ЕЛ: Звезда убједљива, ЦСКА сигуран, Барса ''пукла'' у Турској!

Кад Цирбес командује, Звезда игра моћно: Савршен старт битке за ТОП 16! Црвено-бели славили на почетку Евролиге против десеткованог Стразбура...Кошаркаши Пинар Каршијаке отворили су дебитантски наступ у Евролиги сјајном победом против Барселоне на свом паркету резултатом 71:62. Кошаркаши московског ЦСКА победили су Макаби на свом терену 100:69 (29:20, 15:9, 29:19, 27:21) у првом колу Д групе Евролиге. 

Кошарка 15.10.2015 | 21:15
ЕЛ: Звезда убједљива, ЦСКА сигуран, Барса ''пукла'' у Турској!

Сваки нови почетак јесте тежак, али овај није могао да буде бољи. Кошаркаши Црвене звезде прегурали су притисак европске премијере у новој сезони Евролиге, пошто су на свом терену савладали једног од директних конкурената за позицију која води у ТОП 16 фазу. Црвена звезда - Стразбур 81:59 (19:20, 24:12, 19:16, 19:11).

Врло важан корак напред направили су црвено-бели у потери за наредном рундом елитног такмичења, иако је јасно да посао до краја групне фазе неће бити нимало лак. Међутим, за миран сан на првој станици путовања које ће трајати безмало два месеца побринуо се апсолутно најбољи играч Црвене звезде у новој сезони - Мајк Цирбес. Немачки центар и староседелац у клубу са Малог Калемегдана пружио је још једну изврсну партију и поново оставио најјачи свеукупни утисак. Управо су бравуре атлетски моћног центра од финиша прве и кроз готово целу другу деоницу донеле резултат који је загарантовао први тријумф у евролигашким оквирима, пети укупно ове сезоне у свим такмичењима.

Није Звезда имала лак посао. Нимало. Али само током првих десет минута и у кратком периоду трећег квартала. Француски представник искористио је благу тензију у противничким редовима на старту и на крилима разиграног тројкаша Родрига Бубое унео немир међу готово 14.500 гледалаца у Комбанк Арени. Али, практично једини расположени играч у екипи Стразбура није био довољан да Звезди зада тежи ударац.

Колики је утицај Мајк Цирбес имао на игру црвено-белих био је видљив од тренутка када је крочио на паркет, при вођству гостију резултатом 12:6. Почев од средине прве деонице, када је тренер Радоњић на терен послао прву ударну иглу, догодила се велика промена. За готово десет минута на паркету енергични немачки репрезентативац унео је живост, преко потребно самопоуздање у оба рекета и стабилност, а за поменути временски период убацио је 14 поена, ухватио четири лопте и направио једну блокаду. Утицао је, што скоком, добрим одбранама и правовременим реакцијама у нападу да Звезда направи серију 25:12, дође до првог вођства на утакмици и потпуно резултатски преокрене меч (31:24).

То је, када се црта подвуче, било довољно да се разбије концепција знатно ослабљеног противника, који је у меч ушао са десет играча, од чега је и Марди Колинс зарадио повреду левог скочног зглоба још у првом полувремену сусрета.

Покушавао је тренер гостију, Венсан Коле, да искористи врлине расположивих снага, играо је зонску одбрану. Накратко су играчи Стразбура успели да припрете у наставку и смање дефицит, који је током првих 20 минута износио и 14 поена (43:29). Али, Звездина разноврсна одбрана, дужа клупа и већи број нападачких опција умногоме је допринела да српски и регионални шампион слави прву победу, на 15. рођендан Евролиге. Посебно може да радује чињеница да су младе снаге, Никола Ребић и Марко Гудурић, имали неколико значајних минута на паркету и у тренуцима када је било "густо".

Поред Цирбеса, који је меч завршио са 18 поена, седам скокова и блокадом, врло добро издање имао је Стефан Јовић - 12 поена, пет асистенција и два скока и био је више него достојна нападачка замена за атлету испод обруча. Капитен Лука Митровић имао је 13 поена и пет скокова, а Рајан Томпсон 11 кошева. Код гостију Бубоа је убележио 17 поена, четири скока и три украдене лопте, док је српски центар Владимир Голубовић додао 12 кошева и три скока.

Тим Уфука Сариџе показао је да није случајно освојио титулу у Турској и изборио пласман у Евролигу.

Уз сјајну подршку са трибина и одличну одбрану Каршијака је успела да надигра каталонског гиганта, а тријумф ује убезбедила у другој и трећој четвртини.

После уводних 10 минута било је нерешено (18:18), а на полувремену је Каршијака имала два поена предности.

Барселона је у другом периоду убацила девет, у трећем 11 поена (25:11), па је пред одлучујући период имала -16. Покушали су Каталонци да се врате у последњој деоници, али еј Каршијака мирно привела меч крају.

Кени Гебријел имао је 12 поена и 10 скокова, Ајверсон је додао 16 уз 8 скокова, а Регланд 10 уз по 3 скока и асистенције. На другој страни, Доелман је убацио 14, а Перпероглу 11 поена.

ЕЛ, прво коло Ц група:

Каршијака – Барселона 71:62

петак:
Локомотива – ПАО
Зјелона Гора - Жалгирис

Најефикаснији у победничком тиму био је Нандо де Коло са 17 поена, а Милош теодосић је за 19 минута убацио 15 поена (4/4 за, два, 1/6 за три, 4/4 слободна бацања), уз пет асистенција.

Арон Џексон додао је 12 поена и седам асистенција, а поен мање имао је Фридзон. Код гостију истакао се Џордан Фармар са 17 поена, 14 је додао Рочести, а један мање Охајон.

Макаби се држао само током прве четвртине када је имао и предност од три поена. После тога Московљани су преузели иницијативу. Кључна разлика ствроена је у друој четвртини када је Макаби постигао само девет поена. ЦСКА је у насавку повећавао предност, а у последњој деоници било је и преко 30 поена разлике.

У оквиру ове групе у току су још два меча, Дарушафака игра са Динамом из Сасарија, а Уникаха са Бамбергом.

Група Д:
четвртак:
ЦСКА – Макаби 100:69
20.00 Дарушафака – Динамо Сасари
20.45 Уникаха – Бамберг

Коментари / 0

Оставите коментар