговора радника и послодаваца. Такво смањење треба да прихвате радници, умјесто да им се оно једноставно наметне", навео је Оседик, а преноси лист Фигаро.

Француска влада, са социјалистичком партијом на челу, већ годинама се бори да смањи стопу масовне незапослености.

Четрдесеточасовна радна недеља била је "симбол" рада током цијеле друге половине 20. вијека, све док 2000. године Француска није одлучила да скрати радну недјељу на 35 сати.

Средином прве деценије 21. вијека, Холандија је постала прва земља која је скратила радну недјељу у неким случајевима и испод 30 часова.

У Белгији и Холандији званично радно вријеме је 30 сати недјељно а Шведска увелико ради на скраћењу радног дана на шест сати.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

јеннес

16.10.2015 10:10

И тата би сине!

ОДГОВОРИТЕ